V zračnih napadih Izraela na Gazo se je zrušil tudi Palestine Tower, druga najvišja stavba v mestu. Foto: Reuters
V zračnih napadih Izraela na Gazo se je zrušil tudi Palestine Tower, druga najvišja stavba v mestu. Foto: Reuters

Obstreljevanje iz Gaze se je začelo okoli 6.30 po lokalnem času. V napadih je bilo po zadnjih podatkih izraelskega ministrstva za zdravstvo ubitih najmanj 200 Izraelcev, okoli 985 jih je ranjenih. Umrlo je tudi 232 Palestincev, nekaj manj kot 1700 je ranjenih.

Številni prebivalci gosto poseljene 2,3-milijonske Gaze se iz obmejnih območij zaradi strahu pred vojno umikajo v notranjost, enklave pa zaradi blokad mej ne morejo zapustiti.

Sorodna novica Golob, zunanje ministrstvo obsodila operacijo Hamasa, Levica opozarja na "apartheid nad Palestinci"

Kot poroča Al Džazira, je izraelska vojska okrepila raketiranje Gaze in med drugim v zračnih napadih zrušila tudi 11-nadstropni Palestine Tower, drugo najvišjo stavbo v mestu, v katerem je bil sedež radijskih postaj Hamasa.

Posledice izraelskega povračilnega napada na Gazo. Foto: AP
Posledice izraelskega povračilnega napada na Gazo. Foto: AP

Izraelski minister za energijo Israel Katz pa je sporočil, da bodo Gazi, kjer imajo ljudje že zdaj zaradi blokade le po nekaj ur elektrike na dan, prekinili oskrbo z elektriko.

Prav tako še naprej poteka raketiranje v nasprotni smeri. Izraelska vojska je sporočila, da boji potekajo na 22 krajih ob meji z Gazo.

Al Džazira ob sklicevanju na izraelske vire poroča, da je na območje Izraela vstopilo okoli tisoč palestinskih borcev, kar se je zgodilo sploh prvič po izraelsko-arabskih vojnah leta 1948.

Prevzeli so nadzor nad nekaj kraji ter mejnim prehodom Erez oz. Beit Hanoun, enim izmed sedem izhodov iz Gaze. Poleg tega naj bi na obmejnih območjih zajeli tudi več deset izraelskih vojakov in civilistov.

Netanjahu: Smo v vojni

Sorodna novica Zahod obsoja napade Hamasa na Izrael; Rusija in Turčija pozivata k zadržanosti

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v prvem odzivu sporočil, da je država v vojni, in napovedal zmago. "Naši sovražniki bodo plačali ceno, ki je še niso doživeli," je zagrozil. Obsodil je Hamasov "morilski nepričakovani napad" in obljubil, da bo sovražnik zanj plačal visoko ceno. Netanjahu je sicer povabil opozicijska voditelja Jairja Lapida in Bennyja Gantza k oblikovanju vlade narodne enotnosti.

Kasneje je nagovoril Izraelce še v kratkem videonagovoru, v katerem je napovedal "silovito maščevanje" proti Hamasu in gibanju ostro zagrozil, če se komu od zajetih talcev kaj zgodi. Ob tem je pozval palestinske civiliste v Gazi, naj “jo zapustijo zdaj", ker da bo izraelska vojska "zdrobila vsa Hamasova skrivališča v prah".

Dopisnica RTV Slovenija Karmen Švegl o dogajanju v Gazi

"Česa takega še nismo doživeli, sama sem 20 let pokrivala več napadov palestinskih skrajnežev na Izrael in hudih povračilnih napadov na Gazo. Izrael se še vedno bori v 22 krajih za nadzor nad svojim ozemljem. Ljudje se skrivajo v varnih sobah in nimajo kam, ker na ulicah potekajo spopadi. To je jasen odziv Izraela, da bo odgovoril silovito. Tega konflikta ne bo hitro konec in tudi od voditelja opozicije Jairja Lapida prihajajo pozivi, da potrebuje zdaj Izrael vojno vlado narodne enotnosti."

