Po novem bo tako za tujce, ki živijo v ZAE,– ti predstavljajo devet desetin vseh prebivalcev –, v primerih ločitve in postopkov dedovanja veljala zakonodaja iz njihovih držav, in ne zakonodaja ZAE, ki temelji na različici islamskega šeriatskega prava.

EPA
EPA

V sklopu široke zakonodajne reforme so izključili pravno podlago, ki je omogočala sodnikom, da so za "zločine zaradi časti" izrekali milejše kazni. Vlada je sporočila, da bodo zdaj ti zločini obravnavani kot drugi primeri umorov. Organizacije za varstvo človekovih pravic opozarjajo, da vsako leto na Bližnjem vzhod in v Južni Aziji umre na tisoče žensk in deklet, ki jih ubijejo člani njihovih družin, besni zaradi po njihovem mnenju razžalitve časti.

Kot je poročala državna novinarska agencija WAM, so zakonodajne reforme del prizadevanj za izboljšanje zakonodaje in investicijskega ozračja v državi, hkrati pa gre za vpeljavo "načel strpnosti". Sprememba naj bi, kot poroča BBC, "prinesla finančno stabilnost za tuje vlagatelje".

Ob tem so oblasti sporočile tudi, da bodo dekriminalizirali "dejanja, ki ne škodujejo drugim;" pri čemer niso podale podrobnosti, katera dejanja to vključuje.

Med spremembami je tudi dekriminalizacija alkohola. Ta je bil doslej na prodaj v restavracijah in barih, posameznik pa je za nakup ali posedovanje alkohola potreboval dovoljenje. Muslimani do teh dovoljenj niso bili upravičeni, zdaj pa bodo lahko kupovali in uživali alkohol brez ovir.

Po novem bodo lahko skupaj živeli tudi neporočeni pari. To je bilo namreč doslej prepovedano. Čeprav so oblasti to do določene mere pri tujcih dopuščale, je ves čas obstajalo tveganje za izrek kazni.

Med novostmi je tudi, da poskus samomora ni več kaznivo dejanje.

"Ne bi se mogel bolj razveseliti teh novih zakonov, ki so napredni in proaktivni," je ob objavi sprememb po poročanju AP-ja dejal filmski ustvarjalec Abdalah Al Kabi, ki se v svojih delih loteva tudi tem, ki so v ZAE-ju tabuji, med njimi homoseksualnosti in identitete spola. "2020 je bilo zahtevno in transformativno leto za Združene arabske emirate."

"Pozitivne spremembe za pravice ženske," kot je opisal novosti, je pozdravil tudi izvršni direktor organizacije Human Rights Watch Kenneth Roth.

Z napovedanimi spremembami si v ZAE-ju obetajo še več turistov. Z nedavno sklenjenim dogovorom o normalizaciji odnosov med Izraelom in ZAE-jem v tej zalivski državi računajo na množičen prihod izraelskih turistov in njihovih naložb.