Foto: Reuters
Foto: Reuters

Slovenija podpira začetek pristopnih pogajanj z vsemi tremi državami, je med današnjim zasedanjem povedal državni sekretar na zunanjem ministrstvu Marko Štucin.

Širitveni sklepi Sveta EU-ja, o katerih razpravljajo ministri za evropske zadeve, po Štucinovih besedah še niso bili potrjeni. Bo pa odločitev o začetku pristopnih pogajanj z Ukrajino, Moldavijo ter Bosno in Hercegovino zagotovo preložena na zasedanje Evropskega sveta konec tedna, je pojasnil.

"V tem trenutku je še nemogoče reči, ali bodo države članice sprejele odločitev, da se širitveni proces začne. Slovenija ostaja zagovornica začetka širitvenega procesa z vsemi tremi državami, in upamo, da bosta v to smer šli tudi razprava in nato končna odločitev," je povedal državni sekretar na zunanjem ministrstvu.

Slovenija si bo do konca prizadevala, da bodo vse tri države kandidatke obravnavane enakopravno, je poudaril.

Ministri za evropske zadeve so razpravljali še o reviziji večletnega finančnega okvira EU-ja za obdobje 2021–2027, kar bo prav tako ena od osrednjih tem zasedanja voditeljev držav članic v četrtek in petek.

Slovenijo veseli, da je v zadnjem pogajalskem okvirju predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela nekoliko več dodatnih sredstev namenjenih za solidarnostni sklad za naravne nesreče, migracije in Zahodni Balkan, je povedal Štucin.