Sredi septembra je stal kilogram surove kave na borzi surovin 2,09 ameriškega dolarja. Foto: EPA
Sredi septembra je stal kilogram surove kave na borzi surovin 2,09 ameriškega dolarja. Foto: EPA

Cene kave so po poročanju nemškega spletnega portala Deutsche Welle pred nekaj tedni dosegle najnižjo ceno v zadnjih več kot 13 letih. Sredi septembra je kilogram surove kave na borzi surovin tako stal samo še 2,09 ameriškega dolarja.

Tako nizke cene surova kava ni dosegla vse od decembra 2005. Nazadnje so bile cene kave na višku pred sedmimi leti, do danes pa so padle za tretjino.

Največ kave proizvedejo v Braziliji. Foto: EPA
Največ kave proizvedejo v Braziliji. Foto: EPA

Padec cen zaradi rekordne letine

Glavni razlog za padec cen surove kave je rekordna letina v Braziliji, ki je največja proizvajalka kave na svetu. Sledita ji Vietnam in Kolumbija, Etiopija je na šestem mestu.

Medtem ko so leta 2017 v tej vzhodnoafriški državi pridelali dobrih 470.000 ton kavnih zrn, so jih v Braziliji skoraj 2,7 milijona ton. K padcu cen pripomore tudi huda konkurenca med največjimi mednarodnimi podjetji, kot so Nestle, Starbucks ali Jacobs Douwe Egberts.

Surova kavna zrna pridelovalcem kave prinesejo bistveno manj zaslužka kot že pražena kava. To pražijo šele v državah odjemalkah. Prav zaradi tega si številni prizadevajo, da bi kavo pražili in oplemenitili že v državah proizvajalkah kave.

Padanje cen kave naj bi preprečevala pravična trgovina, zaradi česar imajo posamezne znamke kave tudi oznako pravične trgovine. "Pravična trgovina je dobra, a je samo nekoliko boljša pot na nepravičnem tržišču," so kritični aktivisti kavne kooperative Tilamo iz etiopske province Sidamo.