Glavnemu kandidatu opozicije Kemalu Kilicdarogluju kaže najbolje od vseh Erdoganovih protikandatov. Foto: Reuters
Glavnemu kandidatu opozicije Kemalu Kilicdarogluju kaže najbolje od vseh Erdoganovih protikandatov. Foto: Reuters

Predčasne predsedniške in parlamentarne volitve bodo v Turčiji potekale 14. maja. Predvidene so bile sicer za 18. junij, vendar je Erdogan že januarja pozval k razpisu predčasnih. Med glavnimi razlogi za to je turški voditelj navedel muslimansko romanje v Meko, šolske počitnice in sprejemne izpite na univerze, ki bodo potekali sredi junija.

Erdoganovo zavezništvo šestih strank sestavljajo njegova Stranka za pravičnost in razvoj (AKP), skrajno desna Stranka nacionalističnega gibanja (MHP) in dve manjši stranki.

Član MHP-ja je bil do leta 2017 tudi Ogan, ki pa kandidira kot neodvisni kandidat. Vodja Domovinske stranke (MP) Ince je leta 2018 že kandidiral za predsednika in izgubil proti Erdoganu, medtem ko je Kilicdaroglu iz vrst Republikanske ljudske stranke (CHP) kandidat opozicijskega bloka šestih strank, sekularnih, islamističnih in nacionalističnih, kar je redka kombinacija.

Prihajajoče volitve bodo velika preizkušnja za Erdogana, ki je na oblasti že 20 let in se trenutno spopada s težavami pri obvladovanju gospodarske krize v državi. Ta se je po februarskem uničujočem potresu na jugovzhodu države, ki je zahteval več kot 50.000 življenj, le še poglobila.

Javnomnenjske ankete napovedujejo tesno tekmo med aktualnim predsednikom in Kilicdaroglujem, ki naj bi ga podprla tudi prokurdska Ljudska demokratična stranka (HDP), druga najmočnejša stranka v opoziciji. Tej je turško ustavno sodišče pred kratkim obnovilo financiranje, potem ko ji je januarja zaradi domnevnih povezav s prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK) zamrznilo račune.

Kandidat mora za izvolitev v prvem krogu dobiti več kot 50 odstotkov glasov. Če to ne bo uspelo nikomur, bo 28. maja na sporedu drugi krog.