Eksplodiral je brezpilotni letalnik, poln eksploziva. Foto: Reuters
Eksplodiral je brezpilotni letalnik, poln eksploziva. Foto: Reuters

Napad z letalnikom, polnim eksploziva, se je zgodil med parado v vojaški bazi Al Anad v pokrajini Lahidž na jugu države. Med ranjenimi so tudi namestnik načelnika generalštaba jemenske vojske Saleh Al Zandani, general obveščevalne službe Saleh Tamah in vojaški poveljnik Fadel Hasan. V času napada je bil v bazi tudi načelnik generalštaba Abdulah Al Naki, a so si podatki o tem, ali je bil ranjen, nasprotujoči, poroča BBC.

Bazo Al Anad so v času hladne vojne zgradili Sovjeti, pred leti je bil tam sedež ameriških enot, ki so izvajale napade z brezpilotnimi letalniki na jemensko vejo teroristične mreže Al Kaida, marca 2014 pa so jo zasedli uporniki. Vladne sile so jo ob pomoči koalicije pod vodstvom Savdske Arabije znova zavzele avgusta 2015.

V Jemnu, najrevnejši arabski državi, od leta 2014 divja krvav konflikt med vlado, ki jo podpirata Savdska Arabija in Združeni arabski emirati s koalicijo arabskih držav, in hutijevskimi uporniki, ki so povezani z Iranom.

Koalicija od marca 2015 v Jemnu izvaja zračne napade na položaje upornikov, v katerih je bilo ubitih veliko civilistov.

Ogroženo premirje?

Vladna stran in uporniki so sicer pred mesecem dni na mirovnih pogajanjih pod okriljem Združenih narodov na Švedskem sklenili premirje v strateško pomembnem pristaniškem mestu Hodajda, vendar se pojavljajo kršitve, za katere se sprti strani medsebojno obtožujeta.

Informacijski minister Moamer Al Erjani je dejal, da napad dokazuje, da uporniki "niso pripravljeni na mir". Po njegovih besedah uporniki "izkoriščajo premirja" kot priložnost za premik svojih borcev.

Odposlanec ZN-a za Jemen Martin Griffiths je v sredo opozoril, da bo potreben znaten napredek na terenu, preden se bodo lahko začela prava pogajanja o končanju vojne v Jemnu.