Gaza je po več mesecih izraelske vojaške operacije skoraj povsem razdejana. Foto: Reuters
Gaza je po več mesecih izraelske vojaške operacije skoraj povsem razdejana. Foto: Reuters

"Ali mi, Izrael, ali oni, Hamasove pošasti, za to gre v tej vojni," je dejal Netanjahu na slovesnosti ob dnevu spomina na padle izraelske vojake in žrtve terorizma na gori Herzl, kjer je glavno izraelsko vojaško pokopališče. "Ali obstoj, svoboda, varnost in blaginja ali pa izumrtje, pokol, posilstvo in podjarmljenje," je dodal.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je znova dejal, da se bo vojna v Gazi nadaljevala, dokler palestinsko gibanje Hamas ne bo izpustilo izraelskih talcev, ki jih je ugrabilo med napadom 7. oktobra, in dokler Hamas in njegove vojaške zmožnosti ne bodo uničeni. Dodal je, da bo "vojna vplivala na življenja Izraelcev še naslednja desetletja".

Izraelska vojska je medtem s tanki vdrla še globlje v begunsko taborišče Džabalija na severu Gaze, stopnjujejo se tudi napadi na mesto Rafa in osrednji del enklave.

V Džabaliji so se tanki skušali približati središču tega taborišča, ki je največje izmed osmih zgodovinskih begunskih taborišč v Gazi in je dom več kot 100.000 ljudem, od katerih je večina potomcev Palestincev, ki so bili med arabsko-izraelsko vojno leta 1948, ki je vodila do ustanovitve Izraela, pregnani iz mest in vasi na območju današnjega Izraela.

Kot so dejali prebivalci, so v središču taborišča pristali tankovski izstrelki, v zračnih napadih pa je bilo uničenih več hiš. Po trditvah tamkajšnjih zdravnikov so nočni zračni napadi izraelske vojske na taborišče zahtevali več življenj, zaradi intenzivnosti napadov na nekatera območja niso mogli poslati reševalcev.

"Bombe so padale povsod, tudi v bližini šol, v katere so se zatekli ljudje, ki so ostali brez hiš," je dejal neki 45-letni domačin iz Džabalije.

Mnogi ne vedo, ali naj ostanejo v Rafi ali naj to mesto zapustijo. Foto: Reuters
Mnogi ne vedo, ali naj ostanejo v Rafi ali naj to mesto zapustijo. Foto: Reuters

"Brez premirja nikjer ni varno"

Izraelska vojska je okrepila tudi zračne in kopenske napade na mesto Rafa, ki leži na jugu Gaze ob meji z Egiptom. V napadu na stanovanjsko hišo je bilo ubitih več ljudi. Domačini so dejali, da so izraelski tanki zasedli cesto, ki prečka vzhodni del mesta, in da je vzhod Rafe postal "mesto duhov".

Po izraelskem ukazu šestega maja je namreč ta predel po ocenah Agencije Združenih narodov za palestinske begunce (UNRWA) zapustilo že skoraj 360.000 ljudi. "A ti ljudje nimajo kam. Brez premirja nikjer ni varno," je UNRWA zapisal na omrežju X.

Jack Lew, ameriški veleposlanik v Izraelu, je medtem dejal, da so izraelske akcije v Rafi "še vedno znotraj obsega, ki je sprejemljiv za Washington".

Vzhodni del Rafe je postal 'mesto duhov'. Foto: Reuters
Vzhodni del Rafe je postal 'mesto duhov'. Foto: Reuters

Odprt mejni prehod Zahodni Erez

Izraelska vojska je medtem sporočila, da je odprla mejni prehod Zahodni Erez na severu Gaze, da bi olajšala vstop humanitarne pomoči "v skladu z navodili izraelske vlade in v dogovoru z ameriško administracijo". Dodatnih podrobnosti niso navedli.

Skorajšnje sesutje zdravstvenega sistema

Ministrstvo za zdravje na območju Gaze je opozorilo, da je zdravstveni sistem v palestinski enklavi zaradi pomanjkanja goriva tik pred razpadom. "Le nekaj ur nas loči od propada zdravstvenega sistema na območju Gaze zaradi pomanjkanja goriva za delovanje generatorjev v bolnišnicah, reševalnih vozil in vozil za prevoz osebja," je sporočilo ministrstvo.

Izrael je po vdoru borcev Hamasa na izraelsko ozemlje 7. oktobra lani, zaradi katerega je sprožil obsežno vojaško operacijo na območju Gaze, prekinil dobavo elektrike v palestinsko enklavo. Dobava goriva je zelo močno okrnjena, prav tako dobava humanitarne pomoči.

Razmere na območju so se še poslabšale, potem ko je izraelska vojska prejšnji teden prevzela nadzor nad palestinsko stranjo mejnega prehoda Rafa med Egiptom in območjem Gaze. Glavna vstopna točka za humanitarno pomoč in gorivo je tako zaprta.

Izrael stopnjuje napade na Gazo