Brezskrbno na Salomonovem otočju. Foto: Reuters
Brezskrbno na Salomonovem otočju. Foto: Reuters

Teh držav je bilo do vključno ponedeljka 12 – številne izmed njih so otoške državice v Tihem oceanu, za katere je do neke mere logično, da se jim je uspelo epidemiji ogniti, saj so precej odročne, so redko poseljene, hkrati pa so tudi precej naglo uvedle nadzor na meji.

Zaradi slabe povezanosti s svetom, pomanjkljive infrastrukture in visokih operativnih stroškov so številne tihomorske državice razglasile izredne razmere in se zaprle, še preden so imele prvi potrjeni primer okužbe s koronavirusom.

Gre za Kiribate, Marshallovo otočje, Mikronezijo, Nauru, Palau, Samoo, Salomonove otoke, Tongo, Tuvalu in Vanuatu. Dvanajsterico zaključujeta državi, za kateri sicer stroka malce dvomi, da so podatki popolnoma zanesljivi – to sta Severna Koreja in Turkmenistan.

O okužbah s koronavirusom so po drugi strani do zdaj poročali iz najmanj 188 držav sveta. Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa je bilo do zdaj okuženih več kot 27 milijonov ljudi, za covidom-19 pa je umrlo 893.000 bolnikov.

Severna Koreja. Foto: Reuters
Severna Koreja. Foto: Reuters

1. Severna Koreja, Azija (Število prebivalcev: 25.778.816)

Sorodna novica Severna Koreja trdi, da nima "niti enega okuženega"

Severna Koreja je bila prva država, ki je zaprla svoje meje – kar za tako izolirano državo morda niti ni bila ravno radikalna poteza. Severna Koreja kot soseda Kitajske, kjer je novi koronavirus izbruhnil decembra lani (nekateri sicer ocenjujejo, da že prej), je meje zaprla 21. januarja in jih ni odprla vse od tedaj. Obstajajo sicer manjše izjeme, a so oblasti za vse, ki vstopajo v državo, tako državljane kot tujce, uvedle izjemno stroge ukrepe, vključno s karanteno, ki traja od enega do dveh mesecev.

Številni so sicer skeptični glede uradne statistike, da nimajo niti enega primera. 26. julija so oblasti sicer poročale o sumu na prvi primer koronavirusa – šlo naj bi za osebo, ki je pred tremi leti prebegnila v Južno Korejo, julija pa se nezakonito vrnila v državo. V Kaesongu so nemudoma razglasili izredne razmere in uvedli popolno zaporo tega južnega mesta. A pozneje so sum na okužbo ovrgli.

Američani so sicer aprila dejali, da "ni mogoče", da v Severni Koreji ne bi bilo niti enega primera in da oblasti okužbe prikrivajo, po drugi strani pa je stroka takrat dejala, da je zaradi izoliranosti, strogih ukrepov in presenetljivo dobrega in učinkovitega zdravstvenega sistema" dejansko mogoče, da če že so okužbe, so te popolnoma zajezene.

Vojaška parada v Turkmenistanu v času globalne pandemije. Foto: AP
Vojaška parada v Turkmenistanu v času globalne pandemije. Foto: AP

2. Turkmenistan, Azija (Število prebivalcev: 6.031.200)

Glede na to, da Turkmenistan meji na Kazahstan, Uzbekistan, Tadžikistan, Iran in Afganistan, države, ki se vse spopadajo z okužbami, se tudi tukaj poraja določena skepsa glede nične statistike. Še zlasti, ker Turkmenistan velja za eno bolj represivnih držav na svetu, hkrati pa ima tudi eno najnižjih stopenj pričakovane življenjske dobe. Stroka sumi, da oblasti primere okužb prikrivajo, saj so podobno v preteklosti počele že z novodobnimi izbruhi kuge in z virusa HIV.

Marca so mediji poročali celo, da je država preprosto prepovedala uporabo besede "koronavirus" ter da policija preganja ljudi, ki v javnosti razpravljajo o virusu ali nosijo zaščitne maske. Je pa res, da je večino kopenskih mej država zaprla že v začetku februarja, ko so odpovedali tudi številne lete iz in na Kitajsko ter v nekatere druge države. Takrat so tudi začeli preusmerjati vse mednarodne lete iz prestolnice v Turkmenabat na severovzhodu, kjer so ustvarili karantensko cono in kjer naj bi dosledno testirali prišleke ter vse s potencialnimi simptomi. A po navedbah nekaterih prebivalcev se je kar nekaj ljudem uspelo s podkupnino ogniti obvezni 14-dnevni karanteni, je aprila poročal BBC.

Konec junija je Radio Free Europe ob sklicevanju na medicinske vire poročal, da je situacija glede koronavirusa v Turkmenistanu "popolnoma izpod nadzora" in da oblasti na vse pretege skušajo izbruh prikriti javnosti. Zdravniško osebje naj bi sicer testirali, a naj bi nato teste prikrivali. Prav tako naj bi umrla najmanj dva zdravnika s covidom-19. Julija so se sicer predstavniki WHO-ja napotili na "ogled terena", a so po nekaj dneh državo zapustili zgolj z meglenimi priporočili, "naj oblasti ravnajo, kot da bi bili prisotni primeri okužbe". Uradno Turkmenistan do danes ostaja brez virusa.

