Netanjahu je sporočil, da aneksacija delov Zahodnega brega ni odpovedana, temveč samo začasno odložena. Foto: Reuters
Netanjahu je sporočil, da aneksacija delov Zahodnega brega ni odpovedana, temveč samo začasno odložena. Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump, izraelski premier Benjamin Netanjahu in kronski princ Abu Dabija Mohamed bin Zajed so v skupni izjavi izrazili upanje, da bo "zgodovinski preboj spodbudil mir na Bližnjem vzhodu", poroča BBC.

Dvostranske sporazume o naložbah, turizmu, neposrednih poletih, varnosti, telekomunikacijah in drugih zadevah naj bi državi podpisali v prihodnjih tednih. Sledi tudi vzpostavitev veleposlaništev.

"Gre za pomemben napredek v arabsko-izraelskih odnosih, ki zmanjšuje napetosti in ustvarja novo energijo za pozitivne spremembe," je sporočil veleposlanik ZAE v ZDA Jusef Al Otajba, ki je prepričan, da dogovor predstavlja "zmago za diplomacijo in regijo".

Dogovor sta kot korak na poti do miru na Bližnjem vzhodu pozdravila tudi egiptovski predsednik Abdel Fatah Al Sisi in generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres.

Iran je po drugi strani dogovor označil za sramoten.

Prvi je zgodovinski dogovor v Beli hiši oznanil ameriški predsednik Trump. Foto: Reuters
Prvi je zgodovinski dogovor v Beli hiši oznanil ameriški predsednik Trump. Foto: Reuters

Netanjahu: Aneksacija odložena, ne odpovedana

Skladno z dogovorom naj bi se Izrael odpovedal načrtom za aneksacijo velikega dela okupiranega Zahodnega brega.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je nato na novinarski konferenci dejal, da se je začelo novo obdobje v odnosih med Izraelom in arabskim svetom. Ob tem pa zatrdil, da je priključitev delov Zahodnega brega samo odložena, ne pa odpovedana.

Hamas je sporočil, da dogovor ne pomaga prizadevanjem Palestincev. Foto: Reuters
Hamas je sporočil, da dogovor ne pomaga prizadevanjem Palestincev. Foto: Reuters

V izjavi piše, da bo "na zahtevo predsednika Trumpa s podporo Združenih arabskih emiratov Izrael prekinil razglasitev suverenosti" na območjih Zahodnega brega, za katera je priključitev sicer predvideval Trumpov bližnjevzhodni "mirovni načrt" iz januarja.

Sorodna novica Komisarka ZN-a: Izraelska priključitev Zahodnega brega bi bila nezakonita

Zunanji minister ZAE Anvar Gargaš je na novinarski konferenci dejal, da gre pri dogovoru za "pogumen korak" v prizadevanjih za uresničitev t. i. rešitve dveh držav.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je po objavi novice o dogovoru med Tel Avivom in Abu Dabijem sklical nujni sestanek palestinskega vodstva.

Palestinsko gibanje Hamas pa je za francosko tiskovno agencijo AFP zavrnilo možnost, da bi dogovor kakor koli služil prizadevanjem Palestincev.

Izrael napadel cilje v Gazi in ustavil dobavo goriva

Izrael je pred oznanitvijo diplomatskih odnosov napadel cilje palestinskega gibanja Hamas. Izraelska letala in tanki so ponoči izvedli že četrti tovrstni vojaški napad na Gazo ta teden. O morebitnih žrtvah ne poročajo, naj pa bi v šoli begunskega taborišča na območju Gaze, ki jo vodijo Združeni narodi, ostal neeksplodiran izstrelek.

Izrael trdi, da gre za povračilne ukrepe zaradi zažigalnih naprav, ki jih s pomočjo balonov spuščajo s palestinskega ozemlja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zaradi tega je Izrael ustavil tudi dobavo goriva na območje Gaze.

V zadnjem tovrstnem dogajanju so zažigalne naprave, pritrjene na šope balonov, povzročile požare na poljedelskih in nekaterih drugih območjih. Glede na navedbe izraelskih gasilcev so v torek z juga države poročali o 60 požarih, ki so jih povzročili baloni, v sredo pa o 24. Žrtev ni bilo.

Izrael je že v torek zaprl prehod z Gazo, namenjen tovornemu prometu, in zmanjšal ribolovno območje ob obali palestinskega ozemlja. Hamas, ki se je od leta 2008 z Izraelom zapletel že v tri vojne, je danes napade in sankcije Izraela obsodil kot "nevarno in agresivno vedenje" ter zagrozil s posledicami.

Prvi diplomatski odnosi z zalivskimi državami

Izrael do zdaj ni imel diplomatskih odnosov z zalivskimi arabskimi državami. Zaradi skupne zaskrbljenosti nad Iranom je sicer bilo sklenjenih več neuradnih sporazumov, še navaja BBC.

Pred Združenimi arabskimi emirati sta diplomatske odnose z Izraelom izmed arabskih držav do zdaj vzpostavili le še sosednji državi Egipt in Jordanija, in sicer po sklenitvi mirovnih sporazumov v letih 1979 in 1994.

Izrael vzpostavlja diplomatske odnose z Abu Dabijem