Ekvador je tako za Kolumbijo postal druga latinskoameriška država, ki je evtanazijo dekriminalizirala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ustavno sodišče je s sedmimi glasovi za in dvema proti zdravnikom odprlo vrata, da lahko neozdravljivi bolnici pomagajo umreti, ne da bi jim za to grozila zaporna kazen.

"Kazen za uboj ne more veljati za zdravnika, ki izvede evtanazijo, da bi pacientu ohranil pravico do dostojnega življenja," je razsodilo sodišče in dodalo, da bi bilo "nerazumno, če bi nekomu, ki se znajde v takšnem položaju, naložili obveznost, da ostane pri življenju".

"Vsak človek lahko sprejme svobodne in informirane odločitve, kadar je prizadet njegov osebni razvoj, kar vključuje možnost, da se konča intenzivno trpljenje, ki ga povzroča resna in nepopravljiva telesna poškodba oziroma resna in neozdravljiva bolezen," je še zapisano v sodbi.

Tožbo na sodišču je avgusta lani vložila Paola Roldan, ki je zbolela za amiotrofično lateralno sklerozo (ALS). V njej je izpodbijala člen ekvadorskega kazenskega zakonika, po katerem se evtanazija obravnava kot uboj, za katerega je predvidenih od 10 do 13 let zapora.

"Želim počivati v miru. To, kar doživljam, je boleče in kruto," je Paola Roldan dejala na novembrski sodni obravnavi prek videopovezave. Po izreku sodbe je 42-letnica poudarila, da je Ekvador postal nekoliko bolj prijazen, svoboden in dostojanstven. "Boj za človekove pravice nikoli ni tlakovana pot," je še dodala.

Njen oče Francisco Roldan je novinarjem povedal, da ima mešane občutke glede sodbe, ki jo je označil za zgodovinski dogodek in pomembno zapuščino njegove hčerke, saj bo ta vodila do njene smrti.

Ustavno sodišče je medtem odredilo pripravo predloga zakona o evtanaziji, ki ga bo moral odobriti kongres. Postopek bo verjetno trajal več mesecev, odvetnik pacientke Farith Simon pa kljub temu vztraja, da je "sodba nemudoma izvršljiva".