"V senci vsega drugega, predvsem vojne v Ukrajini, oči javnosti niso bile toliko uprte v izraelsko-palestinski konflikt, ampak veliko trenja je bilo in Hamas je skušal opomniti na to. Precej simbolike je tudi v 50-letnici jonkipurske vojne, pa varnostni sporazum med ZDA in Savdsko Arabijo, kjer bi na palestinske pravice povsem pozabili, to je zagotovo spodbudilo Hamas za tako operacijo, ki je bila zagotovo dolgo načrtovana, saj so morali zgraditi vse te predore. Epiloga še dolgo ne bomo videli."

Palestinski predsednik Mahmud Abas pa je dejal, da ima njegovo ljudstvo pravico, da se brani pred "terorjem naseljencev in okupacijskih enot".

Hamas razglasil operacijo Nevihta Al Aksa

Odgovornost za raketne napade na Izrael je prevzelo palestinsko oboroženo gibanje Hamas, ki nadzira območje Gaze.

Vodja Hamasovega vojaškega krila Mohamed Deif je sporočil, da so začeli "operacijo Nevihta Al Aksa", in dodal, da so na Izrael izstrelili 5000 raket in drugih izstrelkov. Uporabili so tudi rakete dolgega dosega. Izraelska vojska sicer navaja, da je v Izrael priletelo 2200 raket. Dodal je, da je to "dan največje bitke, s katero želijo končati zadnjo okupacijo na Zemlji".

MZEZ izdalo opozorilo za slovenske državljane v Izraelu

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je izdalo opozorilo za slovenske državljane na območju Gaze in Izraela. Za nujno konzularno pomoč jih je napotilo na slovensko veleposlaništvo v Tel Avivu.

Do zdaj se je ministrstvu in veleposlaništvu oglasilo 10 Slovencev, vsi so na varnem. Poročil o poškodovanih za zdaj ni.

Saleh Al Arouri, namestnik vodje Hamasa, pa je dejal, da je Hamas pripravljen na "najhujši scenarij", tudi na kopensko invazijo izraelske vojske. Zatrdil je, da je njihov cilj svoboda. "Pričakujemo, da se bodo spopadi še razširili. Imamo le en cilj; našo svobodo in svobodo naših svetih krajev." Dodal je, da ima Hamas dovolj izraelskih ujetnikov, da jih lahko zamenja za vse Palestince, ki so zaprti v zaporih.

Hamas navaja, da so rakete odgovor na "nenehne provokacije" Izraelcev pri mošeji Al Aksa ter na ravnanje s palestinskimi zaporniki v izraelskih zaporih.

"Sovražnika smo opozorili že prej. Okupacija je zagrešila na stotine pobojev civilistov. Zaradi okupatorskih zločinov je bilo letos na stotine mrtvih in ranjenih," je še sporočil Deif in pozval vse Palestince k boju.

Palestinci so zasegli izraelska vojaška vozila in jih pripeljali v Gazo. Foto: EPA
Palestinci so zasegli izraelska vojaška vozila in jih pripeljali v Gazo. Foto: EPA

Hamas je pozval k boju tudi Palestince z Zahodnega brega. Obe palestinski območji sta od 1967 pod okupacijo Izraela.

Palestinska oborožena organizacija Islamski džihad je sporočila, da so se njihovi borci pridružili boju.

Palestinski borci vstopili v mesta na jugu Izraela in zajeli vojake

Palestinski borci so tudi vstopili v več mest na jugu Izraela in zajeli nekaj izraelskih vojakov in njihovih vozil, poroča Al Džazira.

Na družbenih omrežjih se pojavljajo fotografije izraelskih tankov, ki jih vozijo na območje Gaze. V mestu Sderot so zavzeli policijsko postajo.

"Odziv Izraela na vse to bo drugačen kot v preteklosti, ker iz Gaze doslej še nikoli ni prišlo nekaj tako silovitega. To je prvič v zgodovini Gaze, da so palestinski borci vstopili v izraelska mesta in imeli oborožene spopade," iz Gaze poroča dopisnica Al Džazire Joumna El Sajed.

