Posledice raketnega napada iz Gaze na mesto Aškelon. Foto: Reuters
Posledice raketnega napada iz Gaze na mesto Aškelon. Foto: Reuters

Izrael je po obsežnih raketnih napadih in vstopu palestinskih borcev v več izraelskih mest začel izvajati povračilne napade na Gazo. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sporočil, da so v vojni, in Palestincem zagrozil, da bodo "plačali visoko ceno". Izrael območje Gaze in Zahodnega brega sicer okupira od leta 1967.

ZDA so v prvem odzivu odločno obsodile napad Hamasa na Izrael. Tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost je sporočil, da "nedvoumno obsojajo" napade na izraelske civiliste ter trdno podpirajo "vlado in narod Izraela".

Kot so sporočili iz Bele hiše, ZDA nedvoumno obsojajo neizzvane napade "Hamasovih teroristov" na izraelske civiliste. Podarili so, da trdno podpirajo vlado in ljudi v Izraelu, ter dodali, da je svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan v tesnem stiku z izraelskimi partnerji.

Pentagon je sporočil, da zavezanost ZDA "izraelski pravici do samoobrambe ostaja neomajna". Minister za obrambo Lloyd Austin je napovedal, da si bo njegov resor v prihodnjih dneh prizadeval zagotoviti, "da bo Izrael imel vse, kar potrebuje za obrambo in zaščito civilistov pred vsesplošnim nasiljem in terorizmom".

Odzval se je tudi predsednik ZDA Joe Biden in dejal, da so ZDA pripravljene Izraelu po napadu ponuditi "vsa razpoložljiva sredstva podpore". Ob tem je potrdil, da se je po telefonu pogovarjal z izraelskim premierjem Netanjahujem, ki mu je izrazil vso podporo. Odnosi med voditeljema so sicer v zadnjem času malce bolj napeti, sta pa se srečala prejšnji mesec v New Yorku.

"V klicu s premierjem Netanjahujem sem bil jasen, da smo pripravljeni izraelski vladi in ljudstvu ponuditi vsa razpoložljiva sredstva podpore. Izrael ima pravico do samoobrambe. ZDA ob tem opozarjajo vse Izraelu sovražne ostale skupine, da se ne skušajo okoristiti v tej situaciji," je še dodal.

EU obsoja napade in izraža solidarnost z Izraelci

Napade je obsodila tudi Evropska unija. "Odločno obsojamo vsesplošne napade proti Izraelu in njegovemu ljudstvu danes zjutraj, ki povzročajo teror in nasilje nad nedolžnimi državljani," je na Twitterju zapisal predsednik Evropskega sveta Charles Michel in dodal, da je "Evropska unija solidarna z izraelskim narodom".

"Nedvomno obsojam napad, ki so ga teroristi Hamasa izvedli na Izrael. To je terorizem v najbolj podli obliki. Izrael ima pravico, da se brani pred tako gnusnimi napadi," pa je zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Sorodna novica Hamas napadel Izrael in zajel talce. Sledil je silovit protinapad izraelskih sil na Gazo.

Napad so ostro obsodili Francija, Nemčija, Španija, Italija in Združeno kraljestvo, pa tudi Poljska, Češka, Belgija, Nizozemska in Grčija.

Tudi slovensko ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je obsodilo napad: "Najostreje obsojamo množične in neselektivne teroristične napade na Izrael. Solidarni smo z Izraelom. V mislih smo z žrtvami in družinami."

Napade obsodila tudi Ukrajina

Ukrajinsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da odločno obsoja "teroristične napade na Izrael, vključno z raketnimi napadi na civiliste v Jeruzalemu in Tel Avivu". Ukrajina, ki se tako kot palestinska ozemlja tudi sama sooča z okupacijo, je izrazila podporo "Izraelu in njegovo pravico do obrambe".

Izredno zasedanje Združenih narodov

Zaradi novega novega vala nasilja se bo v nedeljo sestal Varnostni svet Združenih narodov. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je obsodil današnji Hamasov napad in pozval k diplomatskim prizadevanjem, da preprečijo širjenje konflikta. "Generalni sekretar je globoko zaskrbljen za civilno prebivalstvo in poziva k največji možni zadržanosti. Civiliste je treba ves čas spoštovati in zaščititi v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom," je sporočil tiskovni predstavnik ZN Stephane Dujarric.

Guterres je prek Dujarrica obsodil napad Hamasa, v katerem so bili ubiti tudi številni civilisti, in izrazil ogorčenje nad poročili, da so civiliste napadli in ugrabili z lastnih domov. Pozval je k "vsem diplomatskim prizadevanjem, da bi se izognili širšemu požaru". Poudaril je tudi, da nasilje ne more zagotoviti rešitve konflikta in da je mir mogoče doseči le s pogajanji.

K takojšnji ustavitvi nasilja je pozval tudi visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Volker Türk. "Pozivam k takojšnji ustavitvi nasilja ter pozivam vse strani in ključne države v regiji k umiritvi napetosti, da se izognemo nadaljnjemu prelivanju krvi," je dejal Türk.

Dodal je, da je šokiran nad poročili o izstrelitvi več sto raket in poročili, da so palestinski borci vzeli za talce izraelske civiliste. "Civilisti ne smejo biti nikoli tarča napada," je dodal.

Rusija je v stiku z Izraelom in Palestinci

Rusija, ki je v stikih tako z Izraelom kot palestinsko stranjo, je medtem pozvala obe strani k takojšnji prekinitvi oboroženih spopadov.

"Palestinsko in izraelsko stran pozivamo, naj nemudoma prekineta spopade, se odpovesta nasilju, pokažeta potrebno zadržanost in s pomočjo mednarodne skupnosti začneta pogajalski proces za vzpostavitev celovitega, trajnega in dolgo pričakovanega miru," je sporočila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

Hezbolah: napad odločen odgovor na okupacijo

Libanonska politična in militantna skupina Hezbolah je sporočila, da pozorno spremlja razmere v Gazi in je v "neposrednem stiku z vodstvom palestinskega odpora". Napad Hamasa so označili za "odločen odgovor na nadaljnjo izraelsko okupacijo in sporočilo tistim, ki si prizadevajo za normalizacijo odnosa z Izraelom".

Egipt in Turčija pozivata k zadržanosti

Egipt je medtem obe strani pozval k zadržanosti. Egiptovsko zunanje ministrstvo je opozorilo na "hude posledice" stopnjevanja napetosti ter pozvalo k zadržanosti in končanju nevarnosti za civiliste.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je prav tako pozval k zadržanosti, na kongresu svoje stranke AKP v Ankari pa je pozval tudi proti "kakršnemu koli poskusu škodovanja "zgodovinskemu in verskemu statusu" mošeje Al Aksa v okupiranem vzhodnem Jeruzalemu.

Tudi Savdska Arabija je pozvala k takojšnjemu "koncu nasilja med Izraelci in Palestinci" in sporočila, da "spremljajo dogajanje brez primere med številnimi palestinskimi frakcijami in izraelskimi okupacijskimi silami, ki je povzročilo visoko stopnjo nasilja na številnih frontah".

Svetovalec iranskega vrhovnega vodje podprl napade Hamasa

Svetovalec iranskega vrhovnega verskega voditelja Alija Hameneja je medtem podprl napad na Izrael. "Čestitamo palestinskim borcem, stali jim bomo ob strani do osvoboditve Palestine in Jeruzalema," je sporočil svetovalec Rahim Safavi. "Podpiramo to operacijo in prepričani smo, da jo podpira tudi odporniška fronta."