Najmanj 4500 ženskam so brez njihove vednosti ali privolitve vstavili maternične vložke. Foto: Reuters
Najmanj 4500 ženskam so brez njihove vednosti ali privolitve vstavili maternične vložke. Foto: Reuters

Po navodilih oblasti so med letoma 1966 in 1970 najmanj 4500 ženskam, tudi najstnicam, vstavili maternične vložke, in sicer brez njihove vednosti ali privolitve, poroča BBC. Nekatere deklice so bile stare le 13 let.

Grenlandska vlada ocenjuje, da je bil do konca leta 1969 35 odstotkom žensk na otoku, ki bi lahko rodile, vstavljen maternični vložek.

Obseg te kampanje je lani razkrila danska javna radiotelevizija DR v podkastu.

Danska in grenlandska vlada sta sprožili preiskavo kampanje, ki ne bo končana do maja 2025.

Ženske, nekatere se približujejo 80. letu starosti, pa želijo odškodnino takoj. Vsaka zahteva 300.000 kron oziroma okoli 40.000 evrov.

"Ne želimo čakati na izsledke preiskave," je dejala psihologinja Naja Lyberth, ki je sprožila zahteve za odškodnine. "Staramo se. Najstarejše med nami, ki so jim maternične vložke vstavili v šestdesetih letih, so bile rojene v štiridesetih letih in se približujejo 80. letu starosti. Želimo delovati takoj," je dejala.

Nekatere ženske so vložke odkrile šele pred kratkim

Po njenih besedah so bili ti vložki v nekaterih primerih preveliki za telesa deklet, kar je povzročilo resne zdravstvene težave, celo neplodnost, v drugih primerih pa ženske niso vedele za vložke, dokler jih nedavno niso odkrili ginekologi.

Lyberth je dansko vlado obtožila, da je želela omejevati število prebivalstva Grenlandije, zato da bi privarčevala pri socialnih transferjih.

"100-odstotno je jasno, da je vlada prekršila zakon s kršenjem naših človekovih pravic in povzročanjem hude škode," je dejala.

Kot pravi, pričakuje, da bo vlada zahtevo za odškodnine zavrnila, češ da čaka na rezultate preiskave. V tem primeru se bodo ženske obrnile na sodišče.

Lani se je Danska opravičila in plačala odškodnine šestim Inuitom, ki so jih odvzeli njihovim družinam v petdesetih letih 20. stoletja v okviru poskusa ustvariti dansko govorečo elito znotraj Grenlandije.

Na Grenlandiji živi le 57.000 ljudi. Ozemlje ima svojo zastavo, jezik in premierja, medtem ko denarno enoto, pravosodni sistem ter zunanjo in varnostno politiko določa Danska.

Grenlandija, polsuvereno območje Danske, je bila do leta 1953 danska kolonija.