Žalovanje za ubitima mladostnikoma v Dženinu. Foto: EPA
Žalovanje za ubitima mladostnikoma v Dženinu. Foto: EPA

Izraelske sile so vdrle v begunsko taborišče, da bi aretirale tri ljudi, osumljene pomoči Palestincu iz bližnje vasi Jabad, ki je v torek v predmestju Tel Aviva Bnei Brak ustrelil in ubil pet ljudi, poroča BBC.

Izraelska vojska je sporočila, da so na vojake ob vstopu v taborišče začeli streljati, zato so streljali nazaj. Ustrelili so tri Palestince, je sporočila vojska.

Izraelske sile v palestinski vasi Jabad na okupiranem Zahodnem bregu. Foto: EPA
Izraelske sile v palestinski vasi Jabad na okupiranem Zahodnem bregu. Foto: EPA

Palestinsko zdravstveno ministrstvo pa je sporočilo, da sta bila v streljanju ubita 17-letni Sanad Abu Atije in 23-letni Jazid Saadi. Še 15 ljudi je ranjenih, trije so v kritičnem stanju, sporoča ministrstvo.

Izraelska vojska je sporočila še, da je bil še eden, osumljen vpletenosti v napad v Bneu Braku, aretiran v Jabadu.

V ločenem incidentu na Zahodnem bregu je Palestinec z izvijačem zabodel in ranil 28-letnega izraelskega naseljenca na avtobusu v naselbini Guš Ecion, je sporočila izraelska vojska. Ranjeni naseljenec naj bi bil v kritičnem stanju. 30-letnega napadalca iz mesta Tarkumijah so ubili.

V zadnjih dveh tednih je bilo v treh napadih v Izraelu ubitih 11 ljudi. Izraelski premier Naftali Benet je dejal, da so vojska, policija in obveščevalna agencija Šin Bet "močno okrepili svoje obveščevalne operacije, zato da bi pravočasno ujeli tiste, ki načrtujejo napade".

Izraelske sile tudi okrepile oborožene in uniformiranepripadnike, premier pa je državljane pozval, naj tisti, ki imajo dovoljenje za nošenje orožja, tega tudi nosijo.

Izrael je leta 1967 med drugim vojaško zasedel tudi vsa palestinska ozemlja, Gazo, Vzhodni Jeruzalem in Zahodni breg. Vsa ta ozemlja ostajajo še danes pod izraelsko vojaško okupacijo, Gaza pa je dodatno v blokadi, ki jo Izrael izvaja skupaj z Egiptom.