Izraelski tanki na območju ob Gazi. Foto: Reuters
Izraelski tanki na območju ob Gazi. Foto: Reuters

V Kairu potekajo pogovori o prekinitvi ognja v Gazi, ki pa po zadnjih informacijah niso prinesli uspeha, saj je visoki predstavnik Hamasa Ali Baraka za Reuters povedal, da palestinsko gibanje zavrača predlog premirja v zameno za izpustitev talcev, ki ga je predložil Izrael.

"Ni sprememb v stališču (izraelske) okupacije in zato ni nič novega v pogovorih v Kairu," je za Reuters dejal drugi predstavnik Hamasa, ki je želel ostati neimenovan. "Napredka še ni," je dodal.

Izraelski premier je medtem sporočil, da so se dogovorili o datumu za napad na Rafo, vendar pa ga ni razkril. "Danes sem prejel podrobno poročilo o pogovorih v Kairu, nenehno delamo za dosego naših ciljev, v prvi vrsti za izpustitev vseh naših talcev in dosego popolne zmage nad Hamasom," je dejal Netanjahu. "Ta zmaga zahteva vstop v Rafo in odstranitev tamkajšnjih terorističnih bataljonov. To se bo zgodilo – obstaja datum," je zatrdil.

ZDA so sporočile, da niso seznanjene z datumom izraelskega napada na Rafo. Kot je povedal tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Matthew Miller, si v Washingtonu v nobenem primeru ne želijo videti popolne ofenzive na mesto na jugu Gaze, kamor se je zateklo že približno 1,5 milijona Palestincev. Po njegovih besedah bi taka ofenziva na koncu škodila tudi varnosti Izraela.

Hamasovi pogajalci zapustili Kairo

Čeprav je egiptovska televizija Al Kahera v ponedeljek poročala o "bistvenem napredku" na pogajanjih o prekinitvi ognja v Gazi, so v Hamasu zatrdili, da preboja v pogovorih ni bilo.

Glede na poročanje egiptovske televizije, ki se sklicuje na visoke vire pri egiptovskih oblasteh, sta delegaciji Katarja in Hamasa že zapustili Kairo, a naj bi se v dveh dneh vrnili, da bi določili še zadnje pogoje dogovora.

V prihodnjih dveh dneh naj bi se pogovori še nadaljevali, navedbe medija povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem Al Džazira navaja neimenovanega visokega predstavnika Hamasa, ki je dejal, da so njihovi pogajalci zapustili Kairo, da bi se posvetovali z vodstvom gibanja, a da v nedeljo na pogovorih napredka ni bilo.

Vir je dejal, da se izraelska delegacija ni odzvala na Hamasove zahteve. Neimenovani palestinski predstavnik je za libanonsko televizijo Al Majadin dejal, da so "vsi poskusi in prizadevanja posrednikov, da bi dosegli dogovor, naleteli na izraelsko nepopustljivost". "Trenutno ni nikakršnega napredka v pogajanjih," je dejal.

Rafa je zadnji kraj v Gazi, kamor izraelska vojska še ni vstopila. Foto: Reuters
Rafa je zadnji kraj v Gazi, kamor izraelska vojska še ni vstopila. Foto: Reuters

Palestinsko gibanje poziva k trajni prekinitvi ognja v Gazi, k temu, da se lahko Palestinci vrnejo na svoje domove na severu Gaze, od koder so bili pregnani, in k popolnemu umiku izraelskih sil z okupiranega območja. Na mizi je tudi izmenjava izraelskih ujetnikov v Gazi in palestinskih zapornikov v izraelskih zaporih.

"Stališče glede okupacije Gaze se ni spremenilo, zato v pogovorih v Kairu ni nič novega. Napredka tako še ni," je dejal predstavnik Hamasa. Dodal je še, da je Hamas pripravljen popustiti pri izraelski zahtevi po izpustitvi talcev, a da Izrael ni pripravljen popustiti glede glavnih zahtev Hamasa.

Egipt, Katar in ZDA so že v preteklosti posredovali v pogajanjih med stranema, a pogovori niso prinesli napredka od novembra lani. Takrat je bila en teden v veljavi edina prekinitev ognja, strani sta tudi izmenjali večje število ujetnikov.

"Vojna v Gazi se nadaljuje"

Izraelska televizija Channel 13 je poročala, da se Izrael pripravlja na začetek evakuacije Rafe v enem tednu, evakuacija pa bi lahko trajala več mesecev. V Rafo se je pred izraelskim bombardiranjem namreč zateklo približno 1,5 milijona razseljenih Palestincev.

