Po sobotnem iranskem napadu mednarodna skupnost poziva k umiritvi napetosti. Foto: EPA
Po sobotnem iranskem napadu mednarodna skupnost poziva k umiritvi napetosti. Foto: EPA

Iranska vojska je v soboto po izraelskih trditvah izstrelila okoli 350 brezpilotnih letalnikov ter balističnih in manevrirnih raket. Večino, po izraelskih navedbah 99 odstotkov izstrelkov, so prestregli, preden so ti dosegli izraelski zračni prostor.

Iran je sporočil, da je napad zaključen, poveljnik iranske revolucionarne garde Hosein Salami pa je napovedal, da se bo Teheran odzval na vsak morebitni izraelski napad na njegove interese, uradnike ali državljane.

Tiskovni predstavnik izraelskih obrambnih sil (IDF) Daniel Hagari je v nedeljo zvečer na novinarski konferenci po seji vojnega kabineta dejal, da Izrael ostaja v visoki pripravljenosti in da je odobril obrambne in ofenzivne načrte. Navedel je, da je bilo v sobotnem iranskem napadu izstreljenih "približno 350 samomorilskih brezpilotnih letal, manevrirnih izstrelkov, balističnih izstrelkov in raket" in dodal, da je bilo na rakete in brezpilotna letala pritrjenih približno 60 ton "bojnih glav in eksploziva". "Skupaj smo preprečili napad Irana," je dejal Hagari in pohvalil koalicijo zavezniških držav. "To je bilo prvič, da je takšna koalicija sodelovala proti grožnji Irana," je dodal.

Izraelski uradniki so po zasedanju sporočili, da je vojni kabinet izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja naklonjen povračilnim ukrepom proti Iranu, vendar je razdeljen glede časa in obsega odziva. Petčlanski kabinet, v katerem imajo pristojnosti odločanja Netanjahu, obrambni minister Joav Gallant in minister Beni Ganc naj bi se znova sestali za nadaljnje razprave.

Tik pred zasedanjem je vojni minister Beni Ganc dejal, da bo Izrael "izterjal ceno" od Irana kot odgovor na njegov napad na državo, ko bo pravi čas. "Zgradili bomo regionalno koalicijo in od Irana zahtevali ceno na način in čas, ki nam ustreza." "In kar je najpomembneje, soočeni z željo naših sovražnikov, da bi nam škodovali, se bomo še naprej združevali in postali močnejši."

Sorodna novica Primož Šterbenc: Iranskemu vodstvu nikakor ne ustreza eskalacija razmer ali celo vojna

Izraelski obrambni minister Joav Galant je v nedeljo dejal, da ima Izrael priložnost za oblikovanje strateškega zavezništva proti Iranu, potem ko so skupaj odbili njegov množični napad z brezpilotnimi letali in raketami. Napad so odbili skupaj z ZDA in drugimi državami, je dejal Galant v izjavi. "Imamo priložnost, da vzpostavimo strateško zavezništvo proti tej resni grožnji s strani Irana, ki grozi, da bo na te rakete namestil jedrske eksplozive, kar bi lahko bila izjemno resna grožnja."

Iran: V primeru napada se bomo znova odzvali

Kot so sporočili v Teheranu, so sobotni napad izvedli v odgovor na napad na iranski konzulat v Damasku 1. aprila, v katerem sta med drugim umrla dva visoka iranska generala. Iran je za napad obtožil Izrael, ki pa tega ni ne potrdil ne zanikal.

Iranska revolucionarna garda je takoj po napadu sporočila, da bo imela vsaka ameriška podpora ali sodelovanje pri škodovanju iranskim interesom odločne in obžalovanja vredne posledice za ZDA. Iranska misija pri ZN-u pa je na omrežju X objavila sporočilo, v katerem je zapisala, da je zadeva za Iran zdaj zaključena, in pozvala ZDA, naj se ne vpletajo, ker gre za konflikt med Iranom in Izraelom.

