Izraelske sile so se nedavno umaknile iz bolnišnice Šifa v Han Junisu. Foto: Reuters
Izraelske sile so se nedavno umaknile iz bolnišnice Šifa v Han Junisu. Foto: Reuters

V zadnjih 48 urah so izraelske sile izvedle napade na sever, jug in osrednji del enklave, v zadnjih 24 urah pa je bilo v Gazi ubitih 32 Palestincev. Izraelska vojska je med drugim izvedla napade na tri begunska taborišča ter na mesti Gaza in Deir al Balah, kjer je Izrael pred meseci prebivalcem odredil, naj se evakuirajo.

Türk je medtem izrazil zgroženost nad uničenjem bolnišnic Naser in Šifa ter nad poročili o množičnih grobiščih v enklavi. Po podatkih palestinske civilne zaščite so v množičnem grobišču na območju bolnišničnega kompleksa Naser v Han Junisu našli najmanj 35 trupel. Skupno število tam najdenih trupel je tako naraslo že na najmanj 310.

Ravina Shamdasani, predstavnica urada visokega komisarja ZN-a za človekove pravice, pa je dejala, da so po trditvah palestinskih uradnikov trupla v bolnišnicah Naser in Šifa ter v mestu Gaza zakopana pod kupi odpadkov. Med njimi so tudi trupla žensk, ranjenih in starejših, nekateri so brez oblek. "Moramo sprožiti alarm, kajti jasno je, da je v grobiščih veliko trupel," je dejala. Dodala je: "Nekateri so imeli zvezane roke, kar seveda kaže na hude kršitve mednarodnega humanitarnega prava in človekovih pravic, zato je treba razmere temeljito raziskati."

Borrell: V Gazi ubitih več kot sto novinarjev

Med več kot 34.000 ljudmi, ki so bili ubiti v Gazi, je tudi več kot dvesto humanitarnih delavcev in več kot sto novinarjev, je opozoril visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell. "To je nepojmljivo," je ocenil in izrazil zaskrbljenost zaradi novega izraelskega zakona o omejevanju medijev.

Türk je prav tako obsodil izraelske napade na Gazo v zadnjih dneh, v katerih so bili po njegovem mnenju ubiti predvsem otroci in ženske.

Ponovno je tudi posvaril pred izvedbo izraelske kopenske ofenzive na Rafo, v kateri se stiska 1,2 milijona ljudi. Dejal je, da bi morebitna izraelska ofenziva na mesto lahko "povzročila nove grozote".

Izraelska vojska: Trupla smo le izkopali, ker smo iskali talce

Izraelska vojska je zavrnila obtožbe o krivdi za množična grobišča pod bolnišnico Naser. Dejali so, da so trupla zakopali Palestinci, oni pa so jih le izkopali, ker so želeli najti trupla talcev, ki jih je Hamas ugrabil sedmega oktobra. "Trditev, da so izraelske obrambne sile (IDF) zakopale trupla Palestincev, je neutemeljena," je dejala vojska in dodala, da so njene sile trupla po pregledu vrnile na mesto, kjer so bila prej zakopana.

V izraelskih napadih v Libanonu ubita člana Hezbolaha

V izraelskih napadih v Libanonu sta bila po navedbah izraelske vojske in libanonskega varnostnega vira ubita dva člana gibanja Hezbolah. Libanonsko šiitsko gibanje je v odgovor z dvema brezpilotnima letalnikoma napadlo oporišči izraelske vojske na severu Izraela, a ju je Izrael prestregel.

Nad Gazo odvrženih 75.000 ton eksploziva

V izraelskih napadih na območju Gaze je bilo po podatkih tamkajšnjih oblasti od začetka vojne 7. oktobra ubitih najmanj 34.183 ljudi, še 77.143 pa je ranjenih. V 200 dneh vojne je izraelska vojska po navedbah palestinskih oblasti nad Gazo odvrgla približno 75.000 ton razstreliva. V napadih je doslej uničila 380.000 prebivališč, 412 šol in univerz, 556 mošej, tri cerkve ter 206 arheoloških najdišč in objektov kulturne dediščine, poroča katarska televizija Al Džazira. Prav tako je zaradi napadov onemogočeno delovanje 32 bolnišnic in 53 zdravstvenih centrov, napadenih je bilo tudi 126 reševalnih vozil.

Abu Ubaida, predstavnik oboroženega krila Hamasa, brigad Ezedin al Kasam, je medtem na 200. dan vojne pozval k "stopnjevanju na vseh frontah".

Razdejanje na severu Gaze. Foto: Reuters
Razdejanje na severu Gaze. Foto: Reuters

Katar: Hamas bo ostal v Dohi

Katarske oblasti so medtem sporočile, da bo vodstvo palestinskega gibanja Hamas ostalo v Dohi, dokler bo njegova navzočnost koristna pri prizadevanjih za dosego premirja in končanje vojne v Gazi.

"Dokler bo njihova navzočnost v Dohi koristna in pozitivna pri posredniških prizadevanjih, bodo ostali tukaj," je dejal predstavnik katarskega zunanjega ministrstva Madžed Al Ansari. Katar namreč igra vlogo posrednika v pogajanjih med Hamasom in Izraelom, ta država si skupaj z Egiptom in ZDA že več tednov prizadeva tudi doseči novo prekinitev ognja in izmenjavo ujetnikov med Izraelom in gibanjem Hamas.

Potem ko posrednikom med muslimanskim svetim mesecem ramazanom ni uspelo doseči dogovora o prekinitvi ognja, je katarski premier Mohamed bin Abdulrahman Al Tani prejšnji teden izjavil, da bo Katar proučil svojo vlogo posrednika. Napoved je sprožila ugibanja, da bi lahko katarske oblasti Hamas pozvale, naj zapusti državo.

Ansari je potrdil, da Katar še naprej proučuje svojo posredniško vlogo in da odločitev o navzočnosti članov Hamasa v Dohi "ne bo dokončno sprejeta, dokler ne bomo končali te ocene". Dodal je, da so bili povod za odločitev oblasti o proučitvi lastnega dela tudi "politični napadi izraelske vlade, ki so negativno govorili o katarskem posredovanju".