Foto: Reuters
Foto: Reuters

Napad se je zgodil nekaj mesecev po tem, ko je ameriškim silam februarja na severu države uspelo ubiti glavnega vodjo skupine Abuja Ibrahima Al Kurašija.

Maher Al Agal je bil ubit med vožnjo z motorjem v bližini mesteca Džindajris na severu sirske pokrajine Alepo, eden od njegovih glavnih pomočnikov pa je bil hudo ranjen, je povedal tiskovni predstavnik osrednjega poveljstva Pentagona Dave Eastburn.

"Ta operacija je vključevala obsežno načrtovanje za zagotovitev njene uspešne izvedbe. Začetni pregled kaže, da ni bilo nobenih civilnih žrtev," je v izjavi za javnost sporočila ameriška vojska. Kot so pojasnili, je bil Al Agal odgovoren za razvoj omrežja Islamske države zunaj Iraka in Sirije.

Smrt Al Agala so potrdili tudi Sirski observatorij za človekove pravice kot tudi sirske obrambne sile, ki pa žrtev niso identificirale.

O Maherju Al Agalu, ki ga je observatorij imenoval guverner Islamske države za regijo Levant, je sicer na voljo malo informacij.

Po smrti glavnega vodje Islamske države Abuja Ibrahima Al Kurašija februarja letos, ki naj bi se sicer sam razstrelil, da bi se tako izognil zajetju, je na čelo organizacije marca stopil Abu Hasan Al Hašemi Al Kuraši.

Pred tem je Islamsko državo vodil Abu Bakr Al Bagdadi, ki ga je ameriška vojska ubila leta 2019 v napadu na severozahodu Sirije.

Islamska država je poleti 2014 prevzela nadzor nad velikim delom območij na severu Iraka in razglasila kalifat, ki je vključeval tudi območja v Siriji. Marca 2019 je bila skupina sicer vojaško poražena, vendar je še vedno dejavna v obeh državah, kjer še naprej izvaja tudi napade.