Pogovor z vojaškim zdravnikom Andrejem Strahovnikom

Predlog resolucije je podala nestalna članica Malta.

Sorodna novica Netanjahu: V Gazi ni kraja, ki ga ne bi dosegli. WHO, ZN in Rdeči križ obsojajo vdor v bolnišnico.

Pri glasovanju o samem predlogu resolucije so se vzdržale tri stalne članice Varnostnega sveta – ZDA, Rusija in Velika Britanija – Kitajska in Francija pa sta se pridružili desetim nestalnim članicam v podpori dokumentu.

Potem ko so pripadniki Hamasa 7. oktobra napadli Izrael, Varnostni svet do danes ni uspel potrditi nobenega od štirih predlogov resolucij, ki jih je imel pred seboj.

Rusi zahtevajo takojšnje premirje, kar za Izrael, ki izvaja operacije proti Hamasu v Gazi, ni sprejemljivo. Vendar pa so ZDA uspele prepričati Izrael vsaj v začasne humanitarne premore v spopadih s ciljem dostave pomoči in evakuacijo civilistov.

Resolucija tako poziva k takojšnjim in dlje časa trajajočim humanitarnim premorem in k vzpostavitvi koridorjev za humanitarno pomoč v Gazi. Od sprtih strani zahteva spoštovanje mednarodnega prava glede zaščite civilistov, še posebej otrok.

Resolucija prav tako poziva k takojšnji izpustitvi talcev, ki jih je zajel Hamas med napadi 7. oktobra.

Sorodna novica Tanja Fajon: V Gazi nujno humanitarno premirje. Nataša Pirc Musar: Soodgovornost za umiranje otrok.

Na sprejem resolucije se je že odzvala slovenska ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon. Slovenija bo namreč z novim letom za dve leti postala nestalna članica Varnostnega sveta in je na današnjem zasedanju sodelovala kot opazovalka.

Fajon: Premirje je nujno

"Pozdravljam, da je VS ZN-a pravkar sprejel resolucijo, ki se osredotoča na zaščito otrok v Gazi in izpustitev talcev," je na družbenem omrežju X sporočila Fajon in dodala, da je premirje nujno, kakor tudi takojšnja vzpostavitev koridorjev za dostavo pomoči bolnišnicam in evakuacijo bolnih otrok.

Ministrica je obenem pozvala k polnemu spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava in humanitarnih načel, vzpostavitev humanitarne prekinitve ognja pa je po njenih besedah klic k razumu. "Zavržno je, da so otroci žrtve nasilja," je sporočila in dodala, da Gaza postaja grobišče otrok, kar je sramota za človeštvo.