Pretresljivi prizori iz bolnišnice Kamal Advan. Foto: EPA
Pretresljivi prizori iz bolnišnice Kamal Advan. Foto: EPA

Obtožbe se nanašajo na osemdnevno operacijo izraelske vojske (IDF) v bolnišnici Kamal Advan prejšnji teden, za katero je Izrael trdil, da jo Hamas uporablja za poveljniški center, poroča CNN. Ameriška televizija se je pogovarjala z višjima predstavnikoma bolnišničnega osebja, zdravnikom in pacientom v bolnišnici, ki so potrdili navedbe.

Sorodna novica Izrael aretiral na stotine domnevnih borcev; našli trupla več deset usmrčenih Palestincev

CNN je tudi pregledal videodokaze, ki slikajo srhljivo podobo, kako je izraelska vojska izvedla operacijo, v sklopu katere so zasliševali zdravnike, kakšne povezave imajo s Hamasom, osebje pa se je hkrati trudilo oskrbeti paciente.

IDF trdi, da Hamas v Gazi civilne stavbe, kot so bolnišnice in šole, uporablja za svojo teroristično infrastrukturo in da so torej edini način za uničenje Hamasa napadi na te objekte. Zaradi neusmiljenih napadov na bolnišnice po Gazi se je zdravstveni sistem v tej enklavi povsem sesul, bolnišnice pa niso več zmožne delovati.

Med najresnejšimi obtožbami, vezanimi na operacije IDF-a v Kamal Advanu, je ta, da so vojaki, ko so zapuščali bolnišnični kompleks, uporabili buldožerje za izkopavanje trupel, sveže pokopanih v grobiščih na dvorišču bolnišnice. "Vojaki so danes zjutraj izkopali grobove, trupla izvlekli iz njih z buldožerji, nato pa jih z istimi buldožerji zmečkali," je povedal predstojnik pediatrije v bolnišnici Hosam Abu Safija. “Česa takega še nisem videl.”

Videoposnetki in fotografije, v katere je dobil vpogled CNN, prikazujejo razpadajoče človeške posmrtne ostanke, raztresene po poslopju bolnišnice. Obtožbe sta potrdili vodja medicinskih sester Eid Sabah in medicinska sestra Asmaa Tantiš. “Trupla zunaj na dvorišču so dobesedno preorali pred nami. Kričali smo, a naši kriki so naleteli na gluha ušesa,” je povedala Tantiš.

Foto: EPA
Foto: EPA
Sorodna novica Euro-Med: Izraelski vojaki kradejo organe iz trupel v Gazi

Satelitski posnetki na dan 15. decembra, tik pred umikom IDF-a iz bolnišnice, prikazujejo razrita tla pred bolnišničnim kompleksom. IDF obtožb ni komentiral, je pa potrdil, da so v bolnišnici izvedli operacijo. “Vojaki so prijeli 80 teroristov, nekateri od njih so sodelovali v grozljivem pokolu 7. oktobra," so sporočili v izjavi za CNN.

Pred dnevi je IDF objavil videoposnetek zasliševanja direktorja bolnišnice Ahmeda Al Kahlota s pripisom, da je priznal, da se je bolnišnica uporabljala za vojaške namene. Ni jasno, ali je izjavo podal pod prisilo.

Tako Abu Safija kot Sabah trdita, da so v bolnišnici izvajali zgolj zdravstvene storitve, aretirani pa da so bili civilisti in zdravniško osebje.

Izraelske sile so pozornost usmerile na bolnišnico Kamal Advan pred dobrim tednom dni in jo začeli obstreljevati. Od začetka spopadov je bolnišnica služila tudi kot zavetišče za razseljene in ranjene prebivalce Gaze.

Ministrstvo za zdravje v Gazi poziva človekoljubne organizacije, da nujno uvedejo preiskavo “pokola v bolnišnici Kamal Advan, kjer so ujeti otroci brez vode, hrane, elektrike in vode".

Generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus je dejal, da je v izraelskem "de facto uničenju" Kamal Advana v zadnjih dneh umrlo najmanj osem pacientov, vključno z devetletnim otrokom.