Tiffany Sadler je poudarila krepitev trgovine med Združenim kraljestvom in Slovenijo v zadnjih štirih letih. Foto: BoBo
Tiffany Sadler je poudarila krepitev trgovine med Združenim kraljestvom in Slovenijo v zadnjih štirih letih. Foto: BoBo

Sadler po štirih letih končuje svoj mandat v Sloveniji, pred vrnitvijo v domovino pa je v pogovoru v Odmevih ocenila politične spremembe po nedavnih volitvah v Združenem kraljestvu.

Po 14 letih je na oblasti znova laburistična stranka. Kakšna bo Britanija pod novim vodstvom?

Precej drugačna, se mi zdi. Najprej naj nekaj povem o volitvah in razsežnosti večine. Nova laburistična vlada ima zelo veliko večino. To ji prinaša moč in stabilnost, kar je zelo dobro v današnjem svetu številnih konfliktov in nestabilnosti. Vprašali ste, kaj se bo spremenilo in kakšna bo Britanija pod novo laburistično vlado. Rekli so, da se bodo zavzemali za kontinuiteto. Zavezanost naše nove vlade Ukrajini je neomajna, podobno velja za Nato. Omenjam ga zaradi vrhunskega srečanja ta teden. Naša predanost Natu torej prav tako ostaja neomajna. Še naprej ga bomo podpirali in si prizadevali povečati izdatke za obrambo. Nova vlada je napovedala povečanje izdatkov na 2,5 odstotka BDP-ja. To so torej področja, za katera bo značilna kontinuiteta. Na nekaterih področjih pa so napovedali spremembe, tudi tistih, ki so pomembna za Slovenijo. Omenili so osvežitev odnosov med Združenim kraljestvom in Evropo, to je nekaj novega. Govorijo o novem varnostnem paktu med Združenim kraljestvom in EU-jem, ki bo zelo obsežen. Govorijo o spremembah v obravnavi podnebnih vprašanj in o zavezanosti k ničelni stopnji neto izpustov v boju proti podnebnim spremembam. Govorijo tudi o spremembah odnosov s svetovnim jugom. Nekaj je torej kontinuitete, a tudi veliko sprememb.

Omenili ste, da Velika Britanija ni več članica Evropske unije. Kaj se je v zadnjih letih spremenilo v odnosih med nami?

V mojem času tukaj smo napredovali v dvostranskih odnosih. Prišla sem ravno v času, ko sta Združeno kraljestvo in EU podpisala sporazum o trgovini in sodelovanju in tako poglobila dvostransko sodelovanje. Nova vlada si želi osvežiti in na novo zastaviti odnose med stranema. To ne pomeni, da se bo Združeno kraljestvo znova pridružilo Uniji, pomeni pa olajšanje trgovanja med obema. Tu je, na primer, nov veterinarski sporazum, obojestransko priznavanje usposobljenosti. Vse te stvari bodo olajšale življenje in nam pomagale še izboljšati odnose. Zdaj je torej razburljiv trenutek.

Pred dvema letoma je Karel III. postal kralj. Kaj je njegov največji uspeh?

Veliko jih je. Ta dogodek je po svoje opredelil moj čas tukaj. Najprej zelo žalostna izguba naše kraljice. Osebno sem bila ganjena, ko sem videla odziv Slovencev. Potem pa veselje in radost ob kronanju novega kralja. To je zaznamovalo moja štiri leta tukaj, pa tudi druge stvari. Podpisali smo skupno izjavo o nameri za krepitev odnosov med državama, razširili smo trgovino med njima. V mojem času tukaj se je povečala za 43 odstotkov, kar je čudovita novica za veleposlanika. Nove vezi v obrambi, izobraževanju in znanosti. Zdaj imamo tako imenovan Valvasorjev dialog. Vsake pol leta se naši vladi sestaneta in pogovarjamo se o krepitvi dvostranskih odnosov. Svojemu nasledniku bom torej zapustila čudovito dediščino.


Veleposlanica, ki že v sredo z vlakom odhaja domov v Združeno kraljestvo, se je od Slovenije poslovila v slovenskem jeziku. Dejala je, da je v Sloveniji preživela štiri čudovita in delavna leta in da jo bo pogrešala. Hudomušno pa je dodala, da ne bo pogrešala orodnika in rodilnika ter drugih slovničnih značilnosti slovenskega jezika, med katerimi je omenila tudi dvojino. Zatrdila je, da bo Slovenija ostala v njenem srcu, in se zahvalila vsem na veleposlaništvu in v Sloveniji. Kaj še je povedala, lahko slišite na koncu priloženega videa.

Pogovor z britansko veleposlanico Tiffany Sadler