Foto: Reuters
Foto: Reuters

Poudaril je, da izraelske sile borce Hamasa napadajo povsod po enklavi, napade pa izvajajo tudi na njihove sodelavce. "Vsakdo, ki misli, da se bomo ustavili, nima stika z realnostjo," je še dodal.

Svoje izjave je Netanjahu podal na dan, ko je vodja palestinskega gibanja Hamas Ismail Hanija prispel v Egipt, kjer naj bi se ob posredovanju Katarja in Egipta s predstavniki države pogovarjal o morebitni novi prekinitvi ognja v Gazi.

Čeprav se o številu zapornikov in talcev, ki naj bi bili izpuščeni, še razpravlja, Izrael vztraja, da bi na seznam vključili tudi ženske in obnemogle moške talce, je dejal vir blizu Reutersa in dodal, da bi bili na seznamu za izmenjavo lahko tudi Palestinci, zaprti zaradi hudih prekrškov.

Kot je za Prvi dnevnik poročala Karmen Švegl, je na mizi predlog, da bi Hamas izpustil 40 talcev v zameno za enotedensko premirje.

Izraelski predsednik Jicak Hercog je dejal, da je njegova država pripravljena na nov humanitarni premor, vendar Hamas trdi, da se ne bo pogajal, dokler se bo nadaljevala izraelska vojaška operacija.

Medtem izraelska vojska v Gazi nadaljuje napade na Hamas. Zdravstveno ministrstvo v Gazi, ki je pod nadzorom Hamasa, je sporočilo, da je bilo v torkovih napadih ubitih 100 ljudi.

Skupno je bilo doslej ubitih več kot 20.000 ljudi, med njimi okoli 8000 otrok in 6200 žensk.
Več kot 52.000 je ranjenih, okoli 6700 pa jih je pogrešanih, kažejo najnovejši podatki palestinskih oblasti.

Sorodna novica Invalidi v Gazi: "Kako naj bežim, če ne vidim?"

Varnostni svet ZN-a znova preložil glasovanje o resoluciji za konec spopadov v Gazi

Ismail Hanija je prispel v Doho v Katarju, od tam pa nadaljeval pot v Kairo. Foto: Reuters
Ismail Hanija je prispel v Doho v Katarju, od tam pa nadaljeval pot v Kairo. Foto: Reuters

Države članice Varnostnega sveta ZN-a pa so se danes dogovorile, da bodo nadaljevale pogajanja o predlogu resolucije o Gazi. Po navedbah diplomatskih virov je to dobro znamenje za morebiten uspeh resolucije, saj se največje podpornice Izraela ZDA pogajajo naprej in niso kategorično zavrnile možnosti zahteve po prekinitvi spopadov.

"Varnostni svet se je strinjal, da se bodo pogajanja nadaljevala," je povedal predsedujoči Varnostnemu svetu, veleposlanik Ekvadorja Jose Javier De La Gasca Lopez-Dominguez, in dodal, da bo glasovanje o resoluciji razpisal za četrtek.

Najnovejši predlog resolucije so pripravili Združeni arabski emirati. Pred začetkom intenzivnih pogajanj so pozivali k trajni prekinitvi ognja v Gazi. Izrael to odklanja in ZDA, ki zagovarjajo njegove interese v Varnostnem svetu, so takoj povedale, da to ni sprejemljivo.

Washington pa se strinja, da je treba omogočiti dostavo več humanitarne pomoči v Gazo, in ni proti začasni prekinitvi ognja, zato so se pogajanja nadaljevala in ZDA se nameravajo vzdržati, če bo besedilo sprejemljivo. Predloga resolucije Washington ne bo podprl, ker ponovno ne obsoja napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Državni sekretar ZDA Antony Blinken je v času pogajanj danes izrazil upanje, da bodo ZDA lahko podprle nov predlog resolucije. Pojasnil je, da je zdaj težava nadzor nad humanitarno pomočjo za Gazo, pri čemer Izrael zahteva popoln nadzor.

Blinken je Izrael znova pozval, naj zmanjša škodo za civiliste, vendar dodal, da je treba pritisniti na Hamas. "Zadnja dva meseca sta bila grozna. Vidimo trpljenje moških, žensk in še posebej otrok v Gazi. To tudi mene globoko prizadene. Vendar pa obsojam molk glede tega, kaj mora storiti Hamas za prenehanje trpljenja. Bilo bi dobro, če bi se svet poenotil tudi glede tega," je dejal.

"Otroci živijo v peklu in ne morejo nikamor"

Sorodna novica "Drža Slovenije, ko gre za grozljivo tragedijo v Gazi, se izrazito kaže na pravi strani zgodovine"

Medtem humanitarni delavci ZN-a v Ženevi niso mogli skriti obupa, ker mednarodni skupnosti ni uspelo končati spopadov. Razmere v Gazi so čedalje slabše, pomanjkanje vse večje. Tiskovni predstavnik Unicefa James Elder, ki se je pred kratkim vrnil iz Gaze, je novinarjem povedal, da "vsi otroci živijo teh 10 tednov v peklu in nihče od njih ne more pobegniti od tam". Obžaloval je, da "niti z besedami" niso bile upoštevane zahteve po varovanju zdravstvenih ustanov, hrane in vode.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije delno deluje le osem od 36 bolnišnic v Gazi. V njih je ogromno žrtev, primanjkuje jim medicinskih pripomočkov in goriva, hkrati pa dajejo zatočišče tisočem razseljenih ljudi.

ILO: V Gazi izgubljenih najmanj 66 odstotkov delovnih mest

Od začetka spora med Izraelom in Hamasom oktobra je bilo v Gazi izgubljenih najmanj 66 % delovnih mest, je sporočila Mednarodna organizacija dela (ILO) in opozorila, da se lahko število izgubljenih delovnih mest v tej enklavi še poveča. Zguba znaša skupno 192.000 delovnih mest, je v svoji drugi oceni vpliva izraelskih zemeljskih in zračnih napadov na Gazo zapisala organizacija.

V prvi oceni, objavljeni na začetku novembra, je ILO zapisal, da je bilo v Gazi izgubljenih 182.000 delovnih mest, kar predstavlja več kot 60 odstotkov zaposlenosti.

V Gazi ubitih že več kot 20.000 ljudi