Matthew Hedges z ženo Danielo, ki si je močno prizadevala za njegovo izpustitev. Foto: Reuters
Matthew Hedges z ženo Danielo, ki si je močno prizadevala za njegovo izpustitev. Foto: Reuters


Oblasti v Abu Dabiju so tako uslišale prošnjo Hedgesove družine po pomilostitvi, predtem pa so objavile videoposnetek, na katerem naj bi Britanec priznal, da je član britanske obveščevalne agencije MI6.

Odlok o pomilostitvi je v sklopu več pomilostitev na dan državnosti podpisal voditelj ZAE-ja Kalifa bin Zajed Al Nahjan in je začel veljati takoj. Britanski zunanji minister Jeremy Hunt je potezo označil za "fantastično novico".

Sodišče v Abu Dabiju je Hedgesa 21. novembra letos obsodilo na dosmrtno ječo zaradi vohunjenja za britansko vlado, čeprav študent trdi, da je v sklopu doktorskega študija preučeval zunanjo in varnostno politiko Združenih arabskih emiratov po arabski pomladi leta 2011. Hedgesova družina je sporočila, da je zaslišanje študenta brez navzočnosti njegovega odvetnika trajalo manj kot pet minut, na njem pa je bil prisiljen podpisati dokument v arabščini, za katerega se je izkazalo, da je bilo priznanje krivde.

5. maja so ga pridržali na letališču v Dubaju. 29. oktobra so ga začasno izpustili iz pripora, a je do razsodbe ostal pod nadzorom. Njegova žena Daniela Tejada je sporočila, da je bil njen mož priprt v samici na neznani lokaciji, od koder ni imel dostopa do konzularne pomoči.