Novo postavljeno šotorsko naselje pri Han Junisu naj bi bilo namenjeno nastanitvi palestinskih civilistov iz Rafe. Foto: Reuters
Novo postavljeno šotorsko naselje pri Han Junisu naj bi bilo namenjeno nastanitvi palestinskih civilistov iz Rafe. Foto: Reuters

Izrael je kljub opozorilom zaveznikov, da bi to lahko povzročilo množične žrtve, okrepil letalske napade na Rafo. Zdravniki v oblegani palestinski enklavi so poročali o petih izraelskih zračnih napadih na Rafo, ki so zgodaj v četrtek zadeli najmanj tri hiše in ubili najmanj šest ljudi, vključno s tamkajšnjim novinarjem.

Izraelske sile so znova bombardirale severna in osrednja območja enklave ter območje vzhodno od mesta Han Junis na jugu.

Sešel se je vojni kabinet izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, ki je "razpravljal o tem, kako uničiti zadnje ostanke Hamasovih bataljonov v Rafi in drugod", je sporočil tiskovni predstavnik vlade David Mencer, ki pa ni želel povedati, kdaj in ali bo kabinet odobril kopensko operacijo v Rafi.

Zaradi vse glasnejših izraelskih opozoril o vdoru v Rafo, zadnje zatočišče za približno milijon civilistov, ki so pred izraelskimi silami pobegnili s severa, so nekatere družine prebegnile v bližnje obalno območje Al Mavasi ali se poskušale prebiti do točk severneje, so povedali tamkajšnji prebivalci.

Vendar je Rafo zapustilo le majhno število ljudi, saj številni ne vedo, kam naj gredo, in so dejali, da so jih izkušnje iz zadnjih 200 dni vojne naučile, da noben kraj ni zares varen.

Mohamad Naser, 34-letni oče treh otrok, je dejal, da je Rafo zapustil pred dvema tednoma in zdaj živi v zavetišču v Deir Al Balahu v osrednji Gazi. "Bežimo iz ene pasti v drugo in iščemo kraje, ki jih Izrael označi za varne, preden nas tam bombardirajo," je povedal za Reuters.

Izrael nabavil 40.000 šotorov

Šotorsko naselje pri Rafi. Foto: Reuters
Šotorsko naselje pri Rafi. Foto: Reuters

Izrael je kljub mednarodnim opozorilom odločen izvesti vojaško operacijo v Rafi, ki je še zadnje naselje v Gazi, kamor niso vstopile kopenske sile. V mesto ob meji z Egiptom se je zateklo več kot milijon Palestincev, ki so pred izraelskimi napadi pobegnili iz drugih delov palestinske enklave.

Neimenovani izraelski vojaški uradnik je za Reuters povedal, da lahko vojska operacijo sproži v katerem koli trenutku, vendar čaka na odobritev premierja Netanjahuja. Izraelski vladni vir je povedal, da se namerava Netanjahujev vojni kabinet sestati v prihodnjih dveh tednih, da bi odobril evakuacijo civilistov, kar naj bi trajalo približno mesec dni.

Po navedbah izraelskega uradnika je izraelsko obrambno ministrstvo nabavilo 40.000 šotorov, od katerih ima vsak zmogljivost nastanitve za od 10 do 12 ljudi. Na satelitskih posnetkih Gaze je videti, da eno šotorsko naselje nastaja na zemljišču ob mestu Han Junis, ki leži približno pet kilometrov severno od Rafe. Drugo šotorsko naselje je videti ob sami Rafi.

Po trditvah Izraela je napad na Rafo nujen, saj naj bi bili tam še zadnji bataljoni palestinskega gibanja Hamas, ki je 7. oktobra lani izvedlo presenetljiv napad na izraelsko ozemlje, čemur je sledila silovita izraelska ofenziva na Gazo. Netanjahu vztraja pri napadu na Rafo in zatrjuje, da je ta nujen za osvoboditev talcev, ki jih je Hamas zajel med napadom na Izrael.