Izraelska vojska je sporočila, da so se po "kopnem, morju in zraku" na območje Izraela "infiltrirali številni teroristi". Prebivalce blizu Gaze so pozvali, naj ostanejo doma.

Dim nad Gazo po obsežnih povračilnih napadih Izraela. Foto: Reuters
Dim nad Gazo po obsežnih povračilnih napadih Izraela. Foto: Reuters

Izraelska vojska odgovarja z operacijo Železni meč

Izraelska vojska je razglasila "stanje pripravljenosti na vojno" in napovedala, da bo Hamas "nosil odgovornost" za napade.

V Gazi so začeli izvajati operacijo Železni meč, v sklopu katerega so nad Gazo poslali več deset bojnih letal, ki izvajajo napade. Al Džazira poroča, da se v bolnišnicah v Gazi povečuje število mrtvih in ranjenih.

Posledice napada v Tel Avivu. Foto: Reuters
Posledice napada v Tel Avivu. Foto: Reuters

Izraelski obrambni minister Joav Gallant je razglasil izredne razmere na območju 80 kilometrov od meje z Gazo, med drugim v mestu Tel Aviv, ter odobril mobilizacijo rezervistov.

"Izraelci po vsej državi – na šabat in praznik simchat Torah – so se danes zjutraj zbudili ob zvokih siren in Hamasovih raket. Branili se bomo," so zjutraj sporočili na omrežju X.

Novo nasilje med izraelskimi naseljenci in Palestinci

V zadnjih dneh je sicer znova prišlo do nasilja med izraelskimi naseljenci na palestinskih ozemljih ter Palestinci. Naseljenci so v sredo napadli mesto Huvara na Zahodnem bregu, v spopadih je bil ubit 19-letni Palestinec.

Letos so izraelske sile skupno ubile več kot 200 Palestincev, navaja palestinsko ministrstvo za zdravje. Združeni narodi navajajo, da gre za najsmrtonosnejše leto od leta 2006, ko so začeli podrobno šteti smrtne žrtve. V palestinskih napadih je bilo v istem obdobju ubitih najmanj 35 Izraelcev.

Izrael od leta 2007 izvaja blokado Gaze, od takrat pa je s Hamasom bil že več krvavih vojn. Izrael, tako kot EU in ZDA, Hamas obravnava kot teroristično organizacijo.

Ozadje Hamasa

- Hamas oz. Islamsko gibanje odpora je nastalo leta 1987 med prvo palestinsko intifado (vstajo). Podpira ga šiitski Iran in si deli islamsko ideologijo Muslimanske bratovščine, ki je bila ustanovljena v egiptu v 20. letih prejšnjega stoletja.
- Po krajši državljanski vojni med glavnima gibanjema Fatah in Hamas je slednji leta 2007 prevzel popoln nadzor nad Gazo. Do Hamasovega prevzema Gaze je prišlo po zmagi tega gibanja na palestinskih parlamentarnih volitvah leta 2006. Predsednik Fataha Mahmud Abas je potezo opisal kot državni udar. Od takrat dalje napetosti z Izraelom ne popuščajo, Hamas pa občasno izvaja raketne napade iz Gaze na Izrael, Izrael pa zračne napade na Gazo.
- Hamas ne priznava države Izrael in nasprotuje mirovnemu sporazumu iz Osla, ki sta ga v sredini 90. letih izpogajala Izrael in Abasova Palestinska osvobodilna organizacija (PLO).
- Hamas ima oboroženo krilo Izz el-Deen al-Qassam, ki je v preteklosti izvedlo številne teroristične napade na Izrael.
- Hamas je označena za teroristično organizacijo v Izraelu, ZDA, EU, Kanadi, Egiptu in Japonski.
- Hamas je del regionalnega zavezništva, ki zajema Iran, Sirijo in šiitsko skupino Hezbollah v Libanonu, ki vsi ostro nasprotujejo ameriški politiki na Bližnjem vzhodu in Izraelu.

Med Izraelom in Palestino izbruhnila vojna
Palestinci še danes čutijo posledice jomkipurske vojne