Po državi naj bi se zbralo 100.000 ljudi. Foto: Reuters
Po državi naj bi se zbralo 100.000 ljudi. Foto: Reuters

Protestniki so k podpori, kot pravijo, vladavini prava pozvali tudi mednarodno skupnost. Tako so k ukrepanju pozvali francoskega predsednika Emmanuela Macrona in ameriškega predsednika Joeja Bidna. Na transparentih je bilo videti tudi pozive k zaustavitvi drsenja Izraela v diktaturo.

Pravosodna reforma, ki jo je pripravila ultranacionalistična vlada premierja Benjamina Netanjahuja, bi po mnenju kritikov povečala vpliv oblasti na pravosodje. Sprožila je množične obtožbe, da bodo zakonodajalci z njo dobili skoraj nenadzorovano oblast.

Kritiki so izrazili tudi bojazen, da bo reforma Netanjahuju omogočila, da se izogne obsodbi na sojenju zaradi korupcije.

Netanjahu in njegovi zavezniki trdijo, da je reforma potrebna za odpravo neravnovesja moči med izvoljenimi poslanci in vrhovnim sodiščem. Cilj reforme je namreč povečati moč poslancev in znatno omejiti možnosti vrhovnega sodišča, da razveljavi zakone in vladne odločitve.

Z reformo želijo vladi zagotoviti dejanski nadzor nad imenovanjem vrhovnih sodnikov. Zdaj jih imenuje odbor, sestavljen iz politikov, sodnikov in članov odvetniške zbornice.

Z navadno večino v parlamentu bi tudi omogočili razveljavitev sodb vrhovnega sodišča.

Reforma bi tudi odpravila pooblastilo sodišča, da posameznikom s kazensko evidenco prepove opravljanje visokih funkcij.

Prvo branje predloga zakona, ki prinaša te spremembe, je sicer v parlamentu predvideno za ponedeljek, a bi ga lahko tudi prestavili.

ZDA pritiska na Izrael

Medtem je ameriški veleposlanik v Izraelu Tom Nides sporočil, da Washington Netanjahuja poziva, naj upočasni sprejemanje reforme, češ da bi ta otežila pomoč ZDA Izraelu pri zbliževanju s Savdsko Arabijo ali stikih z Iranom.

Nides je dejal, da jim Netanjahu govori, da želi narediti "velike stvari". Premierja naj bi večkrat opozoril, da ne morejo sodelovati v skupnih projektih, če njegovo "dvorišče gori".

Netanjahu se na izjavo ameriškega veleposlanika ni odzval, izraelski minister za diasporo Amihai Čikli pa je dejal, naj se ZDA malo ustavijo.

"Brigajte se zase. Rade volje z vami razpravljamo o diplomatskih in varnostnih zadevah, a spoštujte našo demokracijo," je izraelski minister sporočil veleposlaniku ključne podpornice Izraela.