ZDA so napade izvedle z letali F15 in F16. Foto: EPA
ZDA so napade izvedle z letali F15 in F16. Foto: EPA

Ameriška vojska je sporočila, da je med drugim napadla skladišča orožja na dveh lokacijah v Siriji in eni v Iraku. Ob tem ni sporočila, ali meni, da je bil v napadu kdo ubit ali ranjen. Po nekaterih podatkih je bilo ubitih sedem borcev.

Kot je sporočilo ameriško obrambno ministrstvo, so bila tarče napadov poslopja, ki jih med drugimi uporabljata milici Kataib Hezbolah in Kataib Sajid al Šuhada.

Iz enega od poslopij naj bi izstreljevali brezpilotne letalnike. Ameriška vojska je tokratne napade izvedla z letali F15 in F16. Vsi cilji so bili na mejnem območju med državama, so sporočili na ameriškem ministrstvu.

Napade je ukazal predsednik ZDA Joe Biden. To je bilo drugič, da je Biden ukazal napade na milice s podporo Irana po prevzemu predsedniškega položaja pred petimi meseci. Prejšnjič je ukazal napade v Siriji februarja kot povračilo za raketne napade v Iraku.

Blinken: Napadi kot sporočilo milicam, ki jih podpira Iran

Ameriški sekretar Antony Blinken je v Rimu na srečanju zavezništva za boj proti t. i. Islamski državi poudaril, da ameriški napadi nosijo pomembno sporočilo milicam, ki jih podpira Iran.

"Izvedli smo potrebne, ustrezne in namerne ukrepe, katerih namen je omejiti tveganje za stopnjevanje, hkrati pa poslati jasno in nedvoumno odvračilno sporočilo," je dejal Blinken.

Iraški premier obsoja

Obsojamo sinočnji ameriški zračni napad na cilje na iraško-sirski meji, ki predstavlja "očitno in nesprejemljivo kršitev iraške suverenosti in iraške nacionalne varnosti", je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izjavil Al Kademi.

ZDA pravijo, da je Iran odgovoren za povečanje vse bolj sofisticiranih napadov z brezpilotnimi letalniki in občasne raketne napade na ameriško osebje in poslopja v Iraku, kjer je ameriška vojska še vedno prisotna po napadu na državo leta 2003. Zdaj pomaga Iraku v bojih proti ostankom džihadistične Islamske države.

Dva ameriška uslužbenca sta za Reuters dejala, da so od aprila milice, ki uživajo podporo Irana, izvedle vsaj pet napadov z brezpilotnimi letalniki na oporišča, ki jih uporabljajo ameriške in druge mednarodne sile v Iraku.