Hašokdži je bil ubit na konzulatu Savdske Arabije v Carigradu lani oktobra. Foto: Reuters
Hašokdži je bil ubit na konzulatu Savdske Arabije v Carigradu lani oktobra. Foto: Reuters

Uvedbo preiskave je zahtevala od generalnega sekretarja Združenih narodov Antonia Guterresa.

Po njenih besedah končno poročilo preiskave o okoliščinah smrti savdskoarabskega novinarja ne določa krivca. "Edini sklep je, da obstajajo verodostojni dokazi za uvedbo nadaljnje preiskave odgovornosti visokih uradnikov Savdske Arabije, vključno s prestolonaslednikom," je dejala.

Zatrdila je še, da bi morale države v primeru umora Hašokdžija, ki je bil ubit oktobra lani na savdskem veleposlaništvu v Carigradu, razglasiti univerzalno jurisdikcijo, kar pomeni, da se lahko osumljenci preganjajo tudi zunaj Turčije in Savdske Arabije. Njena neodvisna preiskava je pokazala, da nobena od teh dveh držav v preiskavi primera ni ravnala v skladu z mednarodnimi standardi.

Posebna poročevalka ZN-a Agnes Callamard. Foto: Reuters
Posebna poročevalka ZN-a Agnes Callamard. Foto: Reuters

Guterresa je ob tem pozvala k uradni mednarodni kriminalni preiskavi, ki bo omogočila vzpostavitev "trdnih dokazov proti vsakemu od domnevnih storilcev". K preiskavi je pozvala tudi FBI in ZDA, kjer je Hašokdži prebival, če tega še niso storili. V poročilu navaja 15 ljudi, ki so bili vpleteni v umor savdskega novinarja.

Riad vpletenost zavrača

Gre za končno poročilo Callamardove o preiskavi Hašokdžijevega umora, ki je februarja letos tudi obiskala Turčijo. Preiskava sicer ni potekala v okviru ZN-a, saj Guterres nima pooblastil, da bi sam ukazal preiskavo umora novinarja, zahteve po kazenski preiskavi pa tudi ni posredovala nobena država.

V Riadu odgovornost za umor savdskega prestolonaslednika odločno zanikajo. Zatrjujejo, da je bila novinarjeva smrt posledica spodletele "črne" operacije, o kateri princ ni vedel nič.

Savdski zunanji minister Abdel Al Džubeir je preko Twitterja kritiziral ugotovitve preiskave. "To ni nič novega. Poročilo poudarja, kar so že objavili in se je pojavljalo v medijih," je tvitnil in zapisal, da so v njem "jasna nasprotovanja in neutemeljene domneve".

Po trditvah Turčije pa so iz Savdske Arabije v Carigradu poslali 15-člansko ekipo, katere naloga je bila ubiti Hašokdžija. Turčija je izrazila močno podporo poročilu.

Tudi novinarjeva zaročenka Hatice Cengiz je pozdravila poziv k preiskavi savdskega princa. "Čas je, da članice Varnostnega sveta ZN zdaj ravnajo v skladu s tem priporočilom," je tvitnila.