Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

V mošeji ima svoje prostore tudi verska šola. Med žrtvami so ženske in otroci, je dejal minister in dodal: "Ta grozljivi pokol je del sistematičnih pobojev civilistov, ki so jih izvedli teroristični in oboroženi Hutiji". Minister je dejal, da sta bili raketi izdelani v Iranu.

Žrtve so se v poslopje zatekle, potem ko so bile v zadnjih tednih zaradi spopadov razseljene, poroča BBC.

Hutijevski uporniki, ki se jim očita odgovornost za napad, se še niso odzvali.

Napad se je zgodil v času, ko se zaostrujejo spopadi med uporniki, ki jih podpira Iran, in provladnimi silami, ki jih podpirajo mednarodna vojaška koalicija pod vodstvom Savdske Arabije in zahodne države.

Marib, glavno mesto z nafto bogate istoimenske province, velja za zadnjo utrdbo mednarodno priznane vlade na severu Jemna.

Uporniki so na tem območju februarja začeli ofenzivo, s katero želijo zasesti mesto. V zadnjih tednih so napade okrepili. Ta teden so sporočili, da so se približali Maribu in ga skoraj obkolili.

Državljanska vojna v Jemnu se je začela leta 2014, ko so hutijevski uporniki zavzeli glavno mesto Sana, zaradi česar so naslednje leto posredovale sile pod vodstvom Savdske Arabije, da bi podprle jemensko vlado. Doslej je v spopadih umrlo več kot 100.000 ljudi, na milijone je razseljenih.

Po oceni Združenih narodov je Jemen prizorišče najhujše humanitarne krize na svetu; 16 milijonom ljudi grozi lakota.