V potresu je bilo poškodovanih več kot 600 zgradb. Foto: EPA
V potresu je bilo poškodovanih več kot 600 zgradb. Foto: EPA

Prvi potresni sunek ob 6.24 je trajal nekaj sekund, številni Zagrebčani pa so se zatekli na ulice. Po približno uri je sledil še en sunek z magnitudo 5,0. Do popoldanskih ur je sledilo še več kot 30 šibkejših popotresnih sunkov, so sporočili v hrvaškem seizmološkem zavodu. Žarišče potresa je bilo 10 kilometrov pod zemeljskim površjem.

Sorodna novica Slovenija v pomoč Hrvaški pošilja deset šotorov za bivanje

Hrvaški premier Andrej Plenković je Zagrebčanom v popoldanskih urah priporočil, naj se zaradi mrzlega vremena vendarle vrnejo na svoje domove. Za tiste, ki se zaradi poškodovanih stanovanjskih objektov nimajo kam vrniti, so organizirali začasno namestitev v enem izmed zagrebških študentskih domov.

Zagrebška policija je popoldne potrdila, da je v potresu huje poškodovano 15-letno dekle, ki so jo po zrušenju stavbe na Đorđićevi ulici v bližini parka Zrinjavac prepeljali na kliniko za otroške bolezni.

Sprva so poročali, da so tam potrdili dekletovo smrt, a je direktor klinike pozneje dejal, da to ni res in da si še naprej prizadevajo rešiti njeno življenje.

Notranji minister Davor Božinović je za televizijo RTL sporočil, da je bilo v potresu skupno ranjenih 27 ljudi, 12 je hospitaliziranih.

Ljudje so po potresu večinoma zapustili svoja stanovanja že po prvem, najmočnejšem sunku. Parkirali so avtomobile stran od poslopij in ostali tam. Jutro je bilo mrzlo, za kratek čas je tudi rahlo snežilo. Premier Plenković je ljudem sprva priporočil, naj ostanejo pred svojimi stanovanjskimi objekti in naj spoštujejo medsebojno razdaljo zaradi novega koronavirusa.

Poškodovanih več kot 600 zgradb

Ljudje so množično zapustili svoja stanovanja. Foto: BoBo
Ljudje so množično zapustili svoja stanovanja. Foto: BoBo

Potres je v hrvaški prestolnici povzročil veliko gmotne škode. HRT poroča o 600 poškodovanih zgradbah. Največja vidna gmotna škoda je v ulicah okoli osrednjega Trga bana Jelačića. Poškodovana je tudi stavba HRT-ja, je za Radio Slovenija poročala Tanja Borčić Bernard. Prav tako je močno poškodovana tudi stavba, v kateri ima prostore hrvaška tiskovna agencija Hina.

Odlomil se je tudi vrh južnega zvonika zagrebške katedrale, poškodovanih je še več drugih cerkva. Poškodovana je tudi stavba hrvaškega sabora, po besedah predsednika parlamenta Gordana Jandrokovića bodo prihodnja parlamentarna zasedanja morali prestaviti drugam.

Plenković: "Imamo dve krizni situaciji"

"Imamo dve krizni situaciji, ki sta protislovni. Centralizirali bomo vse dejavnosti štaba civilne zaščite in vlade, da bi se vzporedno soočali z obema krizama," je dejal Plenković, potem ko je hrvaški državni vrh obiskal porušeno središče Zagreba.

Milanović svari pred neresničnimi svarili

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je pozval državljane, naj se držijo navodil pristojnih, predvsem štaba civilne zaščite in njegovega vodje, hrvaškega notranjega ministra Davorja Božinovića. "Vse drugo, kar slišite v javnosti, lahko zanemarite," je povedal Milanović. Na družbenih omrežjih na Hrvaškem se je med drugim pojavila napoved prihajajočega novega hudega potresa, kar je dodatno vznemirilo javnost.

Predsednik Milanović in premier Plenković sta si ogledala posledice potresa. Foto: Reuters
Predsednik Milanović in premier Plenković sta si ogledala posledice potresa. Foto: Reuters

Vojska pomaga čistiti ruševine

Ruševine čistijo tudi pripadniki hrvaške vojske. Ob tem so na terenu tudi vse pristojne mestne službe. Gasilci so imeli več kot 65 posredovanj po najhujšem potresu v Zagrebu v 140 letih. Katastrofalen potres z magnitudo 6,3 je stresel Zagreb leta 1880.

Selitev dojenčkov v drugo bolnišnico

Sorodna novica Potres čutili tudi v Sloveniji, JE Krško deluje nemoteno

Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je povedal, da je stanje na zdravstvenem področju relativno dobro. Potrdil je, da so morali iz zagrebške porodnišnice Petrovo zaradi potresnih poškodb premestiti deset dojenčkov v drugo bolnišnico. Povedal pa je tudi, da je širjenje novega koronavirusa še večji izziv kot popotresna situacija.

Z zagrebškega letališča Franja Tuđmana so medtem sporočili, da letališka stavba in steza nista bili poškodovani. Nedeljski letalski promet zato poteka po načrtih.

Evakuacija iz hiš na podeželju

Potres je povzročil preglavice tudi več prebivalcem severozahodno od Zagreba, posebej na območju naselja Slani potok pri Gornji Stubici. Morali so evakuirati družine iz več vaških hiš, ki so hujše poškodovane in so nevarne za bivanje, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. Premikanje tal so čutili tudi v Varaždinu, Karlovcu in drugih hrvaških mestih, v katerih potres ni povzročil večje gmotne škode.

Potres se je čutilo tudi v Sloveniji

Potres so zaznali tudi prebivalci po Sloveniji. Seizmolog iz urada za seizmologijo Agencije RS za okolje Mladen Živčić je za STA povedal, da so potres najbolj čutili v krajih bližje Zagrebu, kot sta Brežice in Bizeljsko. "Za zdaj nismo dobili poročil o kakršni koli škodi. Glede na to, kakšna je bila moč potresa, škode tudi ne pričakujemo," je pojasnil.

Slovenski premier Janez Janša je po današnjem močnem potresu na območju Zagreba že govoril s hrvaškim kolegom Plenkovićem in Hrvaški ponudil pomoč. Sočutje in solidarnost s Hrvaško je izrazil tudi predsednik republike Borut Pahor. Pomoč je Hrvaški ponudil tudi EU.

Slovenska vlada pošilja šotore

Slovenska vlada se je nato odločila, da na Hrvaško pošlje nujno pomoč, za katero je Hrvaška zaprosila prek evropskega mehanizma civilne zaščite. Gre za deset opremljenih šotorov za bivanje do 80 oseb s 60 posteljami in 60 spalnimi vrečami ter 20 ogrevalnimi napravami.

NEK ni utrpel škode

Nekaj strahu je potres povzročil tudi zaradi Nuklearne elektrarne Krško (NEK), iz katere pa so zagotovili, da niso utrpeli škode. Elektrarna deluje varno in zanesljivo, je za STA potrdila predstavnica za odnose z javnostmi Neka Ida Novak. Po njenih besedah bodo v elektrarni vendarle opravili preventivni pregled sistemov in opreme.

Zagreb poškodoval močan potres
Zagreb stresel najhujši potres v 140 letih