Foto: Reuters
Foto: Reuters

Medtem ko Netanjahu, ki začenja svoj šesti mandat na čelu izraelske vlade, pravi, da želi obnoviti ravnovesje med tremi vejami oblasti, kritiki opozarjajo, da bi predlagana reforma oslabila neodvisnost pravosodja, spodbudila korupcijo. Reforma naj bi tudi pomenila nazadovanje na področju pravic manjšin.

Med nasprotniki reforme sta tudi predsednik vrhovnega sodišča in generalni državni tožilec.

Med protestniki v Tel Avivu je bil tudi nekdanji načelnik izraelske vojske in nekdanji obrambni minister Beni Ganc, ki je ljudi pozval, naj se udeležijo demonstracij in "zaščitijo demokracijo in pravo v Izraelu". Nekateri protestniki so Netanjahuja obtoževali, da izvaja "legalni državni udar".

V Tel Avivu naj bi se po poročanju izraelskih medijev zbralo okoli 80.000 ljudi, več tisoč pa še v Jeruzalemu in Hajfi.

V petek je 73-letni premier nakazal prilagodljivost glede reforme. Dejal je, da bodo pri njeni izvedbi poslušali vsa stališča.

Ankete kažejo različne podobe javnega mnenja. Televizija Kanal 13 je prejšnji teden poročala, da spremembi načina imenovanja sodnikov vrhovnega sodišča nasprotuje 53 odstotkov Izraelcev, 35 odstotkov pa da jo podpira. Kanal 14 pa je v četrtek poročal, da spremembo podpira 61 odstotkov, 35 odstotkov pa da ji nasprotuje.

Vidnejši poslanec Netanjahujeve stranke Likud Miki Zohar je glede protestov dejal, da se jih je udeležilo več deset tisoč ljudi, a da se jih je volitev pred dvema mesecema in pol udeležilo milijone. "Ljudem smo obljubili spremembe, obljubili smo vladanje, obljubili smo reforme. In te obljube bomo izpolnili," je dejal.