Hasan Rohani. Foto: Reuters
Hasan Rohani. Foto: Reuters

Rohani je dodal, da bodo v okviru ukrepov za zajezitev širjenja virusa podaljšali začasni izpust zapornikov do 18. aprila.

Iran je ena najbolj prizadetih držav. V torek je umrlo 122 ljudi, skupno že skoraj 2000. Okuženih je skoraj 25.000 ljudi.

  • Kitajska: V Hubeju omilitev ukrepov, drugod zaostrovanje

V enajstmilijonskem kitajskem mestu Vuhan, ki je žarišče novega koronavirusa, bodo osmega aprila po več kot dveh mesecih odpravili prepoved potovanj. V preostalem delu province Hubej bo ukrep začel veljati v sredo.

Samo stanovalci, ki so zdravi, bodo lahko od polnoči zapustili provinco Hubej, kjer je virus decembra izbruhnil, v Vuhanu pa bodo omejitve ukinili 8. aprila. Vsak prebivalec bo do takrat dobil svojo QR-kodo, na kateri bo zapisana njegova zdravstvena zgodovina.

Razmere v Vuhanu se počasi normalizirajo. Foto: Reuters
Razmere v Vuhanu se počasi normalizirajo. Foto: Reuters

Na Kitajskem so sicer danes zaznali 79 novih primerov okužb, med katerimi je velika večina uvoženih iz tujine. Umrlo je sedem ljudi, vsi v Vuhanu. Med novimi primeri okužb so jih 74 odkrili pri tistih, ki so prispeli iz tujine. To je skoraj dvakrat več kot v ponedeljek. Število okužb iz tujine se je tako na Kitajskem povzpelo na 427. Oblasti se bojijo morebitnega drugega vala okužb, medtem ko naj bi bila epidemija v državi pod nadzorom.

Številna mesta so sprejela stroga pravila glede karantene novih prihodov. Od ponedeljka se morajo vsi mednarodni poleti, namenjeni v Peking, najprej ustaviti na drugem kitajskem letališču, kjer potnike pregledajo.

Na Kitajskem so doslej zaznali več kot 81.000 primerov okužb, bolezen covid-19 pa je na Kitajskem zahtevala 3277 življenj.

  • Javno življenje ustavlja tudi Indija

Indijski premier Narendra Modi je zaradi širjenja virusa odredil ustavitev javnega življenja v tej državi z 1,3 milijona prebivalcev. Ljudje naj bi doma ostali naslednjih 21 dni. Kot je dejal, se je za ta ukrep odločil po posvetu s strokovnjaki, ki menijo, da so potrebni najmanj trije tedni za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom.

Do zdaj so v tej drugi najbolj številčni državi na svetu potrdili 519 primerov okužbe in deset smrti.

  • Indonezija: Najvišji dnevni skok okužb

V torek so v državi poročali o 107 novih potrjenih okužbah, kar je največji dnevni skok v tej državi. Skupno je okuženih skoraj 700 ljudi, sedem jih je umrlo.

  • Tajska: Izredne razmere

Na Tajskem bodo od četrtka dalje veljale izredne razmere. Premier Prajut Čanoča je pojasnil, da bodo vključevale kombinacijo "zakonitih sil in zahtev za sodelovanje". Dodal je, da bodo od prebivalcev zahtevali, da morajo ostati doma, ukrepe pa bodo uveljavljali na območjih, kjer obstaja tveganje za širitev okužb z novim koronavirusom. O nadaljnjih ukrepih bodo na Tajskem razpravljali po četrtkovi uradni razglasitvi izrednih razmer.

Na Tajskem so po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje do zdaj potrdili najmanj 825 okužb z novim koronavirusom.

  • Južna Koreja: Skoraj vse okužbe uvožene

V Južni Koreji prav tako narašča število vnesenih okužb z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so zaznali 76 novih okužb, 67 med njimi je uvoženih iz tujine. V Južni Koreji zato velja dvotedenska karantena za vse, ki prihajajo iz Evrope, tudi če nimajo simptomov okužbe.

V zadnjem dnevu je za covidom-19 umrlo devet ljudi, skupno 120. Med smrtnimi žrtvami prevladujejo starejši bolniki, ki so pred tem že imeli kakšno kronično bolezen.
V ponedeljek so v Južni Koreji potrdili 64 novih okužb, kar je najmanjši porast okužb po 25. februarju. S 76 novimi primeri v zadnjih 24 urah je število okuženih preseglo 9000.
Južnokorejske zdravstvene oblasti so medtem končale obsežno testiranje med 210.000 privrženci verske sekte Shincheonji, kjer je žarišče epidemije. Približno 60 odstotkov potrjenih okužb je namreč povezanih z omenjeno versko sekto v mestu Daegu na jugu države. Med vsemi novimi primeri okužbe so jih v tem mestu zabeležili 31.

V Tajvanu se je število okuženih povzpelo čez 200, na 215. Vsi primeri okužb so uvoženi.

Po vsem svetu mora doma ostati vsak peti Zemljan oziroma 1,7 milijarde ljudi.

  • Kuba uvaja karanteno za turiste in zapira meje

Šivanje zaščitnih mask na Kubi. Foto: Reuters
Šivanje zaščitnih mask na Kubi. Foto: Reuters

Kuba bo danes uvedla karanteno za vse turiste, ki so še na otoku, in delno zaprla meje za en mesec. Poleg tega je svojim državljanom prepovedala potovanja v tujino.

"Vsi turisti, ki so še v hotelih, bodo izolirani (...), ne smejo zapustiti hotela, dokler ne najdejo poleta za vrnitev v domovino," je dejal premier Manuel Marrero. Po njegovih besedah je bilo v ponedeljek na Kubi še 32.500 tujih turistov, med njimi okoli 9400 v zasebnih namestitvah. Te bodo premestile v hotele v državni lasti. Turizem je sicer ena najpomembnejših gospodarskih panog na Kubi.

Z današnjim dnem Kuba tudi delno zapira meje za en mesec. Tujci lahko državo zapustijo, ne smejo pa več vstopati vanjo. Marrero je še napovedal, da bodo na otoku zaprli skoraj vse hotele.

Kubanski državljani od danes ne bodo smeli več potovati v tujino. Kot je pojasnil Marrero, so se za ta ukrep odločili, ker je v zadnjem času veliko Kubancev potovalo v države, ki jih je prizadela pandemija, tam nakupilo blago in ga potem preprodajalo na Kubi. Se bodo pa kubanski državljani in tisti s stalnim bivališčem v državi lahko vrnili na Kubo.