Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Po mnenju profesorja na univerzi v Liegeu Damiena Ernsta padec cen energentov zelo verjetno prinaša tudi konec visoke inflacije v Uniji.

Podatki kažejo, da so se cene zemeljskega plina in elektrike skoraj že vrnile na raven pred izbruhom krize. Tako je cena zemeljskega plina na eni najbolj znanih borz – nizozemski – trenutno pri dobrih 32 evrih za megavatno uro, kar je približno le še tretjina cene pred letom dni. Še več, to je celo približno 10 odstotkov manj, kot je znašala cena zemeljskega plina januarja 2022, tik pred ruskim napadom na Ukrajino.

Prav tako je močno padla veleprodajna cena električne energije, ki je po zadnjih podatkih v novembru znašala dobrih 138 evrov na megavatno uro. To pa je približno polovico manj kot v novembru 2022 in 2021. Statistični podatki v veliki meri potrjujejo besede belgijskega strokovnjaka, da znižanje cene energentov tako rekoč "ubija" visoko inflacijo v Uniji. Na evrskem območju je novembra znašala 2,4 odstotka, kar je le malo nad ciljem Evropske centralne banke, ki je pri 2 odstotkih.

Med glavne vzroke za znižanje cen energentov belgijski strokovnjak sicer prišteva trenutno ugodne vremenske razmere (mila zima), izboljšanje energetske učinkovitosti, pa tudi padec industrijskega povpraševanja po energiji, saj so številna evropska podjetja zaprla svoja vrata in se preselila zunaj meja Unije. Bi se pa lahko cene po mnenju Ernsta spet obrnile navzgor, če bi občutno padle zimske temperature ali če bi se še dodatno zaostrili spopadi med Rusijo in Ukrajino ter med Izraelom in Hamasom.