Predstavniki vojske, ki so želeli ostati anonimni, so dejali, da v Gazi tudi po nedeljskem umiku dela vojske ostajajo "precejšnje sile", ki bodo nadaljevale napad, tudi v Han Junisu, domačem kraju vodje Hamasa v Gazi Jehje Sinvarja.

A vojska se hkrati pripravlja tudi na vdor v Rafo. "Vojna v Gazi se nadaljuje in nismo niti blizu tega, da bi se ustavili," je dejal načelnik izraelske vojske Herci Halevi.

Ben-Gvir zahteva napad na Rafo

Izraelski minister za nacionalno varnost Itamar Ben-Gvir je premierja Netanjahuja opozoril, da bo izgubil svoj mandat, če se bo odločil za konec vojne v Gazi brez "obsežnega napada na Rafo".

Skrajno desni minister, ki je bil v Izraelu obsojen podpiranja teroristične organizacije, je ključen član Netanjahujeve koalicijske vlade. Brez podpore Ben-Gvirjeve stranke bi Netanjahu izgubil večino v parlamentu.

Palestinci se vračajo v opustošene dele Gaze

Han Junis spremenjen v "kup peska"

Več tisoč razseljenih Palestincev se je danes vrnilo na svoje domove v mestu Han Junis na jugu Gaze oziroma njihove ostanke, potem ko so se izraelske sile v nedeljo začele umikati z juga enklave.

Videoposnetki, ki krožijo po družbenih omrežjih, prikazujejo obsežno opustošenje v mestu, uničene stavbe in ceste. Bolnišnica Al Amal ima porušenih več sten, zato ne obratuje več. Han Junis tako trenutno nima delujoče bolnišnice.

Novinarka Al Džazire Hind Hudari je obiskala uničene hiše. "Ljudje so dejali, da zaradi obsega uničenja sploh niso prepoznali svojih hiš, svojih sosesk," je dejala.

"Nobenih ulic ni več. Vse je spremenjeno v kup peska". Tudi hiše, ki še stojijo, niso primerne za bivanje, je dodala.

51-letni Muhamad Junis je ob vrnitvi videl le uničenje. "Niso bombardiranje, smrt in uničenje dovolj? Pod ruševinami so še vedno trupla. Lahko vonjamo smrad," je dejal.

Ministrstvo za zdravje v Gazi pravi, da je okoli 7000 ljudi pogrešanih oziroma naj bi bili pokopani pod ostanki uničenih stavb.

Humanitarne razmere v enklavi se zaradi ofenzive vztrajno slabšajo, skrbi pa povzroča tudi zaostritev razmer v širši regiji. Številne države in mednarodne organizacije že dalj časa pozivajo k prekinitvi ognja v Gazi, a se ta, z izjemo tedenskega premora sredi novembra, še ni uresničila.

Prizor iz uničenega Han Junisa na jugu Gaze. Foto: AP
Prizor iz uničenega Han Junisa na jugu Gaze. Foto: AP

Tovornjaki s pomočjo vstopili v Gazo, a ne na sever

Medtem je Izrael dovolil vstop 322 tovornjakov s humanitarno pomočjo v Gazo skozi prehoda Karem Abu Salem (Kerem Šalom) iz Izraela in Rafa iz Egipta. Tovornjaki so polni vode, sladkorja, moke in drugih osnovnih potrebščin, ki jih Palestinci v oblegani Gazi nujno potrebujejo.

Nobeden od teh tovornjakov pa nima dostopa do severa Gaze, kjer so razmere najhujše, čeprav je izraelska vojska sporočila, da bo zagotovila dostop humanitarne pomoči prebivalcem severa okupiranega območja.

Pred vojno je v Gazo vsak dan vstopilo od 400 do 500 tovornjakov s humanitarno pomočjo, poroča Al Džazira. To pomeni, da tudi nova pošiljka pomoči ni niti približno zadostna za potrebe prebivalcev Gaze.

Gaza je pod izraelsko okupacijo od leta 1967, od leta 2007 pa tudi pod izraelsko-egiptovsko blokado.

Nov napad na Libanon

Izraelska vojska je sporočila, da je ponoči v zračnem napadu na jugu Libanona ubila enega od poveljnikov libanonskega gibanja Hezbolah, še dva pripadnika skupine pa je ranila. Šlo naj bi za Alija Ahmeda Huseina, poveljnika elitne enote gibanja, imenovane Radvan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V preteklih šestih mesecih je bilo zaradi obstreljevanja v Libanonu ubitih najmanj 363 ljudi, med katerimi je bilo poleg borcev Hezbolaha tudi 70 civilistov. V Izraelu pa je umrlo deset vojakov in osem civilistov.

Izraelski zunanji minister na obisku v Rimu
Pogovor s Klemnom Grošljem o vojni v Gazi