Ganc ali Netanjahu? Foto: Reuters
Ganc ali Netanjahu? Foto: Reuters

Troje različne vzporedne volitve izraelskih televizij so pokazale, da naj bi Likud dobil med 33 in 36 sedežev v 120-članskem parlamentu, Modro in belo zavezništvo pa 36 ali 37.

Ganc je po prvih izidih že razglasil zmago, a nekateri poznavalci menijo, da bo desnosredinski blok okoli Likuda v parlamentu (knesetu) lažje zbral vsaj 60 glasov poslancev od 120. Zmago je zato razglasil tudi Netanjahu.

Sorodna novica Plamen izraelskih volitev: kralj Bibi v boju za peti mandat

V preteklosti se vzporedne volitve v Izraelu niso izkazale za zelo zanesljive.

"Desni blok pod vodstvom Likuda je nedvoumno zmagal," je dejal Netanjahu in se volivcem zahvalil za zaupanje. Dejal je, da bo še danes začel pogovore za oblikovanje desne vlade.
Ganc pa je dejal: "Zmagali smo. Te volitve imajo jasnega zmagovalca in jasnega poraženca. Netanjahu je obljubljal 40 sedežev in izgubil."

Volišča so se zaprla ob 21.00. Na volitvah so ljudje odločali, ali bo Netanjahu še petič sedel na premierski stolček in tako postal premier z najdaljšim stažem ali pa ga bodo odnesle
obtožbe o korupciji oziroma po dolgih letih najnevarnejši tekmec, nekdanji načelnik generalštaba izraelske vojske Ganc.

Ganc je politični novinec

69-letni Netanjahu, ki se ga je oprijel sloves, da je porok za izraelsko varnost in gospodarsko rast, je imel namreč tokrat po dolgih letih nasproti resno konkurenco, deset let mlajšega političnega novinca.

V anketah pred volitvami sta bila Likud in Gančevo sredinsko Modro in belo zavezništvo večinoma precej izenačena. Obema so napovedali po okoli 30 poslanskih sedežev, kar je veliko premalo za večino, a Likud naj bi imel glede na podporo, ki jo lahko pričakuje od manjših desničarskih strank, več možnosti za oblikovanje koalicije.

Ko se je Netanjahu decembra lani odločil sklicati predčasne volitve – redne bi morale potekati novembra –, se je zdelo, da je njegova zmaga zagotovljena. Številni so v tej potezi spretnega politika videti taktiko, da se z očitki o korupciji, ki se začeli zgrinjati nanj, sooči že z novim
mandatom volivcev za seboj.

A nato je priljubljenost začela rasti Gancu. Politični novinec, a izkušen vojak lahko to pripiše predvsem odločitvi, da združi moči z dvema prav tako nekdanjima načelnikoma generalštaba izraelskih obrambnih sil, Mošejem Jalonom in Gabijem Aškenazijem, ter nekdanjim finančnim ministrom Jairjem Lapidom in njegovo stranko Ješ Atid.

Najresnejši tekmec dozdajšnjega premierja je Beni Ganc. Foto: Reuters
Najresnejši tekmec dozdajšnjega premierja je Beni Ganc. Foto: Reuters

Netanjahu napovedal priključitev naselbin na Zahodnem bregu

Z namenom pridobitve glasov skrajne desnice, ki se zavzemajo za priključitev naselbin, je Netanjahu v soboto med kampanjo napovedal, da bo ob morebitni zmagi na volitvah priključil judovske naselbine na zasedenem palestinskem Zahodnem bregu.

Meja med Izraelom in zasedenim Zahodnim bregom je že popolnoma zabrisana. Pred 40 leti so tu začele rasti prve naselbine. Izraelci, ki živijo na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu, ta ozemlja vidijo kot del Izraela. V skladu z javnomnenjskimi raziskavami vse več Izraelcev razmišlja tako in nasprotuje rešitvi v obliki dveh držav.

Na volišča je bilo pozvanih več kot šest milijonov Izraelcev, ki sicer premierja ne volijo neposredno, saj je ta izbran glede na večino, ki se po volitvah oblikuje v 120-članskem knesetu. Vseeno glasovanje nekateri vidijo kot referendum za Netanjahuja ali proti njemu.

Netanjahu se poteguje za peti mandat