Izraelske sile so v petek napadle Palestince, ki so se udeležili pogreba Širin Abu Akleh. Foto: Reuters
Izraelske sile so v petek napadle Palestince, ki so se udeležili pogreba Širin Abu Akleh. Foto: Reuters

V izjavi, ki je redek primer enotnosti Varnostnega sveta glede vprašanja, povezanega z Izraelom, je pozval tudi k takojšnji, temeljiti in nepristranski preiskavi umora. Po besedah neimenovanih diplomatov so bila pogajanja o besedilu zelo naporna.

Po navedbah diplomatskih virov je Kitajska uspešno pritisnila na ZDA, da so iz predloga deklaracije črtale odstavke, v katerih so obsodile zlorabe medijev po svetu, zagovarjale njihovo svobodo in pozivale k njihovi zaščiti med poročanjem o vojaških operacijah.

V končnem besedilu je navedeno le, da je treba novinarje zaščititi kot civiliste, nasilje med petkovim pogrebom Širin Abu Akleh pa ni omenjeno.

51-letnica je bila ubita med poročanjem s prizorišča racije izraelske vojske v palestinskem begunskem taborišču Dženin na območju Zahodnega brega, ki je pod izraelsko vojaško okupacijo od leta 1967.

Palestinske oblasti, ki imajo omejen nadzor nad delom Zahodnega brega, smrt novinarke označujejo za atentat, ki so ga izvedle izraelske sile. Tudi očividci trdijo, da so jo ustrelile izraelske sile, te pa so sprva odgovornost hotele prevaliti na Palestince, vendar so izraelske oblasti to tezo spremenile in zdaj ne izključujejo možnosti, da so jo ubili izraelski vojaki.

Pogreba novinarke se je v petek v okupiranem Vzhodnem Jeruzalemu udeležilo na tisoče ljudi, izraelske sile pa so napadle udeležence pogrebne slovesnosti. Na televizijskih posnetkih je videti, da je krsta skoraj padla na tla, ko je izraelska policija iz množice, ki je spremljala pogrebni sprevod, pograbila palestinske zastave, ki jih je v Izraelu prepovedano javno izobešati.