Načelnik generalštaba iranskih oboroženih sil Mohamad Bageri je dejal, da bo v primeru izraelskega povračilnega napada iranski odgovor še obsežnejši od sobotnega.

"Operacija Častna obljuba se je od sinoči do danes zjutraj uspešno končala in dosegla vse svoje cilje," je povedal Bageri za državno televizijo.

Kot je dejal, sta bila tarča povračilnega napada obveščevalni center in letalsko oporišče, iz katerega so po navedbah Teherana 1. aprila vzletela izraelska letala F-35 in napadla iranski konzulat v Damasku. "Oba centra sta bila precej uničena in onemogočena," je dejal Bagheri, čeprav Izrael trdi, da je napad povzročil le manjšo škodo.

Izraelski protizračni sistem Železna kupola je prestregel več iranskih brezpilotnih letalnikov. Foto: AP
Izraelski protizračni sistem Železna kupola je prestregel več iranskih brezpilotnih letalnikov. Foto: AP

Iranska tiskovna agencija Irna je pred tem poročala, da je pomembno izraelsko zračno oporišče v Negevu utrpelo hude udarce.

Raisi: Napad je bil samoobramba

Iranski predsednik Ebrahim Raisi je po poročanju Al Džazire pohvalil "pogumne može" iranske revolucionarne garde, ki so "sionističnemu režimu odčitali lekcijo", pri čemer je mislil na Izrael. "Obljuba vrhovnega voditelja o kaznovanju agresorja je izpolnjena," je dodal.

Raisi je poudaril, da je Iran operacijo izvedel "v okviru pravice do legitimne samoobrambe" v odziv na izraelska agresivna dejanja.

Po njegovih besedah je Iran v zadnjih šestih mesecih in tednih na vse načine opozarjal na "grozljive učinke" nedejavnosti Varnostnega sveta ZN-a glede izraelskih kršitev mednarodnega prava.

Raisi je posvaril Izrael in njegove zaveznike pred kakršnimi koli "nepremišljenimi" dejanji po iranskem napadu. "Če bodo sionistični režim ali njegovi podporniki ravnali nepremišljeno, bodo dobili odločen in veliko močnejši odgovor," je izjavil.

Iranski zunanji minister Hossein Amirabdollahian pa je povedal, da so svoje sosede predčasno obvestili o povračilnem napadu na Izrael. “Okoli 72 ur pred našimi operacijami smo obvestili naše prijatelje in sosede v regiji, da je odgovor Irana na Izrael gotov, legitimen in nepreklicen,” je povedal Amirabdollahian.

Turški, jordanski in iraški uradniki so potrdili, da jih je Iran obvestil o napadu. Prav tako je Teheran 72 ur prej obvestil ZDA, da bodo njegovi napadi na Izrael "omejeni" in v imenu samoobrambe.

V Iranu pravijo, da imajo pravico do samoobrambe. Foto: EPA
V Iranu pravijo, da imajo pravico do samoobrambe. Foto: EPA

Izrael: Prestreženih 99 odstotkov izstrelkov

"Veliko večino raket je naš sistem protiraketne obrambe prestregel zunaj meja Izraela," je dejal tiskovni predstavnik izraelske vojske Hagari. Na izraelsko ozemlje je padlo le manjše število raket, je povedal in dodal, da "so povzročile manjšo škodo v vojaškem oporišču na jugu države, vendar brez žrtev". Po njegovih besedah letališče še naprej normalno deluje.

Smrtnih žrtev iranskega napada ni bilo, poročajo pa o 14 ranjenih. Med njimi je tudi sedemletna deklica iz beduinske skupnosti v bližini južnoizraelskega mesta Arad, ki je po podatkih zdravstvenega centra, ki jo je sprejel, na intenzivni negi.

