Cipras je dejal, da so prišli do konca težkega in bolečega procesa. Foto: Reuters
Cipras je dejal, da so prišli do konca težkega in bolečega procesa. Foto: Reuters

Za sporazum je glasovalo 153 poslancev izmed 300. Premier Aleksis Cipras si je ob 145 glasovih poslancev svoje stranke Siriza zagotovil tudi podporo treh poslancev sredinske stranke Potami in dveh neodvisnih. Ratifikacijo so podprli tudi trije poslanci Neodvisnih Grkov (Anel), stranke, ki je zaradi nasprotovanja prespanskemu sporazumu izstopila iz vladne koalicije.

Danes smo spisali novo stran za Balkan. Sovraštvo nacionalizma in sporov se je umaknilo prijateljstvu, miru in sodelovanju.

Aleksis Cipras

Tesna večina

Dogovoru pa so nasprotovali v Zlati zori in komunisti, naklonjena mu ni niti večina javnosti. Vodja največje grške opozicijske stranke Nova demokracija Kiriakos Micotakis je vztrajal, da je sporazum slab in da bi ga morali poslanci zavrniti, saj bo vlada po njegovih ocenah predala "makedonsko identiteto in jezik" severnim sosedom. V četrtek je v parlamentu dejal, da sporazum ni povezan z integracijo Makedonije v Evropsko unijo in da bi on, če bi bil premier, dal veto na ta proces. Proti dogovoru je glasovalo 146 poslancev.

Pred stavbo parlamenta se je zbralo nekaj nasprotnikov dogovora. Foto: Reuters
Pred stavbo parlamenta se je zbralo nekaj nasprotnikov dogovora. Foto: Reuters

Glasovanje je bilo predvideno že za četrtek zvečer, a so morali razpravo zaradi velikega interesa poslancev podaljšati. Dolgoletni posrednik Združenih narodov v sporu o imenu Makedonije med državama Matthew Nimetz je pred glasovanjem opozoril, da bi imela neuresničitev sporazuma daljnosežne posledice in da bi za dosego novega dogovora potrebovali leta. Prespanskega sta državi dosegli po več kot 20 letih prizadevanj.

Policija protestnike razgnala s solzivcem

Ob razpravi v parlamentu se je v četrtek zvečer v Atenah zbralo več tisoč ljudi, ki sporazumu nasprotujejo. Izbruhnili so incidenti, policija pa je protestnike razgnala s solzivcem in prijela več ljudi. Nekateri protestniki so vzklikali "izdajalci". Policija je solzivec in šokgranate uporabila, potem ko so nekateri protestniki proti njim začeli metati kamenje in druge predmete. Policija je prijela 133 protestnikov zaradi suma nasilnih dejanj ali njihovega načrtovanja. Večinoma je šlo za pripadnike skrajnih desničarskih skupin. Večino so nato izpustili, pridržali so jih najmanj deset.

Atene čaka še zadnji korak

Po ratifikaciji sporazuma bo moral grški parlament za njegovo uveljavitev potrditi še protokol o članstvu Makedonije v zvezi Nato. To naj bi se zgodilo do sredine februarja.

Makedonija je na drugi strani svoje obveznosti iz sporazuma že izpolnila. Ob ratifikaciji sporazuma je sprejela tudi potrebne ustavne spremembe.

S tem je končan 28-letni spor med Atenami in Skopjem glede imena te države, ki je severno grško sosedo oviral na poti v Evropsko unijo in Nato.

Grški parlament ratificiral dogovor z Makedonijo

Pohvale in spodbude

V Evropi ratifikacijo sporazuma o imenu Makedonije v grškem parlamentu pozdravljajo. Do zdaj so se odzvali Evropska unija, Avstrija, Nemčija in zveza Nato, ki so poudarili pomen tega sporazuma za evroatlantsko perspektivo Makedonije in celotne regije.

Imela sta vizijo, tvegala sta in pripravljena sta bila žrtvovati njune lastne interese za najvišje dobro. Zoran, Aleksis - odlično opravljeno! Misija nemogoče opravljena!