Salomonovo otočje. Foto: Reuters
Salomonovo otočje. Foto: Reuters

3. Salomonovo otočje, Oceanija (Število prebivalcev: 686.884)

Salomonovo otočje je ena najmanj obiskanih držav sveta, saj je tudi precej slabo povezana s svetom, čeprav lahko tja letite iz Avstralije, Papue Nove Gvineje in Vanuatuja. Vse od februarja, podobno kot številne druge tihomorska države, Salomonovo otočje za vstop v državo zahteva zdravniško potrdilo, potniki iz držav z okužbami pa morajo v 14-dnevno karanteno.

Vanuatu. Foto: Reuters
Vanuatu. Foto: Reuters

4. Vanuatu, Oceanija (Število prebivalcev: 307.145)

Tudi Vanuatu je že februarja uvedel stroga pravila za vse, ki vstopajo v državo iz tujine. Tistim iz okuženih držav so vstop ali popolnoma zavrnili ali pa so jim odredili karanteno, vsak, ki v državo vstopa, pa mora predložiti zdravniško potrdilo.

Samoa. Foto: Pixabay
Samoa. Foto: Pixabay

5. Samoa, Oceanija (Število prebivalcev: 198.413)

državeSamoa je popolnoma zaprta že od 25. marca, prav tako še vedno veljajo izredne razmere, ustavljena so vsa potovanja v državo in iz nje.

Kiribati. Foto: Reuters
Kiribati. Foto: Reuters

6. Kiribati, Oceanija (Število prebivalcev: 119.451)

Tudi na Kiribatih vladajo izredne razmere, čeprav nimajo potrjenega primera okužbe. Šole so svoja vrata zaprle 30. marca.

Mikronezija. Foto: Pixabay
Mikronezija. Foto: Pixabay

7. Mikronezija, Oceanija (Število prebivalcev: 115.030)

Prav tako je že v začetku februarja svoje meje začela zapirati Mikronezija, vključno s popolno prepovedjo vstopa tistih, ki so potovali iz Kitajske, in kitajskih državljanov.

Tonga. Foto: Wikipedia
Tonga. Foto: Wikipedia

8. Tonga, Oceanija (Število prebivalcev: 105.695)

Podobno stroga pravila glede potovanj ima od februarja Tonga. Ta otoška državica je svoje meje zaprla takoj, ko so o prvem primeru poročali iz 800 kilometrov oddaljenega Fidžija, edina izjema so bili tujci, ki so otok zapuščali in se vračali v domovino.

Popolno zaprtje je Tonga odredila 29. marca, sredi julija pa so oblasti prižgale zeleno luč za repatriacijske polete za Tongožane, ki so obtičali na Fidžiju. Leti so bili omejeni na do 60 ljudi, pri čemer so vsi morali nemudoma po pristanku v strogo karanteno v isti hotel v mestu. Hotel straži policija, cesta, ki vodi do njega, pa je zaprta. Pri osmih prebivalcih se je sicer pojavil sum na koronavirus, a so bili nato vsi testi negativni.

Marshallovo otočje. Foto: Reuters
Marshallovo otočje. Foto: Reuters

9. Marshallovo otočje, Oceanija (Število prebivalcev: 59.190)

Oblasti tega otočja so 21. marca prekinile edino mednarodno zračno povezavo s to pacifiško državico. Številni otočani živijo na 3.800 kilometrov oddaljenih Havajih in avgusta so mediji poročali, da bodo ti na tem ameriškem Tihomorskem otočju začeli promovirati varne prakse, kako uspešno zajeziti širjenje virusa. Ker število okužb na Havajih in Guamu še kar narašča, so oblasti Marshallovega otočja sicer konec avgusta spet prepovedale vsa potovanja tja.

Palau. Foto: Reuters
Palau. Foto: Reuters

10. Palau, Oceanija (Število prebivalcev: 18.094)

Palau ostaja brez potrjenih primerov okužb, čeprav so oblasti testirale osebo, ki se je vrnila s potovanja na Guam, a je bil izvid testa negativen.

Tuvalu. Foto: AP
Tuvalu. Foto: AP

11. Tuvalu, Oceanija (Število prebivalcev: 11.793)

Tuvalu, ki ga sestavlja devet malih atolov in slovi kot izjemna potapljaška destinacija, je tudi zelo odročen in zato med najmanj obiskanimi državami sveta. Letno to otoško državico obišče manj kot 200 turistov. Tudi to je bil verjetno ključ za uspešno ubranitev pred virusom.

Nauru. Foto: Reuters
Nauru. Foto: Reuters

12. Nauru, Oceanija (Število prebivalcev: 10,823)

Z 21 kvadratnimi kilometri je Nauru tretja najmanjša država sveta in druga najmanjša po številu prebivalcev (za Vatikanom). Je tudi ena najmanj obiskanih držav sveta, o primerih okužb pa ne poročajo.