"Hamas je utrpel hude izgube v severnem sektorju. Izgube je imel tudi v osrednjem delu in kmalu ga bodo izgube doletele tudi v Rafi," je dejal izraelski vojaški poveljnik Itzik Cohen, ki poveljuje 162. diviziji, ki deluje v Gazi.

Šotorsko taborišče Palestincev, ki so pred izraelsko ofenzivo pobegnili v Deir Al Balah v osrednjem delu Gaze. Foto: Reuters
Šotorsko taborišče Palestincev, ki so pred izraelsko ofenzivo pobegnili v Deir Al Balah v osrednjem delu Gaze. Foto: Reuters

Belgijska vlada na razgovor poklicala izraelskega veleposlanika

Belgijska vlada je sporočila, da je v izraelskem napadu umrl humanitarni delavec, ki je sodeloval pri belgijskih prizadevanjih za razvojno pomoč na območju Gaze, in dodala, da je zaradi incidenta poklicala izraelskega veleposlanika.

Belgijska ministrica za razvoj Caroline Gennez je sporočila, da sta 33-letni Abdalah Naban in njegov sedemletni sin umrla po bombardiranju izraelske vojske v vzhodnem delu južnega mesta Rafa. Naban, čigar državljanstvo ni bilo razkrito, je delal za belgijsko agencijo Enabel, ki podpira male podjetnike.

Po podatkih vlade v Bruslju je bilo v napadu na stavbo, v kateri je bilo nastanjenih približno 25 ljudi, med njimi tudi razseljenci iz drugih delov območja Gaze, ubitih najmanj sedem ljudi.

ZDA in Egipt opozarjajo Izrael

V šestih mesecih ofenzive so izraelske sile prevzele nadzor nad celotnim ozemljem severa Gaze kot tudi nad večjim delom osrednjega in južnega dela, vključno s Han Junisom. Z večine območij so se kopenske sile sicer že umaknile, a vseeno ostajajo na cesti, ki jo je zgradil Izrael in ločuje severni od južnega dela Gaze.

Washington je kot največji zaveznik pozval Izrael, naj opusti načrte za napad na Rafo zaradi prevelike nevarnosti za civiliste in se proti Hamasu bori na druge načine. "Ne moremo podpreti kopenske operacije v Rafi brez ustreznega, verodostojnega in izvedljivega humanitarnega načrta," je v torek novinarjem povedal posebni odposlanec ZDA za humanitarno pomoč na Bližnjem vzhodu David Satterfield.

Ameriški zunanji minister Antony Blinken je v petek dejal, da ZDA ne morejo podpreti večje vojaške operacije v Rafi, saj jim še ni bil predstavljen načrt, s katerim bi civiliste obvarovali pred nevarnostmi.

Egipt pravi, da ne bo dovolil potiskanja prebivalcev Gaze čez mejo na svoje ozemlje, zato je Kairo opozoril Izrael pred premikanjem svojih sil proti Rafi, kar bi "privedlo do množičnih človeških pobojev, izgub in obsežnega uničenja". Trije egiptovski varnostni viri so povedali, da vojaško in varnostno usklajevanje med Egiptom in Izraelom glede morebitnega izraelskega vdora v Rafo ne pomeni odobritve napada na mesto.

H. A. Hellyer z britanskega varnostnega inštituta Royal United Services Institute je v pogovoru za Reuters dejal, da pričakuje skorajšnji napad na Rafo, saj je po njegovem mnenju Netanjahu pod pritiskom, da mora izpolniti zastavljene cilje reševanja talcev in uničenja vseh voditeljev Hamasa.

"Napad na Rafo je neizogiben zaradi načina, na katerega je vse to zasnoval," je dejal, a dodal, da ne bo mogoče, da bi vsi zapustili mesto, zato pričakuje veliko žrtev, če bo izraelska vojska vstopila v Gazo.

Hamas objavil posnetek zajetega talca