Prizor iz Hebrona na jugu okupiranega Zahodnega brega. Foto: EPA
Prizor iz Hebrona na jugu okupiranega Zahodnega brega. Foto: EPA

Palestinska tiskovna agencija Vafa je navajala tamkajšnjega aktivista Ahmada Salaha, ki je povedal, da so izraelski vojaki streljali s pravim strelivom in ranili Šehadeja ter ga pridržali, vojaki pa so nato reševalnemu vozilu preprečevali dostop. To je sicer pogost očitek izraelskim silam.

Izraelska vojska je potrdila smrt Palestinca, a ga je označila za enega od treh osumljencev, ki naj bi "metali zažigalne steklenice na mimoidoče voznike, s čimer so ogrožali njihova življenja", poroča Al Džazira.

Vojska je še sporočila, da je izvajala "protiteroristične dejavnosti" na območju Al Kader, kjer naj bi v preteklem mesecu več vozil zadele zažigalne naprave.

Vojaki so streljali v "enega od osumljencev, ki je metal molotovko proti mimoidočemu vozilu", je še sporočila vojska.

Pred nekaj dnevi so izraelske sile na Zahodnem bregu v kraju Nabi Saleh ubile tudi najstnika, 19-letnega Nehada Amina Bargutija.

Palestinske in mednarodne organizacije za človekove pravice že dolgo časa opozarjajo na izraelsko politiko streljanja z namenom ubijanja in pretirane uporabe sile.

Izraelska organizacija B'Tselem je sporočila, da je lani dokumentirala smrt 77 Palestincev, ki so jih na Zahodnem bregu ubile izraelske sile. Več kot polovica ubitih ni bila vpletena v nikakršne napade, je sporočil B'Tselem.

Izrael ima Zahodni breg pod vojaško okupacijo od leta 1967, tako kot Vzhodni Jeruzalem in Gazo ob Sredozemskom morju, ki je ob tem še pod izraelsko-egiptovsko zaporo.

Izrael na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu že desetletja naseljuje judovske naseljence. V najmanj 250 nezakonitih naselbinah živi že od 600.000 do 750.000 naseljencev, kar predstavlja hudo kršitev mednarodnega prava in vojni zločin.