Izraelska vojska je povedala, da je bilo izstreljenih več kot 350 različnih vrst izstrelkov in da so jih "99 odstotkov prestregli". Dodali so, da jih je bilo nekaj izstreljenih tudi iz Iraka in Jemna. Hagari je dodal, da izraelska vojska ostaja polno operativna in da razpravlja o prihodnjih ukrepih.

V času napada so se nad Jeruzalemom oglasile opozorilne sirene, slišati je bilo več detonacij. Sirene so se sprožile tudi v Negevu in na severu države. Napad je zdaj končan, tudi izraelska vojska je preklicala opozorilo prebivalcem, naj odidejo v bližino zaklonišč. Znova je odprt tudi izraelski zračni prostor. Izraelska agencija za civilno letalstvo je sporočila, da je odprto in deluje tudi glavno letališče Ben Gurion, od koder so v tujino že poletela prva letala. Preostala letališča bodo znova začela delovati čez dan, so še dodali.

Iran zaradi "dvojnih meril" poklical na zagovor veleposlanike

Iran je na zagovor poklical veleposlanike Združenega kraljestva, Francije in Nemčije zaradi "neodgovornega stališča" njihovih držav glede iranskega povračilnega napada na Izrael.

Dotične tri evropske države so obsodile napad Irana na Izrael.

V Teheranu je po napadu izbruhnilo slavje. Foto: Reuters
V Teheranu je po napadu izbruhnilo slavje. Foto: Reuters

Direktor za Zahodno Evropo na iranskem zunanjem ministrstvu je trojico obtožil "dvojnih meril", saj so pred dnevi nasprotovale ruskemu predlogu resolucije v Varnostnem svetu ZN-a, ki bi obsodil napad Izraela na iransko veleposlaništvo v Siriji 1. aprila.

"Iranska vojaška akcija na oporišča sionističnega režima je popolnoma v skladu s pravico do upravičene samoobrambe, zapisano v 51. členu ustanovne listine ZN-a, in je odgovor na vrsto zločinov, vključno z nedavnim napadom na veleposlaništvo v Siriji," je dodal predstavnik.

Iran opozarja ZDA

Iranska državna televizija ob tem poroča, da so iz Irana prek Švice poslali tudi sporočilo ZDA, v katerem opozarjajo, da bodo ameriška oporišča tarča, če bo Washington podprl morebitni povračilni ukrep Izraela na Iran.

Po poročanju CNN-a, ki se sklicuje na visokega uradnika v Bidnovi administraciji, je ameriški predsednik že "dal jasno vedeti", da ZDA ne bodo sodelovale v napadalnih operacijah proti Iranu. Kljub temu pa ZDA ostajajo zavezane podpori Izraelu, je še dodal.

V iranskih mestih se je ob tem zbralo na tisoče ljudi, ki so z iranskimi in palestinskimi zastavami proslavljali iranski napad na Izrael. Slišati je bilo vzklike "Božja zmaga je blizu" ter "Smrt Izraelu" in "Smrt ZDA", poroča Guardian.

Nedelja je minila v znamenju številnih pogovorov in diplomatskih prizadevanj za umirjanje napetosti v regiji.

Sorodna novica Iran nad Izrael z brezpilotnimi letalniki in raketami. V Izraelu so se oglasile sirene.

Prvi neposredni iranski napad na Izrael

Napad Irana je prvi neposredni napad te države na Izrael s svojega ozemlja. Ob tem so Izrael napadli tudi iranski zavezniki v regiji, libanonski Hezbolah in jemenski hutijevci. Hezbolah je z raketami obstreljeval Golansko planoto, ki je pod izraelsko okupacijo, hutijevci pa so proti Izraelu izstrelili več brezpilotnih letalnikov.

Izrael in Iran imata že desetletja sovražne odnose, državi tudi nimata diplomatskih odnosov, a njun spor je do zdaj večinoma potekal prek posredniških sil ali z napadi na sile druge strani, ki delujejo v tretjih državah.

