Dekle je bilo hudo poškodovano v Đorđićevi ulici, ki je bila med potresom z magnitudo 5,5 najhuje prizadeta. V bolnišnico so jo pripeljali v kritičnem stanju.

Medtem je Zagreb danes zatresel še en potres z močjo 3,3. Epicenter potresa je bil deset kilometrov severno od Zagreba na globini štirih kilometrov. Potres je trajal nekaj sekund. O morebitni (dodatni) škodi še ne poročajo.

V nedeljskem potresu je bilo 27 ljudi poškodovanih, med njimi 18 huje, 12 so jih oskrbeli v bolnišnicah.

Zagreb je v nedeljo zjutraj ob 6.24 prizadel najhujši potres v zadnjih 140 letih. Temu je sledilo še skupaj 57 popotresnih sunkov. Foto: EPA
Zagreb je v nedeljo zjutraj ob 6.24 prizadel najhujši potres v zadnjih 140 letih. Temu je sledilo še skupaj 57 popotresnih sunkov. Foto: EPA

Poškodovanih najmanj 250 objektov
V enem zagrebških študentskih domov so namestili 59 ljudi, ki se niso mogli vrniti v svoja uničena stanovanja. Potres je povzročil tudi veliko gmotno škodo, posebej v središču mesta, v katerem je večina poslopij starejša od 100 let. Oblasti pojasnjujejo, da je poškodovanih najmanj 250 stanovanjskih in kulturnih objektov, strokovnjaki pa še vedno pregledujejo poslopja, in opozarjajo državljane, naj se ne sprehajajo v bližini poškodovanih objektov. Prejšnjo noč so bile okrepljene tudi policijske patrulje v središču mesta. Incidentov niso zaznali, je še dejal notranji minister.

Zagreb dan po potresu ocenjuje in odpravlja škodo

Na pomoč 300 vojakov in tudi Bad Blue Boysi
Za odpravljanje posledic potresa bodo danes angažirali dodatnih 300 hrvaških vojakov, ki bodo pomagali pristojnim mestnim službam. V nedeljo so pri odstranjevanju ruševin pomagali številni prostovoljci, med njimi več sto pripadnikov navijaške skupine nogometnega kluba Dinamo, Bad Blue Boys.

Nedeljski potres v Zagrebu povzročil veliko škodo

Božinović je pozval državljane, naj bodo previdni, glede na to, da je Zagreb na seizmološko dejavnem območju, na katerem so v manj kot 24 urah po prvem potresu zaznali 37 popotresnih sunkov. Izrazil je upanje, da ne bo potrebe po dodatnem angažmaju reševalnih služb.

Bandić bo razglasil naravno nesrečo
Zagrebški župan Milan Bandić bo v ponedeljek razglasil naravno nesrečo, da bi čim prej začeli zbirati sredstva za obnovo mesta, ki ga je zadnji tak potres prizadel pred 140 leti, je iz Zagreba za Radio Slovenija poročala Tanja Borčić Bernard.

Na Hrvaško šotori, postelje, vzmetnice, grelci iz EU-ja
Hrvaška je sicer po nedeljskem potresu v Zagrebu aktivirala mehanizem EU-ja za civilno zaščito, ki omogoča lažje sodelovanje članic v primeru velikih nesreč. Evropska komisija je tako sodelovala pri pošiljanju šotorov, postelj, vzmetnic, grelcev in spalnih vreč iz Slovenije, Madžarske, Avstrije in Italije na Hrvaško. Evropska komisija je izkazala solidarnost s Hrvaško po močnem potresu, ki je v nedeljo prizadel Zagreb, kot je to obljubila predsednica komisije Ursula von der Leyen v telefonskem pogovoru s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem, so sporočili iz Bruslja. "Evropska unija je tukaj, da bi pomagala Hrvaški v tem težkem času. Evropska pomoč je že na poti," je dejal evropski komisar za humanitarno pomoč in krizno upravljanje Janez Lenarčič. Zahvalil se je Sloveniji, Madžarski, Avstriji in Italiji za njihova prizadevanja v okvirju evropskega mehanizma civilne zaščite. Potrdil je, da so v Bruslju pripravljeni Hrvaški zagotoviti tudi dodatno pomoč.

Že v nedeljo na Hrvaško pomoč iz Slovenije
Pomoč Hrvaški je v okviru evropskega mehanizma že v nedeljo poslala Slovenija. Tja je odpeljalo vozilo civilne zaščite z desetimi šotori za bivanje, 60 posteljami, 60 spalnimi vrečami ter 20 ogrevalnimi napravami.