Strelski napad je pretresel finsko družbo. Foto: Reuters
Strelski napad je pretresel finsko družbo. Foto: Reuters

Streljanje se je zgodilo na osnovni šoli Viertola v mestu Vantaa, ki je predmestje prestolnice Helsinki. Šolo obiskuje okoli 800 otrok, v njej pa je zaposlenih 90 ljudi.

Storilec je bil mladoletnik, 12-letni učenec. Kmalu so ga prijeli in odpeljali v pripor. Tudi žrtve so bile stare 12 let. Vse so odpeljali v bolnišnico, kjer je en otrok zaradi poškodb umrl, dva sta huje ranjena.

Policija je omejila dostop do šole in njene okolice.

Streljal je s pištolo

Policija je sporočila, da je osumljenec dejanje na zaslišanju priznal in da dogodek preiskujejo kot umor in poskus umora. Osumljenec naj bi deloval sam, prijeli so ga v bližnjem mestu Siltamaki. Vse žrtve so bile ustreljene s pištolo, nagib za njegovo dejanje pa še ni znan. Vsi vpleteni v incident so finski državljani.

Policija je dodala, da je imel osumljenec pištolo, dovoljenje za katero je imel njegov bližnji sorodnik. Ker je osumljenec mlajši od 15 let, ga bodo predali socialni službi.

Starši učencev so navedli, da je 12-letnik, učenec omenjene šole, streljal v razredu.

Notranja ministrica Mari Rantanen je na omrežju X zapisala: "Dan se je začel grozno. Lahko si le predstavljam bolečino in zaskrbljenost, ki so jo občutile številne družine. Pomembno je, da smo storilca prijeli."

Premier Petteri Orpo pa je dejal, da ga je incident "močno pretresel". "V mislih sem z žrtvami, njihovimi svojci in drugimi učenci ter z osebjem," je zapisal na omrežju X.

Mesto Vantaa leži okoli 20 kilometrov stran od Helsinkov. Foto: Reuters
Mesto Vantaa leži okoli 20 kilometrov stran od Helsinkov. Foto: Reuters

V preteklosti že več podobnih incidentov

Na Finskem so se podobni strelski napadi že zgodili. Leta 2007 je neki najstnik na srednji šoli Jokela pri Helsinkih ubil šest dijakov, medicinsko sestro, ravnatelja in še sebe. Leto pozneje pa je bilo v podobnem strelskem napadu ubitih deset ljudi, preden je napadalec sodil še sebi.

Finska je po teh napadih zaostrila zakonodajo o orožju in uvedla preizkus sposobnosti za vse prosilce za dovoljenje za strelno orožje. Prav tako so zvišali starostno omejitev za prosilce, in sicer z 18 na 20 let.

V državi s 5,6 milijona prebivalcev, kjer sta priljubljena lov in streljanje v tarče, je več kot 1,5 milijona dovoljenj za strelno orožje in približno 430.000 imetnikov dovoljenj.

Streljanje v šoli na Finskem