Akbarija so kljub pozivom k izpustitvi usmrtili. Foto: Reuters
Akbarija so kljub pozivom k izpustitvi usmrtili. Foto: Reuters

Akbari je nekdanji namestnik iranskega obrambnega ministra. Leta 2009 so ga aretirali in obsodili zaradi vohunjenja za London, kar je sam ves čas zanikal, poroča BBC. Teheran pa trdi, da je od Britancev prejel 1,8 milijona evrov, 265.000 britanskih funtov in 50.000 dolarjev za vohunjenje.

Njegovo družino so v sredo povabili, naj pride na "zadnji obisk", kot je dejala njegova žena, in ga premaknili v samico.

London je večkrat pozval Iran, naj prepreči usmrtitev in naj Akbarija izpustijo. V petek je britanski zunanji minister James Cleverly opozoril, da "Iran ne sme uresničiti brutalne grožnje usmrtitve". "To je politično motivirano dejanje barbarskega režima, ki nima nobenega spoštovanja do človeškega življenja," je Cleverly še zapisal na Twitterju. Britanci so zahtevali tudi takojšnji dostop do njega, a iranska vlada Irancem ne priznava dvojnega državljanstva.

Po objavi novice o usmrtitvi se je odzval tudi britanski premier Rishi Sunak, ki je na Twitterju zapisal, da je "šokiran" zaradi usmrtitve Akbarija. "To je bilo neusmiljeno in strahopetno dejanje režima, ki nima spoštovanja do človekovih pravic svojih ljudi." Cleverly pa je dejal, da poteza ne bo ostala brez posledic. Čez nekaj ur je dejal, da so uvedli sankcije proti iranskemu generalnemu tožilcu. "Generalni tožilec je osrednja figura uporabe smrtni kazni v Iranu. Hočemo, da režim odgovarja za hude kršitve človekovih pravic."

V Teheranu so pred dnevi objavili videoposnetek, na katerem "je Akbari dejal, da je pod prisilo vse priznal", piše BBC. Dejal je, da so ga mučili in prisilili, da je pred kamero priznal dejanja, ki jih ni storil. Pozivom, naj ustavijo usmrtitev, so se pridružili tudi v Washingtonu.

Odnosi med Iranom in Združenim kraljestvom so se v zadnjih mesecih poslabšali, saj prizadevanja za oživitev iranskega jedrskega sporazuma iz leta 2015 mirujejo. London je bil poleg tega kritičen do nasilnega zatrtja protivladnih protestov v Iranu.