Foto: MZEZ/X
Foto: MZEZ/X

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je znova izrazila zaskrbljenost nad razmerami v Gazi in poudarila, da kakšnih "jasnih smeri, kot sta zaščita civilistov in pa začetek pogovorov za mir, praktično ni".

Združene arabske emirate (ZAE) je označila kot pomembnega akterja, ki si prizadeva za umiritev napetosti in vzpostavitev miru v regiji. Ob tem je pohvalila prizadevanja ZAE za končanje vojne v Gazi in za dobavo obsežne humanitarne pomoči za civiliste v tej palestinski enklavi.

"Emirati so zelo kritični do vojne v Gazi in vselej poudarjajo, kako pomembna je humanitarna pomoč in kako nujno je vzpostaviti premirje," je dodala.

"Minister se nam je tudi zahvalil za držo in vlogo Slovenije, ko gre za reševanje konflikta v Gazi, vojne v Gazi, za našo držo glede takojšnjega premirja, glede priznanja Palestine, rešitve dveh držav, humanitarne pomoči in na splošno dejavnosti, ki jo kažemo s krepitvijo naših odnosov z državami v regiji," je še povedala.

Ministrica Tanja Fajon je ob obisku mejnega prehoda Rafa skupaj z egiptovskim zunanjim ministrom pozvala Izrael, naj ustavi vojaško operacijo v Rafi in odpre tamkajšnji mejni prehod, da bi do civilistov prišla nujno potrebna humanitarna pomoč. Foto: X Tanja Fajon
Ministrica Tanja Fajon je ob obisku mejnega prehoda Rafa skupaj z egiptovskim zunanjim ministrom pozvala Izrael, naj ustavi vojaško operacijo v Rafi in odpre tamkajšnji mejni prehod, da bi do civilistov prišla nujno potrebna humanitarna pomoč. Foto: X Tanja Fajon

V ZAE živi skoraj 700 Slovencev

Fajon je na srečanju s kolegom izrazila željo po okrepitvi gospodarskega sodelovanja med državama. Združeni arabski emirati so namreč med zalivskimi državami drugi najpomembnejši gospodarski partner Slovenije.

Ministrica je sodelovanje med državama ocenila kot dobro, ob tem pa spomnila, da v državi živi skoraj 700 Slovencev, od katerih številni delujejo na področju gospodarstva.

"Združeni arabski emirati so za Slovenijo zanimivi predvsem, ker so četrta najmočnejša sila na svetu z umetno inteligenco," je nadaljevala in dodala, da obstaja možnost krepitve izmenjave znanj in izkušenj na področjih informacijsko-komunikacijske tehnologije ter obnovljivih virov.

Fajon je ministru znova izrazila željo, da bi Združeni arabski emirati odprli veleposlaništvo v Sloveniji. Abdulah bin Zajed pa je po besedah ministrice na srečanju pokazal interes za obisk Slovenije na njeno povabilo. Dodala je še, da bo predvidoma jeseni v Abu Dabi odpotovala tudi predsednica države Nataša Pirc Musar, kar bi lahko odnose in sodelovanje med državama še okrepilo.

Sorodna novica Fajon in Šukri zaskrbljena: Prisilna evakuacija iz Rafe je kršitev mednarodnega prava

Poleg srečanja z zunanjim ministrom si je Fajon danes ogledala tudi medverski kompleks Abrahamic Family House.

"Obiskali smo edinstven projekt, kjer je stičišče različnih veroizpovedi, tako judovske, krščanske kot muslimanske, in spodbuja veroizpovedi k temu, da sodelujejo med sabo, da sobivajo v sožitju," je ob obisku kompleksa povedala Fajon.

Tovrstno sobivanje in sodelovanje je po njenem mnenju danes še toliko bolj pomembno, tudi zaradi konfliktov na Bližnjem vzhodu.

V okviru bližnjevzhodne turneje, ki jo je ministrica začela v soboto z obiskom mejnega prehoda Rafa v Egiptu, bo Fajon v torek obiskala tudi Katar, v sredo pa še Savdsko Arabijo.