Al Bagdadija so ameriške sile v kot spravile na severozahodu Sirije. Foto: Reuters
Al Bagdadija so ameriške sile v kot spravile na severozahodu Sirije. Foto: Reuters

V zvočnem sporočilu, ki ga je objavil IS-jev propagandni kanal Al Furkan, je skupina pozvala svoje privržence, naj prisežejo zvestobo novemu voditelju.

V sporočilu je IS tudi potrdil smrt še enega svojega visokega člana, Abuja Hasana Al Muhadžirja, ki je bil iz Savdske Arabije.

Gre za tiskovnega predstavnika Al Bagdadija in njegovo desno roko. Visoki predstavnik kurdskih sil v Siriji je že v torek sporočil, da je bil v nedeljo ubit v ločenem napadu v vasi Ajn al Bajdah. O smrti najverjetnejšega Al Bagdadijevega naslednika je v torek govoril tudi ameriški predsednik Donald Trump.

ZDA objavile prve posnetke operacije

Posebne enote ameriške vojske so Al Bagdadija prejšnji konec tedna izsledile na posestvu na severozahodu Sirije. Ameriško obrambno ministrstvo je medtem objavilo nove podrobnosti in prve posnetke operacije, v kateri je konec tedna umrl Al Bagdadi.

Na črno-belem videoposnetku je med drugim videti ameriške pripadnike posebnih enot, ko vstopajo na dvorišče zgradbe, v kateri se je skrival vodja IS-ja.

General Kenneth McKenzie je medijem povedal, da so pripadniki posebnih enot med operacijo ubili štiri ženske in moškega, ko so ti začeli streljati na ameriško letalo, ki je sodelovalo v napadu.

Enajst otrok, ki so jih našli v zgradbi, so prepeljali na varno, je dejal McKenzie. Pojasnil je tudi, da sta skupaj z Al Bagdadijem, ko se je razstrelil, umrla dva, in ne trije otroci. Koliko točno sta bila stara, ni vedel, je pa dejal, da sta bila mlajša od 12 let. General ni potrdil navedb ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da je Al Bagdadi "ves čas cvilil, jokal in kričal".

Povedal je še, da se je "splazil v luknjo z dvema majhnima otrokoma in se razstrelil, medtem ko so njegovi ljudje ostali na tleh". Drugih podrobnosti o zadnjih sekundah najbolj iskanega terorista ni želel razkriti.

Zasegli veliko dokumentov

Ko se je Al Bagdadi razstrelil, so ameriški vojaki iz predora odstranili večjo količino ruševin in zavarovali njegove posmrtne ostanke, ki so jih uporabili za potrditev z analizo DNK, da gre res zanj. Njegovo truplo so nato v roku 24 ur odvrgli v morje.

Ameriške sile so med napadom zasegle znatno količino dokumentov in drugega gradiva, nato pa so kompleks zravnale s tlemi.

McKenzie je še povedal, da se je vojaški pes, ki je imel pomembno vlogo v operaciji, poškodoval z električnim kablom pod napetostjo, ki ga je izpostavila bomba, s katero se je razstrelil Al Bagdadi. Pes se je medtem že vrnil v službo, je dodal.

General tudi ni izključil povračilnih napadov pripadnikov te skrajne organizacije, a je zagotovil, da so nanje pripravljeni.