Sirski observatorij za človekove pravice sporoča, da je moralo domove v zadnjih dneh zapustiti 12.500 ljudi. Foto: Reuters
Sirski observatorij za človekove pravice sporoča, da je moralo domove v zadnjih dneh zapustiti 12.500 ljudi. Foto: Reuters
Bašar Al Asad
Predsednik Asad si želi prevzeti popoln nadzor nad jugozahodom Sirije. Foto: Reuters

Po poročanju BBC-ja ZN sporoča, da je bilo v pokrajini Dera v zadnjih dneh razseljenih najmanj 2.500 ljudi, Sirski observatorij za človekove pravice, organizacija s sedežem v Veliki Britaniji, pa sporoča, da je v zadnjih dveh dneh zaradi stopnjevanja vladnega obstreljevanja domove zapustilo 12.500 civilistov, ki so se napotili proti jugu na območja pod nadzorom upornikov blizu meje z Jordanijo, ki jih obstreljevanje še ni prizadelo.

Vladne in provladne sile so okrepile topniške napade v tem delu države na meji z Jordanijo in sirsko golansko planoto, ki je od leta 1967 pod izraelsko vojaško okupacijo. Na tem območju so bili spopadi sicer omejeni po tem, ko je bil lani sprejet dogovor o območjih z zmanjšanimi napetostmi.

ZDA, ki podpirajo uporniške sile na tem območju, so prejšnji teden opozorile, da bodo "sprejele odločne in ustrezne ukrepe", če bo kršen dogovor. Washington opozarja, da bo vladna ofenziva poglobila vojno v Siriji, v kateri je do zdaj umrlo več kot 350.000 ljudi, domove pa jih je moralo zapustiti 11 milijonov.

Na udaru skupina, povezana z Al Kaido
Sirska državna tiskovna agencija Sana je poročala, da je vojska v mestih Al Hirak in Busra al Hariri napadala položaje skupine Hajat Tahrir Al Šam, povezane z Al Kaido. Obstreljevali naj bi tudi "teroristi", v njihovem obstreljevanju pa naj bi umrla dva civilista v mestu Suvejda pod nadzorom vlade.

Mediji, naklonjeni opoziciji, poročajo o krepitvi vojske, pripadnikov milic in tankov v bližini napadenih mest. Na prizorišče naj bi prispel tudi vidni vojaški poveljnik brigadni general Suhajl Al Hasan, vodja elitne enote Tigri.

ZN sporoča, da je bilo v sredo v obstreljevanju in spopadih ubitih 20 ljudi, vključno z 11 v mestu Dera. Svetovna organizacija je izrazila globoko zaskrbljenost za okoli 750.000 ljudi na jugozahodu države.

Po poročanju BBC-ja želi sirski predsednik Bašar Al Asad prevzeti nadzor nad jugozahodno Sirijo, odkar so njegove sile aprila porazile upornike v Vzhodni Guti pred glavnim mestom Damaskom.

V intervjuju za iransko televizijo je prejšnji teden tako dejal, da si prizadeva za politično rešitev v tem delu države, a če bo to propadlo, naj "ne bi imel druge možnosti kot osvoboditi ga s silo". Kot je dejal, potekajo stiki med Rusijo, ZDA in Izraelom.