Odprava ZN-a je v Jemen pripotovala danes. Foto: Reuters
Odprava ZN-a je v Jemen pripotovala danes. Foto: Reuters

Varnostni svet ZN-a je v petek soglasno potrdil resolucijo o napotitvi mednarodnih opazovalcev v Jemen, da bi v Hodajdi, prek katere pride v v vojni razdejani Jemen večina uvoza, pa tudi vsa humanitarna pomoč, nadzirali prekinitev ognja, za katero sta se sprti strani dogovorili na nedavnih pogajanjih Švedskem.

Vodjo opazovalcev, upokojenega nizozemskega generala Patricka Cammaerta, spremlja manjša skupina opazovalcev, ob prihodu v Aden pa jih je sprejel Sagir bin Aziz, general, ki vodi vladni del skupnega odbora s hutijevskimi uporniki in ima za nalogo organizacijo umika enot iz Hodajde.

Vodja opazovalcev je upokojeni nizozemski general Patrick Cammaert. Foto: Reuters
Vodja opazovalcev je upokojeni nizozemski general Patrick Cammaert. Foto: Reuters

Nato bo Cammaert odpotoval v Sano, preden bo odšel v Hodajdo, pristaniško mesto ob Rdečem morju.

Tarča intenzivne ofenzive

Hodajda, ki je v rokah upornikov, je že več mesecev tarča ofenzive provladnih sil ob podpori letal koalicije pod vodstvom Savdske Arabije. Ustavitve spopadov so dosegli po vrsti diplomatskih prizadevanj, ki so vrhunec dosegla minuli teden na mirovnih pogovorih na Švedskem, kjer sta se strani dogovorili za prekinitev ognja.

V skladu z resolucijo VS ZN-a je generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres sedaj za 30 dni poslal predhodnico opazovalne misije, ki bo pod vodstvom Cammaerta začela nadzirati prekinitev ognja. Čez teden dni mora Guterres Varnostnemu svetu poročati o stanju na terenu.

Državljanska vojna v Jemnu je trenutno največja humanitarna katastrofa na svetu, saj pomoč potrebuje več kot 14 milijonov prebivalcev. V štirih letih je zahtevala več kot 10.000 življenj.