Nemška policija preiskuje nahrbtnik, v katerem je imel storilec več kosov orožja. Foto: EPA
Nemška policija preiskuje nahrbtnik, v katerem je imel storilec več kosov orožja. Foto: EPA

Strelec, ki naj bi bil študent, je v predavalnici medicinske fakultete, kjer je ob napadu potekalo predavanje, začel streljati in pri tem hudo ranil tri ljudi. Mlajša ženska, ki je dobila strel v glavo, je zaradi poškodb umrla.

Tiskovni predstavnik policije je povedal, da je moški "divje" streljal po predavalnici. Pri sebi naj bi imel dolgocevno orožje. Storilec je po dejanju stekel na prosto in se nato ustrelil. Pri sebi naj bi imel nahrbtnik z več kot sto kosi streliva.

Policija je potrdila, da je napadalec mrtev. Šlo je za 18-letnega nemškega študenta heidelberške univerze, so povedali pozneje na novinarski konferenci. Deloval je sam in ni bil znan policiji. Prvi znaki kažejo, da je bil že dolgo psihično bolan.

Svojo namero sporočil na Whatsappu

Napadalec naj bi deloval sam in naj ne bi imel političnega ali verskega nagiba za dejanje. Policija je sporočila, da je orožje kupil v tujini in da preverjajo, kdo mu ga je prodal. Prav tako še ni znan njegov nagib. Pred napadom je po navedbah preiskovalcev poslal sporočilo prek aplikacije Whatsapp, v katerem je zapisal, "da morajo ljudje umreti zdaj".

Obsežna preiskava dogodka

Območje v predelu Heidelberga Neuenheimer Feld, kjer stojijo predvsem fakultete za naravoslovje in del univerzitetne klinike, je bilo popoldne v glavnem zaprto. Na prostoru univerzitetnega kampusa je bilo na desetine policistov in reševalnih vozil.

Nemški politiki izrazili sožalje sorodnikom žrtve

Iz vrst nemške politike so se zvrstili izrazi sožalja sorodnikom žrtve. "V mislih sem z žrtvami, njihovimi sorodniki in vsemi študenti univerze v Heidelbergu," je povedal kancler Olaf Scholz.

Nemški pravosodni minister Marco Buschmann je sporočil, da je v mislih z žrtvami in ljudmi na kraju dogodka, in se zahvalil reševalcem za njihovo pomoč.

Ministrica za gospodarstvo zvezne dežele Baden-Württemberg Theresia Bauer je obiskala kraj dogodka in ob tem izrazila svojo prizadetost. "Zgrožena sem. Ostaneš brez besed, ko morajo nedolžni mladi ljudje izkusiti kaj takega v času študija," je dejala.

Univerza Heidelberg je bila ustanovljena leta 1386 in velja za najstarejšo nemško univerzo in eno najstarejših v Evropi. Sestavlja jo več univerzitetnih kampusov v različnih predelih slikovitega mesta Heidelberg z okoli 160.000 prebivalci.