Napad naj ne bi terjal žrtev. Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Napad naj ne bi terjal žrtev. Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Rakete so oporišče zadele ob 7.20 po krajevnem času, je po poročanju Al Džazire dejal tiskovni predstavnik koalicije polkovnik Wayne Marotto.

Iraška vojska je sporočila, da napad ni povzročil večje škode, več podrobnosti pa ni predstavila. Rakete naj bi bile izstreljene s položaja, okoli osem kilometrov od oporišča. Francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na zahodne vojaške vire, poroča, da naj bi bile uporabljene 122-milimetrske rakete Araš iranske izdelave. Te rakete so težje od tistih, ki so bile doslej običajno uporabljene proti koalicijskim silam na zahodu Iraka.

Umrl civilni sodelavec

AFP še medtem poroča, da so iraški in zahodni vojaški viri povedali, da med napadom zaradi srčnega napada umrl civilni pogodbeni sodelavec koalicije. Državljanstvo umrlega ni znano.

V oporišču Ain al Asad so nastanjene tako iraške kot tuje sile, ki se bojujejo proti ostankom džihadistične Islamske države, tam pa so razporejena tudi brezpilotna letala.

Danska in Združeno kraljestvo, ki imata tudi svoje vojake v bazi, sta napad obsodila.

Gre za prvi napad na ameriške sile, potem ko so ZDA prejšnji teden napadle položaje proiranskih milic v Siriji ob meji z Irakom.

16. februarja je bil v raketnem napadu na sile mednarodne koalicije na severu Iraka ubit civilni sodelavec koalicije, ranjen pa je bil tudi ameriški vojak.

Januarja lani pa so ZDA na bagdadskem letališču izvedle atentat na visokega iranskega generala Kasema Solejmanija, kar je dodatno okrepilo napetosti med ZDA in Iranom.

Do današnjega napada na oporišče na zahodu države je prišlo dva dni pred obiskom papeža Frančiška v Iraku. Obisk naj bi trajal tri dni.

Nov napad na vojaško oporišče v Iraku