Izrael je v Gazi, ki je pod njegovo okupacijo od leta 1967, povzročil vsesplošno razdejanje. Na fotografiji prizor iz begunskega taborišča Magazi v osrednji Gazi. Foto: Reuters
Izrael je v Gazi, ki je pod njegovo okupacijo od leta 1967, povzročil vsesplošno razdejanje. Na fotografiji prizor iz begunskega taborišča Magazi v osrednji Gazi. Foto: Reuters

Južna Afrika v tožbi navaja še, da je Izrael deloval "s posebnim namenom uničiti Palestince v Gazi kot del širše palestinske nacionalne, rasne in etnične skupine", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V svoji tožbi Južna Afrika navaja, da izraelska dejanja vključujejo "ubijanje Palestincev v Gazi, povzročanje hudih telesnih in duševnih poškodb ter ustvarjanje razmer za življenje, katerih namen je njihovo fizično uničenje".

Izrael je v skoraj treh mesecih neprestanega in silovitega bombardiranja okupirane Gaze ubil več kot 21.600 ljudi, večinoma otrok in žensk, in povzročil vsesplošno razdejanje območja.

Izrael Južno Afriko obtožil sodelovanja s teroristi

Tiskovni predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva Lior Haiat je sporočil, da "Izrael z gnusom zavrača krvno kleveto, ki jo v svoji prijavi na ICJ širi Južna Afrika".

Po njegovih besedah trditev Južne Afrike "nima dejanske in pravne osnove ter predstavlja zaničljivo izkoriščanje sodišča". Dodal je, da je "Izrael zelo jasno sporočil, da prebivalci Gaze niso njegov sovražnik, in dela vse, kar lahko, da omeji škodo nevpletenim in dopusti vstop humanitarne pomoči v Gazo".

Dodal je, da "Južna Afrika sodeluje s teroristično organizacijo, ki poziva k uničenju države Izrael", pri čemer je mislil na palestinsko gibanje Hamas, ki je 7. oktobra izvedlo napad na jugu Izraela, v katerem je bilo po izraelskih podatkih ubitih nekaj več kot 1100 ljudi.

Sorodna novica Vse več svaril strokovnjakov o "šolskem primeru genocida" v Gazi

Južna Afrika: ICJ naj odredi prekinitev ognja

Guardian piše, da postopki na ICJ-ju trajajo leta, a je Južna Afrika sodišče pozvala, naj se sestane v prihodnjih dneh in sprejme "začasne ukrepe" ter pozove k prekinitvi ognja.

ICJ je tako marca leta 2022 Rusiji ukazal, naj prekine svoj napad na Ukrajino, kar je sicer pravno zavezujoča odločitev, a jo je Rusija ignorirala. Tak ukrep sodišča pa naj bi vendarle precej vplival na mednarodno mnenje.

Meddržavno sodišče je sodišče ZN-a, ki obravnava odnose med državami, v nasprotju z Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC), ki preganja posameznike za vojne zločine.

Kot članici ZN-a odločitev ICJ-ja zavezuje tako Južno Afriko kot Izrael.

9. člen konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida omogoča kateri koli državi, podpisnici konvencije, da sproži postopek proti drugi države pred ICJ-jem, tudi če ni neposredno povezana s konfliktom. Lani je tako sodišče razsodilo, da Gambija lahko sproži postopek zaradi genocida zoper Mjanmar.

Izraelska vojska v Gazi nadaljuje močno obstreljevanje

ZDA v imenu svoje varnosti oborožujejo Izrael

Medtem ko se Izrael spopada z vse številnejšimi očitki, da izvaja genocid, mu ZDA pošiljajo dodatno orožje.

Ameriška vlada je v petek mimo kongresa odobrila prodajo dodatnega orožja Izraelu v vrednosti skoraj 148 milijonov dolarjev. To je že drugič ta mesec, da je predsednik Joe Biden odobril dobavo orožja Izraelu, ne da bi pred tem pridobil privoljenje kongresa.

Ameriški zunanji minister Antony Blinken je odobril prodajo vžigalnikov, nabojev in druge opreme, potrebne za delovanje 155-milimetrskih topniških izstrelkov, ki jih je pred tem pridobila vlada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja. To je storil v okviru izredne določbe, ki dopušča prodajo brez predhodne odobritve kongresa.

Blinken je ugotovil, da obstaja nujnost izraelskih obrambnih potreb, ki zahtevajo takojšnjo prodajo orožja vladi Izraela, s čimer se je odrekel običajni zahtevi za odobritev kongresa, je v petek sporočila pristojna ameriška agencija za obrambno-varnostno sodelovanje. Kot so pojasnili, gre za interese nacionalne varnosti ZDA.

Oznaka nujno pomeni, da prodaja orožja ni predmet predhodne odobritve zakonodajalcev, kot je običajno v primerih prodaje orožja tujim državam, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na podoben način je zunanje ministrstvo zaobšlo kongres že na začetku meseca, ko je odobrilo prodajo tankovskega streliva Izraelu.