Donald Tusk

Evropska komisija je "toplo pozdravila pomemben korak v ratifikaciji prespanskega dogovora, storjen z današnjo potrditvijo v grškem parlamentu". "Državi sta izkoristili to edinstveno priložnost, ki je primer sprave za Evropo kot celoto in bo dala dodaten zagon evropski perspektivi regije," so v skupni izjavi zapisali predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, visoka zunanjepolitična predstavnica Unije Federica Mogherini in komisar za širitev Johannes Hahn.

"Imela sta vizijo, tvegala sta in pripravljena sta bila žrtvovati njune lastne interese za najvišje dobro. Zoran, Aleksis - odlično opravljeno! Misija nemogoče opravljena," pa je na Twitterju zapisal predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je ob tem poudaril, da ratifikacija sporazuma predstavlja pomemben prispevek k stabilnosti in blaginji celotne regije. "Veselim se pridružitve Republike Severne Makedonije Natu," je dodal.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je odločitev grškega parlamenta označil za "resnično zgodovinsko". "To koristi ljudem obeh držav in Severni Makedoniji odpira pot k članstvu v EU-ju, cilj, ki ga Avstrija popolnoma podpira," je zapisal na Twitterju.

Podporo Makedoniji na poti v EU in Nato, ki se je z ratifikacijo sporazuma v makedonskem in grškem parlamentu odprla Makedoniji, je izrekel tudi nemški zunanji minister Heiko Maas.

MZZ: EU mora začeti pogajanja z Makedonijo

Tudi slovensko zunanje ministrstvo je pozdravilo ratifikacijo prespanskega dogovora. "Gre za pomembno odločitev oziroma dosežek dveh vlad in držav, ki sta v parlamentih potrdili dvostranski dogovor v dobrobit in korist sebe, regije Zahodnega Balkana in ostale Evrope. Storjen je bil zgodovinski korak, s katerim je zaprto dolgotrajno dvostransko vprašanje glede imena, ki je predolgo zaviralo napredek Makedonije v odnosih in poglabljanju sodelovanja z evro-atlantskimi integracijami. Republika Slovenija pričakuje, da bo junija letos sprejeta odločitev o začetku pogajanj za njeno članstvo v EU-ju in da bo dogovor pospešil njeno pot v zvezo Nato. Republika Slovenija čestita obema državama za izkazano zrelost, pogum in vizijo, ki ima pomembne implikacije, saj urejanje dvostranskih odnosov z demokratičnim dialogom ob spoštovanju načela pravne države krepi medsebojno zaupanje in varnost, ustvarja pogoje za razvoj vsestranskega sodelovanja in je lahko vzor regiji, Evropi in svetu," so zapisali.

Čestitke iz Slovenije

Tudi evropski poslanec in poročevalec Evropskega parlamenta za Makedonijo Ivo Vajgl (Alde/DeSUS) je pozdravil ratifikacijo prespanskega sporazuma med Grčijo in Makedonijo v grškem parlamentu. Po njegovem mnenju je to dokaz, da lahko države z dobro voljo rešujejo še tako zapletena dvostranska vprašanja.

"Razplet politične drame z dolgo zgodovino med Atenami in Skopjem je prispevek k stabilnosti jugovzhodne Evrope in evropski perspektivi vseh držav tega območja. Čas je, da tudi Evropska unija izpolni svoje obljube in obveze in junija s Severno Makedonijo začne pogajanja o pristopu EU-ju," je dodal evropski poslanec.

Obema državama je čestital tudi predsednik SD-ja Dejan Židan, ki je premierjema Makedonije in Grčije Zoranu Zaevu in Aleksisu Ciprasu poslal tudi čestitko. Kot je poudaril, ta zgodovinski trenutek ni pomemben le za državljane njunih držav, temveč ima neprecenljivo vrednost za celoten Zahodni Balkan, saj sporoča vsem narodom, da je mogoče težave reševati z dialogom in spoštovanjem.

Da gre za spodbudno novico, je na Twitterju zapisal tudi predsednik države Borut Pahor. Dodal je, da ratifikacija prespanskega dogovora v makedonskem in grškem parlamentu po mirni poti obetavno rešuje eno najbolj nevralgičnih vprašanj Zahodnega Balkana, možnosti vključitve Makedonije v EU in Nato.