EU in Washington obsojata napad Irana

Biden: Izrael je pokazal izjemno sposobnost obrambe

Oglasil se je tudi ameriški predsednik Joe Biden, ki je ponovil neomajno zavezo ZDA izraelski obrambi. Biden je obsodil iranski napad na Izrael in dodal, da je govoril z Netanjahujem. "Danes je Iran s posredniki v Jemnu, Siriji in Iraku izvedel zračni napad na vojaške objekte v Izraelu, kakršnega še ni bilo. Te napade najostreje obsojam," je v izjavi poudaril Biden.

Dodal je: "Na moj ukaz je ameriška vojska v podporo izraelski obrambi v preteklem tednu v regijo premestila letala in rušilce za obrambo pred balističnimi raketami. Zahvaljujoč tem napotitvam in izredni spretnosti naših vojakov smo Izraelu pomagali uničiti skoraj vsa brezpilotna letala in rakete," je sporočil ameriški predsednik. Netanjahuju je povedal, da je "Izrael pokazal izjemno sposobnost obrambe in porazil celo te napade brez primerjave. S tem je svojim sovražnikom poslal jasno sporočilo, da ne morejo učinkovito ogroziti njegove varnosti."

Ameriški predsednik Joe Biden je sklical svet za nacionalno varnost. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Joe Biden je sklical svet za nacionalno varnost. Foto: Reuters

ZDA bodo še naprej pomagale Izraelu pri obrambi, vendar ne želijo vojne, je v nedeljski oddaji ABC povedal John Kirby, glavni tiskovni predstavnik Bele hiše za nacionalno varnost.

Sorodna novica Guterres v VS-ju: Bližnji vzhod je na robu. Čas je za ublažitev in deeskalacijo.

Ameriški uradniki so sporočili, da je ameriška vojska sestrelila več iranskih brezpilotnih letal pa tudi več deset raket, ki so bile namenjene nad Izrael. Tudi britanska vojska je pomagala sestreliti več brezpilotnih letal nad iraško-sirsko mejo. Tiskovni predstavnik izraelske vojske Hagari pa je dejal, da so bila v obrambo pred iranskim napadom "vključena tudi francoska vojaška sredstva", a ni pojasnil, na kakšen način.

Pozivi k umiritvi in zadržanosti

Mednarodna skupnost poziva k zadržanosti in umiritvi razmer ter svari pred morebitno širitvijo konflikta iz Gaze na celotni Bližnji vzhod. Generalni sekretar ZN-a Antonio Gutteres je obsodil iranski napad in dejal, da je "zelo zaskrbljen zaradi zelo realne nevarnosti uničujoče eskalacije v celotni regiji". Napad na Izrael sta tudi obsodila visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell in predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Tudi Kitajska je sporočila, da je zaradi razmer v regiji "globoko zaskrbljena", in je pozvala vse strani, naj se izognejo dodatni zaostritvi razmer.

Tako kot številne druge države sicer tudi Slovenija ostro obsoja napad Irana na Izrael. Premier Robert Golob je ob tem sporočil: "Zaostritev spopadov na Bližnjem vzhodu nas navdaja z veliko zaskrbljenostjo. Napad Irana na Izrael je nesprejemljivo stopnjevanje konflikta. Skrajni čas je za takojšnje končanje vseh vojaških aktivnosti in trajno premirje, tako v Gazi kot povsod drugod na Bližnjem vzhod."

Z zunanjega ministrstva pa so sporočili, da iz varnostnih razlogov še naprej odsvetujejo vsa potovanja v Iran. Vse slovenske državljane, ki so v Iranu, pa pozivajo, da se javijo tamkajšnjemu veleposlaništvu.

Iz sveta prihajajo številni pozivi k miru na Bližnjem vzhodu
Iran izvedel povračilni napad na Izrael
Karmen Švegl o napetostih na Bližnjem vzhodu

Dogajanje spremljamo v aplikaciji MMCŽivo.