Blinkna so pred zaslišanjem v kongresu pričakali propalestinski protestniki. Foto: Reuters
Blinkna so pred zaslišanjem v kongresu pričakali propalestinski protestniki. Foto: Reuters

Na zaslišanju v kongresu je Blinken povedal, da je "zavezan" ukrepanju proti "zelo napačni odločitvi" Mednarodnega kazenskega sodišča, čigar glavni tožilec je v ponedeljek zahteval izdajo naloga za prijetje izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, obrambnega ministra Joava Galanta in treh voditeljev Hamasa zaradi domnevnih vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti.

Kot poroča BBC, je na torkovem zaslišanju pred senatnim odborom za zunanje zadeve visoki predstavnik republikancev James Risch vprašal Blinkna, ali bi podprl zakonodajo glede ICC-ja, ki po njegovih besedah "vtika nos v zadeve držav, ki imajo neodvisen, legitimen, demokratičen pravosodni sistem".

"Želimo sodelovati z vami na dvostranski osnovi, da bi našli ustrezen odgovor. Zavezan sem temu," je odgovoril Blinken, ki je še dodal, da "ni dvoma, da moramo preučiti ustrezne korake, da bi se spet spopadli s tem, kar je zelo napačna odločitev".

V Washingtonu vlada prepričanje, da ICC ni pristojen za presojanje o zadevah, ki so povezane z vojno v Gazi. ZDA sicer niso članice sodišča, a so v preteklosti podprle nekatere njegove odločitve, med drugim lansko za izdajo naloga za prijetje ruskega predsednika Vladimirja Putina zaradi vojne v Ukrajini.

Biden: Nezaslišana odločitev

Zaslišanje v kongresu se dogaja v času, ko se republikanci trudijo za uvedbo sankcij proti predstavnikom ICC-ja, o čemer bi lahko glasovali že ta teden. Predlagani zakon predvideva preprečitev vstopa v ZDA, preklic trenutnih ameriških vizumov in prepoved poslovanja s premoženjem v ZDA.

Ameriški predsednik Joe Biden je zahtevo tožilca ICC-ja Karima Khana po izdaji naloga za aretacijo izraelskega vrha označil za "nezaslišano" in dejal, da se v Gazi ne dogaja genocid.

"Naj bom jasen. Zavračamo nalog Mednarodnega kazenskega sodišča proti Izraelu. Kar koli že vsebujejo ti nalogi, med Izraelom in Hamasom ne moremo postaviti enačaja. Jasno je, da moramo narediti vse za zaščito civilnega prebivalstva. Ampak v nasprotju z obtožbami Mednarodnega kazenskega sodišča na račun Izraela menimo, da to, kar se dogaja, ni genocid. Zato to zavračamo," je dejal Biden po ponedeljkovi odločitvi haaškega tožilstva.

Vodja demokratske večine v senatu Chuck Schumer je dejal, da odločitev sodišča o aretacijah izraelskih voditeljev ni le sramotna, ampak predvsem ne sledi protokolu in procesom v državi, kjer sodišče nima pristojnosti. "Odločno nasprotujem tej odločitvi in skupaj s predsednikom Bidnom in člani senata z obeh strani si bom še naprej prizadeval za močno in neomajno podporo Izraelu," je zatrdil.