Jopič, ki ga je nosila ubita novinarka. Foto: Reuters
Jopič, ki ga je nosila ubita novinarka. Foto: Reuters

51-letna Abu Akleh, ki je bila tudi ameriška državljanka, je med napadom poročala o izraelski raciji v begunskem taborišču v Dženinu na severu okupiranega Zahodnega brega. Potem ko je bila ustreljena, so jo odpeljali v bolnišnico, kjer pa so ugotovili, da je mrtva.

Ob napadu nanjo je nosila prepoznavni zaščitni jopič modre barve z napisom Press.

Ustreljen, in sicer v hrbet, je bil še en palestinski novinar Al Džazire, Ali Samudi, ki dela tudi za jeruzalemski časopis Kuc (arabsko ime za Jeruzalem). Samudi je v stabilnem stanju, poroča Al Džazira.

Vodja urada Al Džazire v Ramali Valid Al Omari je dejal, da niso streljali palestinski strelci, kar kot možnost omenja izraelska vojska.

Izraelska vojska je sporočila, da so jo med operacijo v Dženinu napadli s streljanjem in eksplozivi, zaradi česar da se je odzvala na to. Dodali so, da "preiskujejo dogodek".

Da za smrt novinarke niso krive izraelske sile, ampak najverjetneje Palestinci, pravi tudi izraelski premier Naftali Benet. "Sodeč po zbranih informacijah se zdi verjetno, da so oboroženi Palestinci, ki so v tem času streljali na slepo, krivi za nesrečno smrt novinarke," je dejal.

Da pa so Širin Abu Akleh ubile izraelske sile, je medtem potrdil tudi fotograf francoske tiskovne agencije AFP, ki je bil na kraju dogodka, poroča nemški portal Deutsche Welle.

Novinarkino truplo so prinesli pred sedež Al Džazire v mestu Ramala. Foto: Reuters
Novinarkino truplo so prinesli pred sedež Al Džazire v mestu Ramala. Foto: Reuters

Al Džazira je izraelske sile obtožila kršenja mednarodnih zakonov in norm. V izjavi za javnost so še pozvali mednarodno skupnost, naj zahteva odgovornost izraelskih okupacijskih sil za njihovo "namerno ciljanje in ubijanje" novinarjev.

Širin Abu Akleh je bila prepoznavna novinarka v regiji, ki je več kot 20 let poročala o izraelski okupaciji palestinskih ozemelj. Njena smrt je predvsem v Palestini povzročila ogorčenje in žalost.

Po poročanju Al Džazire so jo tisti, ki so jo poznali, opisovali kot pogumno in prijazno, veljala je tudi za glas Palestincev.

Izrael je lani med napadi na okupirano Gazo bombardiral tudi stanovanjsko stolpnico, v kateri je imela svoje prostore poleg ameriškega Associated Pressa tudi Al Džazira.

Izrael je Zahodni breg, Vzhodni Jeruzalem in Gazo okupiral leta 1967, vsa ta ozemlja pa so pod izraelsko vojaško okupacijo še danes.

EU in ZDA pozvale k preiskavi

Evropska unija in ZDA so obsodile uboj palestinsko-ameriške novinarke Al Džazire Širin Abu Akleh in pozvale k temeljiti in neodvisni preiskavi.

"EU odločno obsoja umor novinarke Al Džazire na zasedenem Zahodnem bregu. Nujno je, da temeljita in neodvisna preiskava čim prej razjasni vse okoliščine teh dogodkov in da so odgovorni privedeni pred roko pravice," je navedeno v izjavi, ki jo je podala služba EU-ja za zunanje delovanje. EU krivde ni pripisal nobeni strani, poudaril pa je, da je napadanje novinarjev med opravljanjem njihovega dela nesprejemljivo, v konfliktnih razmerah pa jim je vedno treba zagotoviti varnost in zaščito.

Tudi ameriška veleposlanica pri Združenih narodih Linda Thomas-Greenfield je dejala, da bo treba umor novinarke temeljito preiskati. "Spodbujamo obe strani, da sodelujeta v tej preiskavi, da bi lahko ugotovili, zakaj se je to zgodilo," je še dodala in pri tem poudarila, da je ena izmed prednostnih nalog Washingtona zaščita ameriških državljanov in novinarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pozivi k preiskavi po uboju novinarke na Zahodnem bregu