Izrael je v torek v Rafi ubil 74 ljudi. Foto: EPA
Izrael je v torek v Rafi ubil 74 ljudi. Foto: EPA

Na ICJ-ju se je januarja začel postopek v primeru, ki ga je sprožila Južna Afrika z očitki zoper Izrael, da izvaja genocid v Gazi.

Najvišje sodišče na svetu Izraelu sicer ni ukazalo takojšnjega konca njegovih napadov v Gazi, kot je zahtevala Južna Afrika, je pa odredilo šest ukrepov, med katerimi je tudi ukaz, naj Izrael stori vse, kar lahko, da prepreči smrt palestinskih civilistov in uničenje Gaze.

Južna Afrika zdaj sodišče poziva, naj ugotovi, ali je izraelska napoved kopenske ofenzive v Rafi, kamor se je pred izraelskim bombardiranjem zateklo 1,4 milijona ljudi, "nadaljnja neizbežna kršitev pravic Palestincev v Gazi".

"To bi pomenilo resno kršitev konvencije o genocidu in sklepa sodišča z dne 26. januarja," je sporočil urad južnoafriškega predsednika.

ICJ je na družbenem omrežju X potrdil, da je prejel zahtevo, vendar ni navedel, kdaj in kako se bo odzval.

Medtem je število smrtnih žrtev izraelske operacije reševanja dveh talcev v torek naraslo na 74.

Politico: ZDA ne bodo ukrepale zoper Izrael

Al Džazira prenaša poročanje portala Politico, ki poroča, da ameriška vlada predsednika Joeja Bidna ne bo zahtevala odgovornosti Izraela, če bo ta izvedel kopenski napad na Rafo, čeprav je Washington javno zahteval, naj Izrael pripravi načrt za izogibanje civilnim žrtvam pred začetkom operacije.

Poročilo navaja tri anonimne uslužbence ameriške vlade. Kot poroča Politico, "niso v pripravi nikakršni načrti za kaznovanje Izraela, kar pomeni, da lahko izraelske sile vstopijo v mesto in prizadenejo civiliste brez ameriških posledic".

Ameriška vlada tudi nasprotuje ideji, da bi izraelski vdor v Rafo ogrozil nadaljevanje dobave ameriškega orožja Izraelu.

ZN opozarja na spopade blizu bolnišnic

ZN-ov Urad za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA) je sporočil, da siloviti spopadi blizu bolnišnic Naser in Al Amal v Han Junisu na jugu Gaze ogrožajo zdravstveno osebje, ranjene, bolne in razseljene ljudi.

Bolnišnici Al Amal še naprej močno primanjkuje goriva in zdravstvenih potrebščin, trenutno pa ima le eno delujočo operacijsko sobo, sporoča OCHA.

Ta je še opozoril, da so bolnišnice v sosednji Rafi "preobremenjene", saj se je tja zateklo ogromno Palestincev, ki so jih izraelske sile pregnale iz drugih delov Gaze.