Savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom. Foto: AP
Savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom. Foto: AP

Po iranskem napadu na Izrael je nedelja minila v znamenju številnih diplomatskih pogovorov, med drugim je jordanski kral Abdulah govoril z ameriškim predsednikom Bidnom, iranski zunanji minister pa se je pogovarjal s savdskim in katarskim zunanjim ministrom. Cilj je umiriti napetosti.

Še posebej Savdska Arabija in Združeni arabski emirati bi lahko bili po diplomatskem napredku v zadnjih letih v dobrem položaju za posredovanje med Iranom, Izraelom in ZDA. Zalivske kraljevine kot zaveznice Washingtona si že nekaj časa prizadevajo stabilizirati vezi z Iranom in Izraelom, da bi tako rešile dolgoletne varnostne težave in se osredotočile na nacionalne projekte, navaja Reuters.

Sorodna novica Iran napad izvedel v okviru "pravice do samoobrambe", izraelski vojni kabinet glede odziva razdeljen

ZAE in Bahrajn sta z Izraelom leta 2020 podpisala sporazum o normalizaciji odnosov, Savdska Arabija pa je v zameno za varnostna zagotovila ZDA razmišljala o podobnem dogovoru, dokler ni vojna v Gazi diplomatskih načrtov prekrižala.

Rijad je lani po letih destruktivnih sporov tudi zakopal bojno sekiro z Iranom in ponovno vzpostavil diplomatske odnose z državo. A ta politika umirjanja napetosti je zdaj zaradi agresije Izraela na Gazo po napadih Hamasa 7. oktobra na hudi preizkušnji.

Neposredna vojna med Izraelom in Iranom bi se lahko naglo razširila na zalivske države, katerih zračni prostor leži med obema državama in v katerih je več vojaških oporišč ZDA, ki so v soboto spet ponovile, da nameravajo braniti svojo zaveznico Izrael.

"Nihče si ne želi eskalacije. Vsi si želijo situacijo zajeziti," je povedal za Reuters zalivski vir, blizu vladnim krogom, in dodal, da verjetno v tem hipu poteka intenzivna telefonska diplomacija.

"Pritisk ni zgolj na Iran. Pritisk je zdaj na Izraelu, da se ne maščuje," je povedal vir in dodal, da bo posledice izraelskega napada na ključne iranske tarče "čutila celotna regija".

Nek drugi dobro obveščeni zalivski vir pa je povedal, da zalivske države, Irak in Jordanija prepričujejo tako Iran kot ZDA kot glavno podpornico Izraela, naj situacije ne eskalirajo. Washington je že pritiskal na Izrael, naj se vzdrži povračilnih napadov, sta povedala oba vira.

Foto: AP
Foto: AP

Najhuje že mimo?

Istočasno izkoriščajo ZDA zalivske države, da bi Iranu posredovale sporočilo, naj ne eskalira situacije še dodatno, navajata vira. "Jasno je, da Amerika za pošiljanje sporočil Iranu izkorišča svoje zalivske zaveznice. Savdska Arabija ohranja stike z Iranom in obstaja razumevanje, da je treba stvari zajeziti," je povedal vir.

A tako oba vira kot zalivski analitiki menijo, da je zelo verjetno, da je najnevarnejši trenutek že za nami. "Iranci so storili svoje," je povedal Abdulaziz Al Sager, vodja Zalivskega raziskovalnega centra, blizu vladnim krogom, in nakazal, da je za Teheran faza eskalacija končana in dodal, da si Washington ne želi eskalacije Izraela.

A zalivske države so ranljive, kar se je v zadnjem času večkrat izkazalo. Iran je v soboto v ožini Hormuz zasegel tovorno ladjo in zagrozil, da bo v celoti zaprl to ključno pomorsko pot za izvozne energente zalivskih držav.

Sorodna novica Primož Šterbenc: Iranskemu vodstvu nikakor ne ustreza eskalacija razmer ali celo vojna

Savdska Arabija si ne želi geopolitičnih distrakcij

Jemenski hutijevci, ki jih podpira Iran in proti katerim se je Savdska Arabija borila več let, so v zadnjih mesecih napadli več ladij in poslali brezpilotne letalnike nad Izrael. Hutijevci so v zadnjih letih do premirja decembra lani večkrat tudi napadli ključno savdsko arabsko energetsko infrastrukturo. "V primeru oboroženega spopada se bo cena nafte povzpela v nebo. Prizadet bo transport nafte," je poudaril vir.

Voditelj Savdske Arabije, princ Mohamed bin Salman, si že leta prizadeva osredotočiti na svojo ambiciozno vizijo megalomanskih projektov s čim manj geopolitičnih distrakcij.

Savdske gospodarske ambicije so v središču prizadevanj Rijada za umirjanje odnosov z Iranom, a kraljevino tudi zelo skrbi varnost, pravi savdski analitik Aziz Algašian. "Ne gre zgolj za projekte v naši cvetoči regiji ... Ne želi se znajti v navzkrižnem ognju med Izraelom, Iranom in ZDA," je povedal. In že vojna v Gazi je dovolj ogrozila politiko umirjanja regionalnih strasti.

Da politika umirjanja strasti zadnjih let omogoča zalivskim državam delovati kot posrednik in blažiti regionalne napetosti, Rijad in Abu Dhabi verjetno jemljeta kot potrditev, da ta njihova politika deluje, meni Algašian. "Če ne bi prišlo do savdsko-iranske normalizacije odnosov in približevanja, bi bila Savdska Arabija trenutno precej bolj nervozna," je še dodal.