Po podatkih univerze Johns Hopkins je v Iranu skoraj 30.000 okuženih, v ZDA pa 86.000, pri čemer je število mrtvih v Iranu 2.230, v ZDA pa več kot 1.300. Foto: EPA
Po podatkih univerze Johns Hopkins je v Iranu skoraj 30.000 okuženih, v ZDA pa 86.000, pri čemer je število mrtvih v Iranu 2.230, v ZDA pa več kot 1.300. Foto: EPA

Tokratni sveženj ukrepov je namenjen več desetim posameznikom in petim podjetjem. Ameriško ministrstvo za finance je uvedlo sankcije le dan po tem, ko je družina upokojenega agenta FBI-ja Roberta Levinsona, ki je izginil pred desetimi leti, izjavila, da naj bi umrl v priporu v Iranu, poroča Al Džazira.

Z iranskega zunanjega ministrstva so sporočili, da je Levinson zapustil državo "pred leti" in se odpravil na neznano lokacijo.

Iran zaprosil IMF za 50 milijard dolarjev posojila za zajezitev okužb

Iran je bil po Kitajski, Južni Koreji in Italiji ena tistih držav, kjer se število okuženih širilo zelo hitro. Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je zato pred dvema tednoma generalnega sekretarja ZN-a Antonia Guterresa pozval k pritisku na ZDA, da bi preklicale sankcije proti Iranu, in jih je označil za gospodarski terorizem, saj ovirajo izvoz nafte in uvoz zdravstvene opreme, ki jo nujno potrebujejo za zajezitev širitve novega virusa.

Država je prav tako Mednarodni denarni sklad (IMF) zaprosila za 50 milijard dolarjev izrednega posojila za zajezitev epidemije.

ZN pozval k ustavitvi sankcij

"Iran podpira mrežo podjetij, s katerimi financira teroristične skupine po vsem območju in s tem odžira denarna sredstva Irancem, saj postavlja potrebe terorističnih zaveznikov pred njihove," se je glasilo sporočilo ameriškega finančnega ministra Stevena Mnuchina. Ob tem je dodal, da bodo ZDA dovoljevale izjeme v primeru humanitarne pomoči Irancem v času pandemije za potrebe kmetijstva, hrane, zdravil in medicinske opreme.

V torek je visoka predstavnica za človekove pravice Združenih narodov (ZN) Michelle Bachelet pozvala k preklicu sankcij proti državam, kot je Iran, da bi lahko dobile ustrezno medicinsko pomoč pri zajezitvi širjenja novega koronavirusa SARSA-CoV-2.

Iranski ajatola Ali Hamenej je ameriško ponudbo za pomoč označil kot čudno, saj da ZDA medicinske opreme in zdravil po njegovih besedah nimajo dovolj niti za lastne potrebe. Foto: EPA
Iranski ajatola Ali Hamenej je ameriško ponudbo za pomoč označil kot čudno, saj da ZDA medicinske opreme in zdravil po njegovih besedah nimajo dovolj niti za lastne potrebe. Foto: EPA

Iran zavrnil pomoč ZDA

Še istega dne je iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej v televizijskem nagovoru dejal, da Iran pomoči za boj proti novemu koronavirusu "ne bo nikoli sprejel od sovražnih in šarlatanskih" ZDA. "Nihče vam ne zaupa. V našo državo lahko prinesete zdravilo, ki bo ohranilo virus in preprečilo njegovo izkoreninjenje," je prepričan ajatola.

Ameriški predsednik Donald Trump, ki je Iranu uvedel sankcije zaradi njegovega jedrskega programa, je Teheranu konec februarja ponudil pomoč v boju proti koronavirusu, če bo državno vodstvo prosilo za to. Hamenej je ponudbo zavrnil. Trump je pomoč ponudil znova, a mu je Hamenej odgovoril, da so ZDA "krvoločen in zloben sovražnik", ameriško ponudbo pa je označil za čudno, saj ZDA medicinske opreme in zdravil po njegovih besedah nimajo dovolj niti za lastne potrebe.

"Če imate kaj, uporabite to zase," je dejal ameriškim oblastem. Vse Irance je pozval, naj dosledno upoštevajo pravila za preprečevanje širjenja okužbe, "da bo Vsemogočni Bog končal to katastrofo za iransko ljudstvo, vse muslimanske narode in za celotno človeštvo".